Uusperhesuhteet eivät ole helppoja. Haasteet voivat tulla näkyviksi aivan pieniltäkin vaikuttavissa asioissa, kuten siinä, millä termillä perheenjäseniä kutsutaan.

Voivatko bonuslapset kutsua vanhemman uutta puolisoa isäksi tai äidiksi, vaikka tämä ei sitä oikeasti ole?

Uusperheen äiti kirjoitti jo poistetussa keskustelunaloituksessa Mumsnet-sivustolla näin:

”Minulla on kaksi upeaa bonuslasta, 11-vuotias poika ja 8-vuotias tyttö. Meillä on mieheni kanssa yhteinen kolmevuotias lapsi, ja olemme olleet naimissa kuusi vuotta.

Mies ja eksänsä tulevat ihan hyvin juttuun, ei mitään draamoja. Eksä meni uusin naimisiin kaksi vuotta sitten.

Viime viikonloppuna miehen poika sitten kysyi, että voiko hän kutsua minuakin äidiksi.

Vastasin saman tien, että tietysti. Mutta nyt lapsen äiti on tekstaillut miehelleni, että hän on sanonut lapsilleen, että heidän pitää käyttää minusta etunimeä, koska en ole heidän äitinsä. Oli käskenyt miestänikin ohjaamaan lapsia samoin.

Voinko vaan sivuuttaa äidin toiveen? Vai pitääkö tästä jutella lasten kanssa? En halua aiheuttaa lapsille surua, enkä joutua kiistakapulaksi vanhempien välille.”


Ylin kuva Francois Gha.

Kirjoittaja ei saanut kovin myötämielisiä vastauksia:

”Miltä sinusta tuntuisi, jos sinun lapsesi kutsuisi jotakuta toista äidiksi?”

”Älä ole noin ilkeä, lapsillahan on jo äiti.”

”Julmaa ja ilkeää edes harkita moista.”

”Sinä et ole niiden lasten äiti.”

Useimmat saattavat olla samaa mieltä näiden kommentoijien kanssa: Kyseessä ei ole lapsen äiti, joten äidiksi häntä ei pidä kutsua. Ainakaan tätä nimitystä ei sovi käyttää, jos lapsen biologinen äiti ei sitä halua.

Mutta miksi äitipuolta sitten pitäisi kutsua? Äitipuoleksi? Bonusäidiksi? Lempinimellä? Etunimellä?

Keitä uusperheen jäsenet ylipäätään ovat? Puolilapsia vai lapsipuolia vai bonuslapsia…vai vaan lapsia? Puolivanhempia, vanhempipuolia, bonusvanhempia, vanhempia?

”Pasi Heikura (2014) on kiinnittänyt huomiota suomen ja ruotsin erilaisiin tapoihin nimetä uusperheen jäseniä: ”Suomessa uusperheen jäsenet ovat puolikkaita, Ruotsissa ne ovat bonusta.”, kirjoitetaan Kielikello-julkaisussa.

Varsinkin bonuslapsi-termin käyttö vaikuttaisi yleistyneen viime aikoina. Varmaankin juuri sen positiivisemman kaiun takia. Mutta harva varmaankaan ajattelee, että biologisten vanhempien lisäksi bonbusvanhempia pitäisi kutsua isäksi ja äidiksi. Poikkeuksena saattaa olla se, jos toinen biologinen vanhempi ei ole lainkaan kuvioissa tai on kuollut.

Mitä mieltä sinä olet? Saako bonuslapsi kutsua bonusäitiä äidiksi? Miten sinä suhtautuisit, jos eksäsi uusi puoliso saisi saman nimityksen kuin sinä? Millä nimityksillä teidän uusperheessänne kutsutaan lapsia, vanhempia ja vanhempien kumppaneita? KERRO KOMMENTEISSA!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

20 vastausta artikkeliin “”Lasten äiti suuttui, kun bonuslapsi kysyi, voiko hän sanoa minua äidiksi””

 • Isä-äiti-vanhempi! sanoo:

  Minusta bonuslapsi omaan korvaan särähtää rumalta…olemme äitejä, isiä, lapsia, miehiä, vaimoja ja ihmisiä. Kuka mitenkin ketä kutsuu..itsestä tuntuisi myös typerältä, että lapsi kutsuisi jotain muuta isäksi tai äidiksi. Vanhemmaksi tietysti muuten voi kutsua taikka perheenjäseneksi.

 • Tusinoittain halvemmalla sanoo:

  Hei , tätä äitijuttua ! Nykykielellä sanon ,sairasta ! Tottakai lapsi saa sanoa äidiksi ,sehän on suuri ilo ja kunnia , että lapsi hyväksyy niin läheiseksi . Lapsi kyllä osaa erottaa biologisen äidin , ei semihinkään häviä . Itse olen sanonut isojen koululaistenkin ollessa viikonloppuna kyläilemässä , siis lasten kavereiden , että jos joku tarvis tai hätä tulee saa kutsua minua äidiksi ,koska sillä nimellä minut tunnetaan ja olen tämän talon äiti. Ei lapset äkkiä muista mun etunimeä , jos asia tärkeä . Kaverit vaan hymyilee . Ulkomaalaiset aikuiset nuoretkin kutsuu äidiksi ja ovat hyvin kohteliaita. Tuo eroperheen äidin kielto on sitä erovihaa jota kyllä riittää vuosikausiksi eikä siitä tarvi välittää loppuneeko koskaan, elämää pitää kuitenkin jatkaa . Terv tusinoittain halvemmalla . Äiti

 • Tiinna sanoo:

  Minä suuttuisisin jos edes exäni uusi nainen antaisi lapsieni kutsua itseään äidiksi. Hän ei ole niitä lapsia saanut vaan minä. Tehkööt omat lapsensa. Minun ovat minun

 • Marleena sanoo:

  Meillä miehen lapset puhuttelevat minua joskus varaäidiksi. Yleensä kyllä etunimeltä. Lasten äiti pahastui kun lapsi hänen kuullen vahingossa sanoi äidiksi minua.
  En halua lasten äidille pahaa oloa siitä että millä nimin lapset minua puhuttelevat mutta kyllä se on ikävää lasten kannalta jos pitää alkaa kieltelemään.

 • Lapselle joskus tärkeää sanoo:

  Sanoisin itse, että ne jotka tuollaisesta kehtaavat lapselle nostaa metelin ovat niitä joiden on parempi mennä itseensä. Jos lapsi itse haluaa jotain nimitystä käyttää, niin se hänelle suotakoon.

  Itse olen lohduttanut omaa bonuslasta, kun tämä halusi kutsua minua äidiksi ja lupasin. Lapsen äitikin oli repinyt tästä pelihousunsa ja todennut lapselle etten ole mikään äiti, tämä asia tunneillaan lapsi tuli sitten kotiin ja lopulta itkeä pillitti tapausta. Kuulemma kovasti pelkäsi ettei saisi enää ikinä kutsua minua äidiksi, en itsekään ennen sitä tajunnut kuinka tärkeä asia oli lapselle.

  Kummasti lapsen äidille kuitenkin on ollut tärkeää että hänen puolisoaan sanotaan isäksi. Minun puolisoani tämä ei haittaa, mutta vaikea ymmärtää noin räikeää kaksinaismoraalia lapsen kustannuksella.

 • NaMu sanoo:

  Meillä on lapsia molempien edellisistä liitoista, sekä yksi yhteinen. Lapsilla menee sekaisin yhtälailla termit kun meillä välillä lasten nimet. Lapsille tulee myös erilaisia tunteita eri ikäisinä omista ja bonusvanhemnista. Jossain vaiheessa yksi halusi kutsua bonusisää ihan isäksi, sai luvan mutta ei koskaan kutsunut. Hälle riitti vain lupa ja tieto että on saman arvoinen muiden lasten kanssa. Ollaan avoimesti puhuttu, että lapset saa itse päättää millä nimityksellä meitä kutsuvat, äiti, bonus äiti, nimi, lempinimi.. mikä tuntuu omaan suuhun ja mieleen sopivammilta. Ollaan myös sanottu ettei lapsia arvoteta tai arvostella siitä millä nimellä he meitä kutsuvat. Ja kerrottu, että se jos kutsuu bonusisiä isiksi, ei tee sitä että biologinen isi olisi jotenkin vähemmän isi, vaan oikea isi pysyy ihan omana oikeana isinä. Yleisesti meillä on meidän kodin isi ja meidän kodin äiti. Halutaan ajatella, että meidän lapset on rikkaampia silloin kun heillä on näin monta välittävää vanhempaa. Onnea tässä kombossa on se että ollaan kaikki aikuiset ihan hyvissä väleissä.

 • Hanne sanoo:

  Loistavasti voisi sanoa kakkosäidiksi, ”etunimi”äidiksi tms. Ei ole keneltäkään pois.

 • Ultimathule sanoo:

  Olen ollut äitipuoli kohta 36 vuotta, minulla on tytärpuoli jolla on tytär. Minua kutsutaan etunimellä. Äiti en ole, mutta en tahtoisi että mahdollinen lapseni kutsuisi muita naisia äideiksi.

 • Pirde sanoo:

  Äidiksi kutsutaan vain sitä naista, joka on omat lapsensa synnyttänyt. Muuta äitiä lapsilla ei ole. Se toinen nainen voi kutsua itseään ihan miksi vaan muuksi, kunhan ei äidiksi kutsu. Äitipuoltakaan hänestä ei saa, koska ei ole lasten kanssa tekemisissä – vaan lasten isän kanssa.

  • Lapsipäättää sanoo:

   Jos minun tyttö halua ruveta kutsumaan exmiehen maista isompana äidiksi niin sanotusti tiedostaen mitä äiti tarkoittaa. On tämä minulle ok, se luo minulle omalla tavalla luottavaisen olon että heillä on välit kunnossa ja tyttöni ympärillä on välittäviä aikuisia enemmän kuin minä ja isänsä. Jos minun ns bonus lapset haluaa kutsua minua äidikseen on tämäkin minulle ok, jos taas heidän äiti kokee tämän loukkauksena on minusta aika keskustella yhdessä mitä se äiti nimi merkitsee ja mitä lapsi sillä haluaa sanoa tai mitä se hänelle merkitsee että kutsuisi minua äidiksi. Keskustelu, lapset mukaan keskusteluun, ei aikuiset voi päättää mitä lapsi kokee tunne elämässään.

  • Lapsipäättää sanoo:

   Anteeksi meni väärään kommentti kenttään tuo edeltävä vastaukseni. En ihan tarkoittanut sinun kommenttiin viitata.
   Kuitenkin mietin tässä että kyllä minä olen ns. Bonus lasten kanssa tekemisissä kun ovat täällä. Asutaan kaikki tässä asunnossa, se ovat täällä kuin kotonaan, vaikka pääsääntöisesti asuvatkin kirjoilla äidillään. Menen heidän kanssaan mielellään esim leikkipuistoihin, lastentapahtumiin, ilman heidän oikeita vanhempia. Näin ollen koen kyllä että vietän heidänkin kanssaan aikaa. Heidän äitiään en ikinä korvaa, eikä minun tarvitse, jos he pitävät minua turvallisena aikuisena heidän elämässään niin aivan mahtavaa. Saavat kutsua vaikka lumiukoksi jos niin kokevat.

 • Riitta sanoo:

  Useinhan puolisot alkavat sanoa toisiaan isäksi ja äidiksi, kun perheeseen tulee lapsi. Ja lasten lasten syntyessä äiti on omien aikuisten lastensakin puheissa mummi.

  Näen tämän kuvion niin, että se nuorin ja ymmärtämättömin on se, jonka kanssa lapset halyavat käyttää samaa nimitystä.

 • Eevia sanoo:

  Minulle on ihan yksi hailee millä nimellä lapset äitipuoltaan kutsuvat. Olen lasten äiti siitä huolimatta. Kukaan muu ei kantanut heitä vatsassa, imettänyt, valvonut öitä, puhaltanut pipejä. He tietävät mitä minulle merkitsevät ja tiedän mitä heille merkitsen. Se että välittävät jostain muustakin ei ole minulta pois tai muuta omaa asemaani.
  Äitejä on monenlaisia ja moneen tarkoitukseen, uskoisin, joten sanokoon vaikka äidiksi ketä josko he niin haluavat.

 • Muttsi sanoo:

  Meillä lapsia 5, mun 7,8 ja 9 sekä miehen 3 ja 5. Kaikki sanovat mua äidiksi, ja kaikki ovat meillä tasavertaisia lapsia.
  Pienet käyvät äidillään joka toinen viikonloppu ja hän on ollut myös paljon poissa kuvioista.
  Meistä on tehty rikosilmoitusta, lastensuojeluilmoitusta ja kaikkea mahdollista väittäen että olemme aivopesseet lapset. He ovat alusta asti sanoneet mua äidiksi kun oma äiti ei ollut sillon edes kuvioissa kun minä tulin, ja se on ihan täysin lapsesta lähtöisin, toki isommilta näkee mallin.
  Kurjinta on se että bioäiti suuttuu joka kerta lapsille tästä ja lapset on peloissaan sieltä tullessa.

 • Etunimi mamma sanoo:

  Meillä meni niin että lapset automaattisesti rupesivat kutsumaan minua *etunimi* mammaksi. Ja oma tytär kutsuu isäpuoli etunimi pappaksi. Eli se ei ole ihan sama kuin pelkkä mamma tai pappa. Kun molemmilla oli lapsia ennestään niin tämä oli toimiva systeemi joka tuli lapsilta itse.

 • Lapsen ehdoilla sanoo:

  Samaa mieltä, lapsi itse valitsee sopivan kutsumanimen. Itse en ole eronnut, mutta jos näin joskus kävisi ja mieheni löytäisi uuden vaimon, jota lapseni haluaisi kutsua äidiksi.. Varmasti olisi alkuun hieman sekava, surullinenkin olo, mutta jos lapsi rakastaisi äitipuolta niin kovasti, että haluaa kutsua tätä äidiksi, olisin tyytyväinen, että lapsella on ihania aikuisia elämässään. Lastenhoitajana olen kuullut monenkin uusperheen lapsen sanovan, että hänellä on kaksi äitiä tai kaksi isää.

 • Minnis sanoo:

  Lapsella on oikeus valita maailmalta ihan just niin monta äitiä kuin hyvältä tuntuu! Jos kokonaiskuva on noin rauhallinen kuin on kerrottu, eikä riitoja, niin kyllä kaikki osapuolet tietävät, kuka se ensimmäinen äiti on. Siihen on aikuisten tyytyminen.

  Ja oikeesti hei, sehän on tosi hienoa ja lapselle vahvuus, että ympärillä on noin paljon hyviä aikuisia!

 • 1+1=7 sanoo:

  Miehen nuorempi lapsi alkoi aika nopeasti kutsumaan minua äidiksi, vanhemmalta välillä luiskahtaa äiti myös. Pääasiassa isompi bonus lapsi kutsuu minua etunimellä. Aiemmasta liitosta olevat lapseni kutsuvat miestäni etunimellä. Mielestäni tämä on jokaisen perheen oma asia, eikä lasta pidä syyllistää, jos haluaa kutsua bonus vanhempaa äidiksi tai isäksi. Lapsi valitsee itse sopivan nimityksen, kunhan pysytään hyvän maun rajoissa. Saa nähdä muuttuuko tilanne kun perheeseen saapuu ensimmäinen yhteinen lapsi loppuvuodesta.

 • Mummi70 sanoo:

  Ajatelkaa asiaa lapsen kannalta, ei se ole keneltäkään pois jos lapsi sanoo äitipuolta äidiksi. Sehän on vaan osoitus siitä että aikuiset on antanut tilaa lapselle kiintyä siihen äitipuoleen. Ja kyllä lapsella voi olla useampia äitiä ja isiä jos se lähtee lapsesta itsestään.

  • J sanoo:

   Meijän herra sano keskusteltaessa että ”sanoa juhaa isiks” , sit mietti hetken ja jatko että ”mut sä oot jo juha” se oli koskettava. Eikä sillä ole mulle väliä mikskä mua sanoo, kun se meijän juttu on paljon enemmän kun yks sana. Mulle hän on poika ja oon ite hänen vanhempi. Vahvistaa omaakin suhtautumista ettei puhu puolikkaista tai aina oo ekana sanomassa onko biologinen vai ei.