Missä järjestyksessä uusperheessä kenenkin tarpeita palvellaan? Onko ykkösenä omat lapset, yhteiset lapset vai aikuisten onni? Voiko mitään tasapainoa edes löytää? Uusperhe voi olla onnellinen ja rakastava, mutta mun ja sun lapset aiheuttavat silti ristiriitoja. Toisen lasta saatetaan syrjiä ihan huomaamattakin. Uusperheitä seurannut ja sellaisessa itse elänyt äiti kertoo havaintojaan:

”Kaikenlaisissa parisuhteissa on joitakin ongelmia, mutta uusperheen parisuhdeongelmien aiheet ovat usein syvimmissä tunteissamme ja perimmäisissä arvoissamme: lapsissamme! Uusperheen avio-onnen lunnaat jäävät liian usein uusperheen lasten maksettaviksi.

Hiljalleen olen oppinut huomaamaan jo lyhyellä tapaamisella uusperheiden tulevat (tai jo olemassa olevat) avio-ongelmat. Pieni ele tai äänensävy paljastaa helposti kuka on kenenkin lapsi. Sanat on eri järjestyksessä omalle kuin toisen lapselle. Sanomatta jättäminen on pahinta. Tekemättä jättäminen kamalinta! Taas yksi vanukaspurkki unohtui ostaa… Taas yhdet liikkakamppeet jäi märkänä reppuun, kun muut meni patterille. Kerran kuulin että hyvää yötä tytöt! Pojalle ei toivotettu öitä ollenkaan…

Nämä ovat vain kevyitä esimerkkejä muiden perheistä, oman uusperheeni esimerkkejä en edes kehtaa kertoa… Sillä olenhan nyt onnellisessa parisuhteessa, elämäni miehen kanssa!(?) On täysin luonnollista, että toisen lasta on vaikea rakastaa. Luonnotonta sen sijaan on, miten oman lapsen tarpeet ja tunteet saatetaan painaa villaisella uusperheen onnellisuuden nimissä.

Uudessa suhteessa onnistumisen halu on niin kova, että ristiriitoja tai uusien perheenjäsenten aitoja kohtaamisia vältellään liian kauan. ”Sanotko Rakas noille sinun pienokaisille että ovat vähän hiljempaa”. ”Minä vien Rakas Eetun jatkossakin päikkäriin itse, niin ei tarvitse sinun poiketa työmatkalta…”. Konflikteja vältellään ja hienovarainenkin kritiikki omasta lapsesta riipii biologisen vanhemman sydäntä. Monet vanhemmat teeskentelevät, että lapset itse eivät näitä merkkejä kuule tai ymmärrä.


Ylin kuva Anna Kolosyuk.

Ydinperheessä tällaiset tilanteet ovat täysin erilaisia, kun molempien vanhempien perimmäinen tavoite on myös lapselle kristallinkirkas: se että meidän yhteisellä lapsella on asiat hyvin! Uusperheen avio-ongelmien ydin on niin rakas ja pyhä, että se kääritään usein helpommin käsiteltäviin paketteihin. Mieluummin puhumme erimielisyydestä rahasta-asioissa tai lomanvietto-ongelmista… Jokainenhan ymmärtää, että lapsi ei voi olla ongelma!? Kukaan ei tajua, että en halua maksaa sinun lapsen asumiskuluja, tai että et voi rentoutua kunnolla minun lasten läsnäollessa.

Kun aikuiset jossain vaiheessa heräävät uusperheen todellisuuteen, on kuviossa usein jo myös uusia, yhteisiä lapsia. Minä enemmän ihmisiä, sitä enemmän erilaisia persoonia, erilaisia tarpeita, puutetta ja heikkouksia… Kehnoimmin näissä uusperheissä yleensä klaaraavat väsyneet ja pettyneet aikuiset. Aikuisten tarpeet ja toiveet kun tulisi ”kunnon perheissä” olla aina viimeisenä, vasta niiden vieraidenkin lasten jälkeen.

Moni uuden onnen metsästäjä ei ehkä rikkonut ydinperhettä palvellakseen toisen lapsia nöyrästi ja kiitollisena, tasavertaisina ja rakastettuina omien lasten rinnalla?”

Nimim. Puolet sua

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin keskustelunavaus tai tarinasi alla olevalla lomakkeella. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Terveisiä uusperseestä!!”

 • Jaksanko sittenkään sanoo:

  Oi miten totta !!
  Tähän lisään ainoastaan:
  Minun omaisuuteni muuttui tilaan: meidän ja sinun omaisuutesi on sinun.
  Minun lasteni tavarat on kaikkien käytössä, sinun lapsesi hallitsee omia kamojaan ja niitä ei todellakaan anneta toisten käyttöön.
  Sinun lapsesi on ihmeellinen, minun lapseni ovat peruskamaa.
  Tuhon tiellä ollaan.