Tämä on kaupallinen yhteistyö Harmonian kanssa.

Omega 3:n ja Omega 6:n lisääminen lapsen ravintoon voi ruotsalaistutkimuksen mukaan edistää lapsen lukutaitoa. Tämä vaikutus huomattiin eritoten lapsilla, joilla on todettu tarkkaavaisuuden häiriöitä.

Tutkimuksessa oli mukana 154 9-10 -vuotiasta koululaista Länsi-Ruotsista. Lapsille annettiin kolmen kuukauden ajan joko omega-3:a ja omega 6:a tai identtisiä kapseleita, joissa ei ollut omegaa sisällä.  Lopussa kaikki lapset saivat kolmen kuukauden ajan omega-kapseleita.

”Kolmen kuukauden päästä pystyimme näkemään, että lasten kyky lukea ja omaksua tietoa kehittyi omegoita saaneilla lapsilla. Tämä näkyi erityisesti vaikeiden sanojen äänenlukemisessa, oikeassa ääntämisessä ja kirjainten nopeassa lukemisessa”, kertoo Mats Johnson Göteborgin yliopiston Gillberg neuropsykiatrian yksiköstä. Tutkimuksessa oli mukana lapsia, joilla oli lieviä tarkkaavaisuusvaikeuksia. Nämä lapset hyötyivät tutkimusjaksolla omegalisästä vielä enemmän, kertovat tutkijat.

Koko tutkimukseen pääset käsiksi täältä. 

Omega-rasvahappoja on tutkittu paljon muutenkin ympäri maailmaa ja tulokset ovat samansuuntaisia.

Kaikki lapset ja myös me aikuiset tarvitsemme välttämättömiä rasvahappoja. Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, ja niillä on monia suotuisia vaikutuksia ihmisen elimistölle. Näiden omega-rasvahappojen, joista osa on ihmiselle välttämättömiä, osuus ruokavaliossa on kuitenkin usein liian pieni.

Pehmeää rasvaa ja niiden mukana omega-rasvahappoja saadaan Duodecim Terveyskirjaston mukaan  ei-trooppisista kasviöljyistä,  kalasta sekä pähkinöistä, manteleista ja siemenistä. Omega-6-rasvahappoa eli linolihappoa on runsaasti mm. rypsi-, auringonkukka- ja soijaöljyssä. Omega-3-rasvahappoa eli alfalinoleenihappoa on myös rypsiöljyssä, rapsiöljyssä, saksanpähkinäöljyssä, hampunsiemenöljyssä sekä erityisen runsaasti pellavansiemenöljyssä ja camelina- eli kitupellavaöljyssä. Kalassa on pitempiketjuisia omega-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:ta; rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, kirjolohessa ja nieriässä, runsaammin kuin vähärasvaisessa kalassa.

Välttämättömät rasvahapot toimivat solukalvojen rakenneosina, säätelevät hormonitoimintoja ja vaikuttavat vastustyskykyyn. Ne ovat siis nimensä mukaisesti välttämättömiä! Mutta kun ylläolevan listan lukee, tulee mieleen sana arki, todellisuus, en-syö-tätä-enkä-tätä -dieetti. 

Jos haluaa olla varma että lapsi saa riittävästi välttämättömiä rasvahappoja, voi lapselle antaa kalaöljyvalmistetta.

Eye q-valmisteessa on yhdistelmä monityydyttämättömiä rasvahappoja EPA:aa, DHA:ta ja GLA:ta suhteessa 9:3:1. Valmisteessa on on tutkittua ja luonnollista kalaöljyä, joka on peräisin rasvaisesta kalasta eteläiseltä Tyyneltämereltä. Eye q:ta ja sen vaikutuksia on tutkittu eri puolilla maailmaa, tutkimuksia on julkaistu kansainvälisissä tiedejulkaisuissa.

Eye q -valmisteessa käytetty öljy täyttää WHO:n ja EU:n puhtausvaatimukset. Valmisteet eivät sisällä keinotekoisia väri-, maku- tai makeutusaineita eikä lisättyjä vitamiineja. Kapselien nieleminen voi olla lapsille vaikeaa, mutta Eye q -valmistetta saa kapselimuodon lisäksi myös vaniljanmakuisena nesteenä ja mansikanmakuisina pureskeltavina kapseleina.

Lisäksi Eye q -valmisteet sopivat kaiken ikäisille – kaivataanhan me aikuisetkin apua keskittymiseen ja tukea terveelliseen ruokavalioon, ehkä jopa enemmän kuin lapset! Itsestä huolehtimisesta kun on paljon helpompi tinkiä kuin lasten hyvinvoinnista…

Kiinnostaako tämä aihe lisää? Kommentoi miksi se kiinnostaa ja osallistut 3 kpl eye q –tuotepaketin arvontaan, jokainen niistä arvoltaan n. 80 euroa. Jeee!!!!!

Tämä on kaupallinen yhteistyö Harmonian kanssa.

Lähteenä käytetty myös Terveyskirjastoa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 22 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

22 vastausta artikkeliin “Mitäs jos lapsesi tarkkaavaisuushäiriöt lievenevät omegoilla?”

  • Kati sanoo:

    Ylivilkkaan äitinä olisi kiinnostava testata näiden vaikutusta. Eikä olisi pahitteeksi itsellenikään keskittymistä helpottamaan.

  • Miia sanoo:

    Aihe on kiinnostava!
    Mukana arvonnassa