Anonyymi kirjoittaja pyytää neuvoja tai vertaistukea tilanteeseen, jossa ex-puoliso ei hyväksy olevansa ex, ainakaan siinä mielessä että entinen yhteinen koti ei sitä enää ole, eikä suostu poistumaan asunnosta:

”Haluaisin tietää onko kohtalotovereita tai mitä neuvoja voisin saada tähän tilanteeseeni? Menin naimisiin viime vuonna mieheni kanssa ja hän ei ole Suomen kansalainen. Nyt olen laittanut avioerohakemuksen ja harkinta-aika alkoi.

Ongelma on se, että hän ei lähde täältä asunnostani pois (vuokra-asunto vain minun nimissä) ja nyt hän on jo laittomasti Suomessa, kun en halua tehdä oleskelulupa hakemusta enää hänen kanssaan. Olen raskaana ja LA on kesällä. Onko minulla mitään mahdollisuuksia saada häntä pois? Hän ei ole kirjoilla missään, sillä hänellä ei ole edes Suomen sotua.

Olen saanut kuulla uhkailua/lepertelyä jne. että suostuisin siihen oleskelulupaan. Olen jo todella väsynyt ja stressaantunut, sillä hän vain syö jääkaapin tyhjäksi eikä tee mitään muuta kuin makoilee ja on puhelimessa. Omat lapseni (alakouluikäisiä) eivät tule hänen kanssaan toimeen, ja hän on hyvin selkeästi ilmaissut että häntä ei edes se kiinnosta, ei ole hänen ongelmansa.

Hän vain käyttää minua hyväkseen, että saa olla ilmaiseksi asunnossani, nauraa vain minulle kun yritän puhua tästä ja saada häntä lähtemään 🤷‍♀️”

Hieman samankaltaisesta tilanteesta, jossa mies ei eron jälkeen suostu muuttamaan pois, on keskusteltu Huonossa Äidissä aiemminkin, täällä.

Onko sinulla kokemusta vastaavasta, tai tiedätkö miten tilanteessa olisi mahdollista toimia? Kerro kommenteissa, tuossa alla.

Artikkelikuva Jeffrey Wegrzyn.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 21 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

21 vastausta artikkeliin “Mitä tehdä, kun ex-puoliso ei muuta pois?”

 • Ellu sanoo:

  Juu poliisi paikalle.

 • Poliisit apuun sanoo:

  Kun vanhempani erosivat, isäni ei suostunut lähtemään äidille osituksessa jääneestä asunnosta pois. Harkinta-ajan jälkeen äitini sai virallisen eron ja sitten soitti poliisit hakemaan isäni pois. Ei ilmeisesti olisi harkinta-aikana vielä onnistunut, mutta sitten eron jälkeen pystyi häätämään asunnosta. Isäni ei olisi eroa halunnut ja periaatteen miehenä halusi poliisien kantavan hänet pois…

 • Sirpa sanoo:

  Mä olen tosi pahoillani sun puolesta, raskaus, lapset ja yksi aikuinen lapsi jaloissa vielä, huh – ei helppo skenaario. Tuskin haluat poliisia sekoittaa tilanteeseen, liiallista draamaa ja olisihan se hienoa että mies saisi asiansa kuntoon ja olisi joku päivä lapselle hyvä isä. Mitäs jos juttelisit, ihan tosissaan – pyydät pöydän ääreen keskustelemaan rauhanomaisesti. Käyt läpi että haluat hänenkin parastaan mutta yhdessä elo ei toimi, annat deadlinen että kuun loppuun mennessä pitää olla pihalla kämpästä. Pakko se uhkauskin on tuoda esiin, että jos hän ei deadlinea kunnioita, sä joudut pyytämään poliisin hänen poistamaan kämpästä mutta et halua asian siihen etenevän. Kaikki omat oleskelulupa yms. asiat saa aikuinen mies hoitaa ihan itse ja siitä sinun tarvitse kantaa huonoa omaa tuntoa, hän ei ole lapsi vaikka ei kieltä välttämättä osaa.

  Mä osaan samaistua oman tilanteeni kautta, tässä odottelen myös että lasten isä löytäisi oman kämpän ja muuttaisi pois, meillä kyllä yhdessä elo sujuu mutta parisuhdetta ei enää ole. En halua toiselle pahaa, en heitä pihalle kylmästi koska toivon että jatkossakin ollaan hyvissä väleissä ja lapsilla olisi osallistuva isä.

  Tsemppiä kovasti, asioilla on tapana järjestyä.

 • Laura sanoo:

  Ottaisin poliisiin yhteyttä kun on laittomasti suomesssa ja selvittää heidän kaa asiaa. Selvästi yhteistyökyvytön ja käyttää henkistä väkivaltaa sua kohtaan. Ei selvästi aio muuttaa pois niin tässä tilanteessa purat vuokrasopimuksen, pyydät vaikka ensi ja turva kodista paikkaa väliaikaiseksi majoitukseen tai ihan mikä muu tahansa paikka. Kun vuokra ei ole maksettu kyllä sieltä häädön tekee viimeistään vuokranantaja.
  Samanlaisia kenkuttelijoita löytyy suomalaisistakin, oltiin 2 kk turvakodissa odottamassa äijän häipymistä. Tsemppihalit, kyllä asia selviää!

 • ?? sanoo:

  Ilmoitus poliisille?

 • Nimetön sanoo:

  Tämä on selkeä trolli koko kirjoitus. Suomessa ei vihitä siviilivihkintänäkään ihmistä, joka ei pysty todistamaan henkilöllisyyttään. Ne syynätään ja selvitetään tarkkaan. Jos toinen on luvatta maassa, viimeistään siinä vaiheessa olisi jäänyt jo kiinni.

  • Ajatus vaan sanoo:

   Mikä sanoo että ovat menneet suomessa naimisiin?

  • Hyväksikäyttäjä sanoo:

   Ymmärsin tekstistä, että oleskelulupa olisi joskus ollut, mutta kai vanhentunut. Miehellä ei ole Suomen sotua, mutta kai oman maansa paperit löytyvät kunnossa? Saa kai sitä toisen kansalaisuuden edustajankin naida? Tämän miehen motivaatio naimisessa taisikin olla puhtaasti paitsi elättäjän ja passaajan, myös pysyvän oleskeluluvan saamisessa.

 • Tsemppiä sanoo:

  Nyt nopeasti turvakotiin lasten kanssa ja poliisit hakee jouto ukon kuleksimasta. Sitten voi vaihtaa lukot ja palata kotiin kun tilanne parempi. En luottaisi hetkeäkään mihinkään, sinun on ajateltava lapsiasi, uutta tulokasta ja itseäsi. Kunnioita itseäsi sen verran että tee piste tälle asialle ja nopeasti. Tuommosella ukolla et tee mitään et yhtään mitään niinkuin jo itsekin olet sen todennut. Mene ammattilaisten luokse ja he pitävät teistä huolta jos omat voimavarat ei siihen nyt riitä. On aikaa hyvin laittaa asiat kuntoon ennenkuin uusi syntyy. Jos sinulla on joku hyvä ystävä pyydä häneltä apua myös tueksi. Nyt Äiti voimat ja vahvuudet käyttöön ja muuta elämäsi suunta sekä itsesi että lastesi. Sä pystyt siihen!

 • Vivian sanoo:

  Voit soittaa poliisille ja pyytää heitä poistamaan miehen asunnostasi ja samalla kertaa vaidat lukot.
  Hänen tavarat nostat ulos kämpästä sovittuun ajankohtaan.
  Älä myöskään kirjoita isyyttä papereihin vaan laita hänet hakemaan se oikeuden kautta. Näin saat ostettua lisäaikaa sille että mies saa asiansa järjestykseen etkä joudu maksumieheksi.
  Ei kukaan mukaan vieras ihminen saa toisten koteihin jäädä asumaan miten lystää.

 • Hmph sanoo:

  Avioeron harkinta-aika on 6kk, joten lapsi luultavasti syntyy avioliittoon eli ex on automaattisesti paperilla isä – kannattaa selvittää miten vaikuttaa tilanteessa.

 • Järeätkeinot sanoo:

  Ota avain pois äläkä päästä enää sisälle. Tuskin on kunnostautunut sisätiloihin? Tai sit soita poliisille no poliisi heittää ulos. En kattelis tuollaista ollenkaan.

 • Eroamassa sanoo:

  Mulla vähän sama juttu, haluan erota, talo minun nimissäni, mutta ukko ei hyväksy eroa eikä lähde ulos…
  Sinuna olisin nyt vähän varuillani varsinkin jos mies ulkomaalainen. Itse luultavasti vähän jopa pelkäisin itseni ja lapseni puolesta. On kulttuureita, joissa miehen lasta ei ”viedä”, miestä ei jätetä eikä miehelle sanota ei!

 • Nimetön sanoo:

  Mene peilin eteen, katso siihen ja toteaa: ”Hienosti tehty!”. Ota opiksi, vaihdata lukot kun ukko on muualla ja nakkaa sen kamat mäelle, menee minne menee. Älä kuuntele sen puheita, päästä enää koskaan sisälle tai mene minnekään sen kanssa. Etsi uusi asunto muualta äläkä kerro ukolle mistä.
  Tosin et välttämättä pääse koskaan eroon, kun on yhteinen lapsikin tulossa, elareita tuskin kannattaa odotella henkeä pidättäen.

 • Nimetön sanoo:

  Poliisille ilmoitus, ei siinä oikeen muutakaan voi tehdä. Mutta sinun on saatava mielenrauha, jotta voit keskittyä loppuraskauteen ja omaan hyvinvointiisi ilman stressiä.

 • Mio sanoo:

  Jos kyseessä on turvapaikanhakija, kuten oletan olevan, niin hänelle löytyy kyllä keskusmajoituspaikka jostakin vastaanottokeskuksesta, jossa hän on asiakkaana( kaikillaturvapaikahakijoille on määritelty vastaanottokeskus, jossa turvapaikanhakija on asiakkaana) tai jos on paperiton, niin kunnan maahanmuuttopalveluiden kautta hänelle löytyy majoituspaikka. Voit myös ottaa vastaanottokeskukseen yhteyttä asiassa. Jos häntä et muutoin saa pois, niin poliisit kyllä hakevat hänet pois ja ohjaavat oikeaan osoitteeseen hänet majoittumaan. Sinulla ei ole velvollisuutta huolehtia hänestä, jos et niin itse halua.

  • Nimetön sanoo:

   Turvapaikanhakija ei ole laittomasti maassa. Sen sijaan esim. koko hakuprosessin kaikkine oikeusasteineen läpi käynyt mutta maassa edelleen oleskeleva on täällä laittomasti, tässä vaiheessa henkilöllä ei myöskään ole oikeutta vastaanottopalveluihin eikä yhdelläkään keskuksella ole mitään velvoitteita häntä kohtaan. Tällaisille henkilöille, joita ei virkavalta voi poistaa maasta, on kunta velvollinen turvaamaan perustoimeentulon ja (hätä)majoituksen. Aloittajan asunnosta sosiaalitoimi ei kuitenkaan miestä voi hakea, korkeintaan voivat pyytää virka-apua poliisilta mikäli esim. lasten turvallisuus ja hyvinvointi on nykyisellään uhattuna. Toki jo pelkkä aloittajankin ilmoitus riittää tämän toteutumiseen, sossua tähän ei ole aloittajan pakko ottaa mukaan ellei halua.

 • Äiti sanoo:

  Itse tein niin että muutin lasten kanssa pois vuokra-asunnosta. En olisi muutenkaan halunnut siellä asua pitkään, siellä oli muistot.

 • Hmm sanoo:

  Hän on siis laittomasti maassa? Soita poliisit, sillä se hoituu.

 • Tipi sanoo:

  Vaihda lukot?