Mitä ihmettä tapahtuu kurssilla, jolla harjoitellaan eroottista sidontaa? Irstailua? Orgioita? Kaikenlaista siveettömyyttä?!

Ei, ei mitään niistä!

Sidonta ei välttämättä ole eroottista tai liity mitenkään seksiin. Useimmille sitominen, bondage, on kuitenkin tuttua nimenomaan valtasuhteilla leikittelevän seksin osana, eli siis BDSM-seksin osana.

Sitomisfantasiat ovat hyvin yleisiä sukupuolesta riippumatta. Fantasiat ovat yleisempiä kuin toteuttaminen, mutta kumpikin on täysin normaalia touhua. Että älä huoli jos se kiinnostaa, oot ihan normaali!

Yksinkertaisimmillaan sitomisella voidaan tarkoittaa vaikkapa käsien sitomista yhteen huivilla. Sitominen ei siis automaattisesti ole mitenkään rajua, tai siihen ei liity kahleita tai köysiä, saati sitten alistamista, piiskaa tai sen sellaista. Toki voi kuulua, mutta ei ole pakko.

Mutta nyt ollaan kurssilla, jossa tarkoituksena on sitoa toista perinteiseen japanilaiseen tapaan, eli köysillä. Tätä kutsutaan termeillä kinbaku ja shibari. Mutta puhutaan tässä jutussa vaan sitomisesta, sehän sinua kiinnostaa enemmän kuin termien tarkat merkitykset, vai mitä?!

Ennen kurssia pikkuisen jännittää, mutta vaikea sanoa mikä. Mukana on oma kumppani, ja kurssilaisia sitoo vaitiolovelvollisuus siitä, keitä paikalla oli. Silti hiukan hermostuttaa!

Kurssi järjestetään jumppasalimaisessa tilassa, jonne mennään istumaan pareittain jumppamatoille. Ilman omaa pariakin saa tulla, jos se ei ujostuta liikaa. Seksiä kurssilla ei harrasteta ollenkaan, ja kaikki vaatteet pysyvät päällä, joten sitä ei tarvitse hermoilla että vieraan kanssa joutuisi sitomista intiimimpiin puuhiin!

Suurin osa osallistujista vaikuttaa olevan pariskuntia, ja paikalla on niin parikymppisiä kuin nelikymppisiäkin. Naisia on selvä enemmistö – mutta mikään pokailupaikka saati tirkistelytilaisuus kurssi ei ole! Toiseen saa koskea vain luvalla ja kaikkia pitää kunnioittaa.

Sidontakurssilla aloitetaan ihan perusjutuista, yksinkertaisista solmuista sekä turvallisuudesta.

Aluksi kaikki kertovat nimen, jolla haluavat tulla kutsutuksi. Edes omaa etunimeä ei siis tarvitse paljastaa, voi sanoa olevansa Sanna vaikka oikeasti on Mari. Samalla kerrotaan myös, mikä on oma suhde sidontaan: onko sitä kokeillut aikaisemmin ja onko jotain erityistä, mikä kiinnostaa. Osa kertoo viehättyvänsä sitomisen estetiikasta, osa sanoo kiinnostuneensa aiheesta harrastusten kautta. Toiset puhuvat asioista hifistelevin termein, toisille terminologia on selvästi vierasta. Kukaan ei ala selittää villejä seksijuttuja.

Koska sinua kuitenkin kiinnostaa, millaista porukkaa saliin on kokoontunut, niin kerrotaan: osa ihmisistä oli ”vaihtoehtotyyppien” näköisiä erikoisine kampauksine, lävistyksine ja vaatteineen. Osa taas oli keskiluokkaisen keski-ikäisen näköisiä tavallisissa vaatteissaan, toiset enemmän business-henkisen näköisiä ja toiset rennommin pukeutuneita. Ihan samanlaista porukkaa, jota voit nähdä seuraavalla kauppareissullasi.

Ohjaaja kertoo turvallisuusperiaatteita. Siinä missä huivilla löyhästi sitominen on ihan turvallista, ei köysien kanssa kannata alkaa temppuilemaan ilman, että tietää mitä tekee.


Ylin kuva Will O.

Jos köydet puristavat liikaa, siitä voi seurata jopa pysyviä ongelmia. Turvallisuusmielessä kannattaa muistaa muutama asia: sidotaan vain selvinpäin, sakset pidetään käsillä ja toisen kanssa kommunikoidaan siitä, miltä tuntuu. Jos sidottava ei esimerkiksi pysty heiluttamaan sormiaan pyydettäessä, pitää sidonta purkaa. Köyttä ei myöskään kiskota kireälle, vaan alla on oltava sormen verran väljyyttä.

Perusohjeiden kertomisen jälkeen aloitetaan kommunikaation harjoittelu. Toisen kroppaa pitää liikutella tämän maatessa rentona – se makaaminen on yllättävän vaikeaa muuten! Sen jälkeen toista kuljetetaan ympäri tilaa niin, että kuljetettava pitää silmiä kiinni. Harjoituksissa vaihdetaan osia, vaikka vain toinen haluaisi sitoa tai olla sidottavana.

Sen jälkeen päästään solmuihin. Osa on helpompia ja osa on vaikeampia. Kurssi etenee aika nopeasti, ja hyvin pian pitää alkaa soveltamaan solmuja erilaisiin sidontoihin: köysi voi siis olla vaikka vain nilkkojen tai ranteiden ympärillä, tai kulkea pitkin vartaloa. Edistyneet sitojat voivat sitoa ja kiinnittää sidottavansa esimerkiksi roikkumaan kattoon. (Mutta vain edistyneet! Tämä ns. roikuttaminen on vaarallista, jos ei tiedä mitä tekee! Alkeiskurssilla pysytään tukevasti maassa.)

Vaikka kurssilla ei edes puhuta seksistä, toisen sitominen ja sidottavana oleminen tuntuu sen verran intiimiltä, että toivoisi mieluummin olevansa kahden. Myös se, että näkee muiden sitovan toisiaan, tuntuu hiukan oudolta. Ei kovin vaivaannuttavalta, mutta oudolta yhtä kaikki. Eräs kiinnittää pariaan jo köydellä patteriin, ja itse ei tiedä miten tässä tilanteessa pitäisi käyttäytyä!

Lopputulemana on se, että turvallisuusasioista oli hyvä saada ohjausta, ja solmut luonnistuivat helpommin jonkun näyttäessä vieressä – mutta kyllä jatkossa solmiminen saa jäädä omaan makkariin!

Jos kurssille on tullut se mielessä, että tästä saa äkkiä kiihoketta, voi pettyä. Mikäli haluaa vain sitoa toisen tai tulla sidotuksi helposti ja nopeasti, ei köysillä sitominen välttämättä ole paras ratkaisu. Sen sijaan parin keskinäiseen kommunikaatioon, luottamukseen ja läheisyyteen köysillä sitomisella voi olla positiivisia vaikutuksia.

Köysillä sitomisen kun ei tarvitse liittyä seksiin ollenkaan. Sitominen voi olla kädentaitoja ja kommunikaatiota kehittävää keskittymistä, suorastaan mindfullnessia. Varsinkin sidottavalle kyseessä voi olla hyvin rentouttava kokemus. Pakettiin sidottuna ei voi säntäillä hoitamaan milloin mitäkin asiaa, vaikka kuinka muistaisi että kukat on kastelematta ja pyykit koneessa, niin on pakko pysähtyä hetkeen.

Toki monilla sitominen on nimenomaan seksin osa. Sitominen vie jonkin verran aikaa, joten sidottavana oleminen ja odottelu voi olla kiihottavaa. Moniin vetoaa se, että sidottu on avuton ja sitova vallassa. Näitä rooleja voi tietenkin myös vaihdella halutessaan.

Mikäli köysistä tosissaan innostuu, harrastus vaatii vaivaa. Monet tilaavat köysiä ulkomailta, ja lisäksi niitä pitää esimerkiksi öljytä. Köysissä suositaan luonnonmateriaaleja, kuten juuttia ja hamppua. Tekokuituköydet voivat polttaa ihoa liukuessaan sillä, ja solmut voivat kiristyä niin, että niitä on vaikea avata. Tästä huolimatta seksivälinekaupan edullisella köydellä voi testata, olisiko sitominen oma juttu vai ei.

Sidontakursseja järjestävät siihen erikoistuneet yhteisöt sekä BDSM-yhdistykset. Löydät näitä googlaamalla esimerkiksi ”shibari kurssi”. Sitomista voi opetella myös YouTube-videoiden avulla. Muistat vain pitää turvallisuudesta huolta: muista maltti, kommunikaatio ja ne sakset!

P.S. Täältä löydät kaiken, mitä olet halunnut tietää seksileluista, mutta et ole kehdannut kysyä!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Mitä OIKEASTI tapahtuu eroottisen sidonnan kurssilla?!”

  • Nimetön sanoo:

    Kaippa käytöstä poistetut kiipeilyköydet käy myös 😅 Pitääkin ehdottaa miehelle 😏

    • Shibari sanoo:

      Kannattaa sen verran olla tarkkana että sitoo mieluiten luonnonkuidulla. Keinokuiduilla on taipumusta liukua ja siksi olla epävarmoja sekä aiheuttaa inhottavia polttojälkiä ihoon.