Lasten ruokailu voi olla melkein millaista tahansa. Toisina päivinä ruokaa menisi ämpärikaupalla, ja välillä tuntuu että lapsi elää viikkoja muutamalla herneellä. Varsinkin se, että lapsi tuntuu nirsoilevan tai syövän kovin vähän, ahdistaa. Mistä tietää, saako lapsi tarpeeksi ruokaa?

Yleensä sanotaan, että lapsi syö tarpeeksi jos hän kasvaa tasaisesti ja on pirteä. Mutta eihän kasvua koko ajan tarkisteta. Ja jos lapsen ruokailua ei erityisesti tarkkaile, tuntuu helposti siltä että hän syö tosiaan päivän aikana ehkä puolikkaan leivänpalan ja puolikkaan banaanin.

Kuinka paljon lapsen sitten tulisi syödä?

1-3-vuotias

Energiantarve 1 200 – 1 400 kilokaloria päivässä.

Tämän ikäinen lapsi ei yhtäkkiä syökään yhtä tyytyväisesti kuin ennen, mikä saattaa ahdistaa. Mutta syömiseen maanittelun sijaan pitäisi luottaa lapsen omaan ruokahaluun, sekä pitää kiinni ruokarytmistä. Lapsen on hyvä syödä noin kolmen tunnin välein. Älä painosta lasta syömään jos hän sanoo olevansa täynnä, sillä silloin lapsi oppii olemaan välittämättä kylläisyyden tunteesta. Älä myöskään maanittele lasta syömään vihanneksia palkkioilla, vaan anna lapselle aikaa tutustua niihin rauhassa.

4-6-vuotias

Energiantarve 1 500 – 1 750 kilokaloria päivässä. Tämän ikäisen lapsen syömisistä ei ole enää niin tietoinen kuin pienemmän, koska hän syö aterioita kodin ulkopuolella, kuten päivähoidossa. Kotona anna lapsen itse annostella ruokansa, ja tarkkaile välipalojen määrää. Tämän ikäinen lapsi saattaa kinuta välipaloja pelkästään tekemisen vuoksi. Opeta lasta tunnistamaan tunteensa sen sijaan että hän yrittäisi käsitellä niitä syömällä.

7-9-vuotias

Energiantarve 1 700 – 1 950 kilokaloria. Ennen kasvupyrähdystä on hitaampi kasvun vaihe, joten kasvun osalta energiaa ei tarvita niin paljon. Sen sijaan tämän ikäiset lapset kuluttavat rutkasti energiaa muun muassa harrastusten parissa. Huolehdi että lapsella on eväitä. Riittävästä energiansaannista pidät huolta niin, tarjoat melko usein ruokia, joista lapsi erityisesti pitää. Erikseen ei lapselle tarvitse kokata, mutta ota hänen makunsa huomioon. Pöydässä olisi hyvä olla aina jotain lempparia, kuten suosikkileipää tai -lisuketta.

Lähde.

P.S. Sehän on tietysti äidin syy jos lapsi ei syö!!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Mistä tietää syökö lapsi tarpeeksi?”

  • Kirppu sanoo:

    ”Äidin syy jos lapsi ei syö” – juuri näin! Meillä ollaan päivittäin appivanhempien kanssa samassa ruokapöydässä ja ikävän tutulta kuulostaa tuo lause 😩

  • Minttu sanoo:

    Voi, mä olisin toivonut että ikäluokkia olisi ollut enemmän. Meidän perheen yksi 13-vuotias syö niin huonosti ja kärsii usein päänsärystä. Ei tiedä pitäisikö pakottaa vai antaa syödä vain niin vähän kuin syö…