Oletko huomannut, että tyttöjen ja poikien sortsit eroavat toisistaan?

Jep, sortsit. Nehän eivät ole millään tavalla sukupuolisidonnainen vaate…tai siis niin sitä luulisi!

Mutta jostain syystä pojille myydään polvipituisia tai pidempiä sortseja. Tyttöjen sorteista suurin osa on lyhyitä, jopa sellaisia, jotka loppuvat heti pakaran alle.

Kun vaatemerkki Girls Will Be tutki kaupoissa jo myytäviä lastenvaatteita, he huomasivat että tyttöjen vaatteet olivat pienempiä ja tiukempia kuin poikien. Sortseissa ero oli valtava: tyttöjen sortsien sisäsauma oli keskimäärin 65% lyhyempi kuin poikien!

Eikä tämä koske vain lastenvaatteita. Naisille myydään kyllä polvipituisia sortseja, mutta lähinnä käyttövaatteiden osastolla. Jos nainen haluaa liikuntaan tarkoitetut polvimittaiset sortsit, hänen on varminta suunnata miesten osastolle.


Kuva Jordan Whitt, ylin kuva Shelly Pence.

Esimerkiksi naisten juoksusortsit ja treenisortsit ovat yleensä ns. mikrosortseja, eli lahje loppuu heti pakaran alle. Monet kyllä pitävät niitä kivan näköisinä, mutta monia naisia vaivaa myös se, että reidet hankaavat toisiinsa. Hankausongelma ei riipu painosta, vaan siitä, miten lähellä toisiaan jalat ovat. Ongelmalle ei voi itse tehdä mitään, mutta pitkistä sorteista olisi apua. Jos niitä siis myytäisiin naisille!

Käyttäjälle itselleen lyhyissä sortseissa ei välttämättä ole mitään ongelmaa. Niissä on helppo liikkua ja ne ovat viileät kuumassa säässä. Mutta ”liian lyhyitä” sortseja paheksutaan. Ja niitä paheksutaan jo lapsilla!

Tilanne on siis kerta kaikkiaan kummallinen: nainen tai tyttö ei saisi käyttää kovin lyhyitä sortseja, mutta vaatevalmistajat tekevät naisille ja tytöille selvästi lyhyempiä sortseja kuin miehille!

Eikä lastenvaatteiden kohdalla ongelma välttämättä ratkea sillä, että ostaa sortsit poikien osastolta. On paljon mahdollista, että siellä on tarjolla vain tummansinisiä ja tummanvihreitä sortseja, mutta lapsi saattaisi haluta vaaleanpunaiset sortsit.

Entäs sitten se tilanne, kun poika haluaisi lyhyet, heti pakaroiden alle päättyvät sortsit? Onko se ok, vai pidetäänkö sitä ”tyttömäisenä” tai ”ei-miehekkäänä”?

Onko teillä ollut ongelmaa siitä, että tytöille tai naisille ei löydy pidempiä sortseja? Miten suhtaudut lyhyisiin sortseihin? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Miksi tyttöjen sortsit ovat lyhyemmät kuin poikien?”

 • Poppana sanoo:

  Saman olen havainnut. Pari kesää sitten tyydyin itse aina pukeutumaan trikooleggingseihin, kun en löytänyt aikuisten naisten vaatekaupoista sen mittaisia shortseja, että olisin edes pakarat saanut piiloon. Hiekkalaatikon reunalla ei voi minishortsien kanssa istua, ellei halua hiekkaa kamelinvarpaisiin. Tyttärelleni en ollut vielä ennen tätä kesää ostanut shortseja, sillä rassun superkapeat reidet hankaavat toisiaan vasten ja mm. liukumäessä palaisi iho karrelle. Nyt keksin, että Reimalla on mallistossaan järkevän mittaisia ”pyöräilyshortseja”, joten sellaiset ostin nyt lapselle mekon alle käytettäväksi. Pojille kyllä löytyy pitkää ja pätkää, käärittävää ja vetskareilla muunneltavia. Mutta nekin on kaikki aina sinisiä! MIKSI!?!

 • Ässä sanoo:

  Olen jo vuosia ihmetellyt tätä shortsien lahkeiden pituuksia. Viime kesänä katselin hiekkalaatikolla muiden mammojen pikkareita, kun hiekkalaatikkoleikeissä ne väkisin tulee pikkaripituisten shortsien alta näkyviin. Kävin miestennosastolla etsimässä polvipituisia shortseja, mutta ei miesten housujen yläosa istu naiselle!

 • Tytönkin äiti sanoo:

  Olen huomannut saman. Lyhyet shortsit ovat hankalia esim liukumäkeä laskiessa. Olen yrittänyt valita tytölleni t-paitojen kanssa shortseja poikien vaatteista tai käyttää caprilegginsejä ja mekkoja.

 • More is more sanoo:

  Ongelma huomattu. Yritin etsiä itselleni polven yläpuolelle olevia urheilushortseja, niin lopulta piti mennä miesten puolelle, että semmoiset sain. Sama juttu farkkushortsien kanssa. Lyhyttä tai hyvin piukkaa ja lahkeellista löytyy, mutta ei väljiä kivoja naisten lahkeellisia shortseja. Tytölle etsiessä ongelma on sama. En todellakaan halua, että 14 v kulkee pakarat puolipaljaina sen enempää kuin 17 v saati joku alakoululainen. Mutta kun ei ole eikä tehdä. Valtaisa puute, joka vaateteollisuuden olisi korjattava.

 • Omppuinen sanoo:

  Tätä olen itsekin ihmetellyt. Mietin myös sitä, että miksi 2v tytölle shortsit ovat niin lyhyitä, kun pienillä lapsilla kuitenkin ihoa pitäisi pääasiassa suojata auringolta vaatteita. Tyttöjen iho ja terveys ilmeisesti vähemmän tärkeää kuin poikien? Ja jos vielä laajentaa keskustelua housuihin, niin kyllä jo pienten tyttöjen housutkin ovat joko legginsejä tai ihonmyötäisiä. Jopa college-housut ovat malliltaan kapeita toisin kuin pojan colleget. Miksi pienten lasten vaatteet ovat malliltaan hyvin samanlaisia kuin aikuisten, en käsitä.