Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Motiva.

Talvi tulee! Päivänvalon vähentyessä ja ilmojen kylmetessä sähkön kulutus kotona kasvaa, ja se näkyy tietysti nousuna sähkölaskussa, mutta mikä siellä kotona sitten kuluttaa? Sitä ihmettelee esimerkiksi tämän jutun tekijä, jonka lämmityksen pitäisi hoitua kaukolämmöllä, mutta silti talvikuukausina sähköstä maksetaan reippaasti enemmän kuin kesällä.

Sähkönkulutusta seuraamalla voi säästää – jopa 5-10 %, ihan jokainen! Kun tietää mihin se sähkö menee, ja milloin, on kulutusta helpompi myös pienentää. Ja pienentäminen on hyväksi, erityisesti kun on kysymys sähkönkulutuksesta. Jos mietityttää, että miksi, niin tässä viisi erinomaista syytä:

 

Sähkösopimuksen haltijana näet kaikki kulutukseesi liittyvät faktat oman energiayhtiösi online-palvelusta. Maksuttoman palvelun tarjoaa sähkönsiirrosta vastaava jakeluverkkoyhtiösi, mutta vastaavia palveluja voivat tarjota myös sähköenergiaa myyvät yhtiöt. Etsi vain oma online-palvelusi, ja klikkaa sisään! Wattimaisterin sivulta muuten löytyy vielä enemmän tietoa siitä, miksi kulutusta ehdottomasti kannattaa seurata, ja myös video siitä, mitä sieltä omasta online-palvelusta kannattaa katsoa! Tunnistatko sinä kotisi sähkösyöpöt? Tiedot voi testata pelaamalla Wattimaisteria, ja samalla osallistuu e-Jopon eli Jopomerkkisen sähköpyörän arvontaan!

Testitalouden analyysi sähkönkulutuksesta näyttää tältä:

Yllättävän helposti huomaa mikä vaikuttaa sähkönkulutukseen. Tarkastelujaksolla näkyy selvästi kulutuksen suvantokohdat viikoilla, joihin on esimerkiksi osunut lomareissuja (ennen koronaa), ja sähköä kuluu selvästi enemmän talvella, joten vaikka lämmityksenä on kaukolämpö, on kylpyhuoneiden lattialämmityksellä, ja myös auton lämmittämisellä talviaikaan suuri merkitys.

Yleensä kulutus nousee syksyn mittaan, saavuttaa huippunsa tammikuussa, ja lähtee sitten taas kesää kohden reippaaseen laskuun. Mutta ei tänä vuonna. Tämän vuoden maaliskuussa on kulutettu enemmän sähköä kuin yleensä tammikuussa, ja selitys on yksinkertainen, vaikkakaan ei kovin mukava: Keväällä 2020, josta on jo siis ainakin 20 vuotta aikaa, tai siltä se tuntuu, siirryttiin tässäkin taloudessa etäkouluun ja etätyöhön, ja kun koko perhe istui koneillaan samalla kellonlyömällä, energiaa söi parhaimmillaan kuusi tietokonetta yhtä aikaa.

Talouden koneista myös useampi on kunnon energiasyöppöjä, eli pöytäkoneita, ja loput sitten vähemmän kuluttavia, mutta silti kuluttavia, läppäreitä. YKSI pöytätietokone kuluttaa keskimäärin 0,13–0,17 kWh/h, ja yksi kannettava tietokone 0,03 kWh/h, eli alle neljäsosan pöytäkoneen kulutuksesta. Jos aletaan laskea, että koneita käytettäisiin sillä lailla kohtuudella 3 h/vuorokaudessa, niin huomattaisiin, että matematiikka ei ole toimituksen vahva laji. Sitäpaitsi ei niitä koneita käytetty kohtuudella 3 h päivässä, koska etätyöt, etäkoulu, ja eristäytyminen (ihan kuulkaa sama niille ruutuajoille siinä vaiheessa kun ollaan oltu jumissa neljän seinän sisällä perheen kesken useampi viikko). Voitaisiin myös kokeilla, mutta ollaan melko varmoja, että pomo ei suostu siihen, että lyhennetään työaikaa kolmeen tuntiin päivässä sähkönkulutuksen pienentämiseksi. Jätetään laskeminen siis muille.

Vielä vuosi taaksepäin energiankulutus kasvoi aina viikonloppuisin, kun oltiin viikolla pois töissä ja kouluissa ja viikonloppuisin sitten pestiin pyykkiä, ja siivottiinkin, vaikka se ei ehkä siltä näytäkään yleensä. Tänä vuonna ei osaa pylvään perusteella sanoa, mikä on arkea ja mikä viikonloppua, kun sähkölaitteet ovat jatkuvassa käytössä. Eikä ole niitä suvantojakaan kun ei pääse mihinkään lomalle. On se niin ihanaa olla kotona.

Oman talouden energiankulutusta verratessa muihin vastaaviin talouksiin leuka kuitenkin loksahtaa ihan rintoihin saakka. Online-palvelu kertoo sen vähän kauniimmin: Viime vuoden ajalta sähkön käyttönne on ollut vertailuryhmäänne nähden suurempaa. Luvut ovat sen verran karua katseltavaa, ettei niitä kehtaa edes kertoa, mutta tässä on sellainen keskimääräinen grafiikka mitä pitäisi olla:

Hävettää myöntää, että tavoitteeseen ei päästä lähellekään. Ja vaikka energiasyöpöt paljastuivat, meillä ei heitetty sillä silmäniskulla kaikkia koneita kierrätykseen, tai edes laitettu pistorasioihin ajastimia. Mutta AJATUS energiakäytön vähentämisestä jäi mieleen, ja ajatuksilla on taipumus kasvaa suunnitelmiksi, ja suunnitelmat onkin helppo ottaa käytäntöön.

Tuntuuko sinusta että tiedät sähköasioista tarpeeksi? Tunnistatko kotisi sähkösyöpöt? Tiedot voi testata pelaamalla Wattimaisteria, ja samalla osallistuu e-Jopon eli Jopomerkkisen sähköpyörän arvontaan! Toimitus vetäisi testistä muuten täydet pisteet, miten sinun käy?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia