Tämä on kaupallinen yhteistyö Huono Äiti & Motiva

Arvoitus: Mikä näsäviisas ja kaikkitietävä, ovia paukutteleva olento muuttaa suihkuhuoneen höyrysaunaa muistuttavaksi pätsiksi yhdestä kahteen kertaa päivässä, noin puoleksi tunniksi kerrallaan?

Vastaus: (drumrolls): Teini.

Suihkumaratonit ovat teinien vanhemmille arkipäivää. Luonnon lisäksi suihkusessioista itkee vanhempien rahakukkaro ja koko muu perhe, kun teiniä yritetään raahata ulos höyrystyneestä suihkuhuoneesta.

Jos erehdyt suihkuun heti teinisi jälkeen, saat etsiä suihkupään kompassin avulla ja ensimmäiset hanasta valuvat vesipisarat ovat polttavan ja kiehuvan kuuman välimaastosta.

Motivan sivuilta löytyvässä, tuoreessa Työtehoseura TSS:n toteuttamassa tutkimuksessa haluttiin tietoa kuluttajien vedenkulutustottumuksista. Vedenkulutus laskettiin litroina henkilöä kohden, vakinaisten asukkaiden määrän mukaan. Vedenkulutuksen vuorokausimäärät vaihtelivat 9,6 litrasta aina 742 litraan per henkilö – jälkimmäisessä asuu ihan varmasti teinejä…

Tutkimuksen mukaan pyykkiä pestään keskimäärin vain 2,8 koneellista viikossa taloutta kohden – moni itkisi onnesta, jos kotona pestäisiin noin vähän pyykkiä. Vastaajat ilmoittivat käyvänsä suihkussa 0,86 kertaa vuorokaudessa per henkilö. 51% vastaajista kertoi viettävänsä suihkussa 4-5 minuuttia, ja vain 2% vastaajista yli 10 minuuttia. Ei siis teinejä vastaajina…

Hyvinä vedensäästövinkkeinä mainittakoon lasten laittaminen maailmalle, pojan toimittaminen armeijaan, puskapissalla käyminen sekä vesiliittymän sulkeminen kokonaan. Hyviä vinkkejä toki, mutta ei niin radikaaleina ja hieman käytännönläheisimpinä ratkaisuina toimivat vesikalusteiden päivitys uudempaan, suihkussakäyntikertojen harventaminen sekä vain täysien tiski- ja pyykkikoneiden peseminen.

On hyvä heittää huomio myös siihen, miten kallista nimenomaan teinien rakastama, höyryävän kuuma käyttövesi on – jopa kaksi kertaa kylmää vettä kalliimpaa. Eli jos kantti, korvat ja hermot kestävät, on teininkin suihkusessioille syytä asettaa aikaraja.

Ja sikäli kun haluamme sääliä luonnonvarojen silmitöntä tuhlausta niin älkää kuitenkaan liiaksi huoliko: kun teini muuttaa pois ärsyttävien vanhempiensa hoteista oman itsensä herraksi, siunaantuvat maksettaviksi myös omat laskut. Suihkusta tullaan selviytymään silloin paljon nopeammin.

Suihkumaratoneja harrastava teini ei kuitenkaan ole välttämättä perheen ainoa tuhluri, vaan kukkaroa kuluttaa myös suomalaisten lempiharrastus – saunominen. (Syyllinen yllä). Suurinta tuhlausta on tietenkin saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään, mutta perheen saunahetket kannattaa myös sovittaa aikatauluihin niin, ettei löylyhuonetta lämmitellä erikseen kaikkien menojen mukaan. Kertalämmitteinen sähkökiuas on teholtaan kodin ylivoimaisesti suurin yksittäinen sähkösyöppö, ja sekä saunomisen kesto että lämmityskertojen määrä heijastuvat suoraan sähkölaskuun. Jotta löylyttelyistä ei tarvitsisi suurten laskujen vuoksi luopua kokonaan, kannattaa poimia talteen seuraavat säästövinkit:

– Kun lämmität saunan, vähennä ilmanvaihtoa. Kun aloitat saunomisen, lisää ilmanvaihtoa.

– Lämmitä sauna kerrallaan koko perheelle.

– Mene saunaan välittömästi kun se on valmis.

– Kiuas kannattaa sammuttaa välittömästi saunomisen päätyttyä, jälkilämpö ja hyvä ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.

– Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa

sähkönkulutusta 20-30 %.

#energiansäästö #kestävävedenkulutus #energianeuvonta

Haluatko jakaa parhaimmat energiansäästöniksisi – tai tehokkaimmat ukaasit teinien suihkuhetkien lyhentämiseksi? Tehdäänpäs niin, että paras vinkki palkitaan Huono Äiti -suklaa ja kassi -palkinnolla! 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 12 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

12 vastausta artikkeliin “Teini seisoo suihkussa ja vetää rahani viemäristä”

 • Laskun maksaja sanoo:

  Tää on niin totta. Meillä on pitkistä suihkuista taisteltu viimeiset 10vuotta. Vesilaskut on luokkaa 2-300€/kk kun nuori päästää sen 500litraa lämmintä vettä ’pikapesullaan’. Pikapesu on siis saatu aikaiseksi sillä kaamealla taistelussa tunnin suihkusessioita vastaan, väittelyssä, jossa teini huutaa jaa miksi hän joutuu kärsimään ja karsimaan hygieniasta. Uimahalli olisi edullisempi ja pääsisi vielä uimaankin mutta sekään ei käy.

 • Voi mitä ulinaa sanoo:

  Jos kirjoittajalla ei ole rahaa kuumaan veteen, niin silloin ei pitäisi lapsia hankkia. Lasu tuosta perheestä pitäisi tehdä.

 • Annikki sanoo:

  Voi itkisin onnesta, jos meillä asia olisi näin päin! Puolisoni lapset ovat kaikki yläkoulu- ja lukioikäisiä, eivätkä käy suihkussa kuin kerran viikossa. Olen yrittänyt kannustaa heitä huolehtimaan paremmin hygieniastaan ostamalla heidän mieleisiä suihkugeelejä ja samppoita, samoin kuin nättejä alusvaatteita etenkin tytöille. Mutta ei.

  Nyt kun ollaan koko porukka kotosalla, niin neljä hieltä haisevaa teiniä alkaa ällöttää. Lasten isän mielestä kaikki on ihan ookoo. Hän itse on todella tarkka omista vaatteistaan jne, eli en oikein tahdo ymmärtää, miksi ei omilta lapsiltaan vaadi edes perussettiä tuossa peseytymisessä.

  En uskalla ottaa asiaa enää puheeksi, kun siitä nousee vaan haloo, joka ei johda mihinkään. Lapset taas eivät kunnioita sanomisiani, koska heidän äiti on heille kertonut, etten minä kasvata heitä, vaan heillä on jo vanhemmat, jotka sen homman tekevät. No totta sekin, enkä haluakaan kasvattaa muiden lapsia, mutta hei. Edes joku roti, kait sitä nyt voisi pesulla käydä vähän useammin?

  Onko kellään mitään ideoita, miten asian saisi ratkaistua kivasti? Ja nyt en tarvitse sellaisia kommentteja, että jos olet talon ainoa jota häiritsee hien haju niin ole aikuinen ja muuta pois.

  • Martzu sanoo:

   Hei Annikki, entä jos suihkuttelet ilmanraikastinta ja auot ikkunoita, kun kokoonnutte Hajuherneiden kanssa samaan tilaan. Myös nenästä kiinni pitäminen ja muu mielenosoituksellinen hajuhaitoista valittaminen voisi toimia. Ei vaineskaan, mutta miehesi kanssa voisit keskustella asiasta kahden kesken, niin, että kehuisit ensin, miten kivoja/kauniita/fiksuja lapsensa ovat, selvästi tulleet isäänsä, paitsi tässä hygienia-asiassa. Että voisikohan isä pitää lapsi kerrallaan jonkinlaisen keskustelusession, ja ottaa selville perimmäinen hajuterrorismin ja peseytymiskammon syy. Sano, että pelkäät lasten ilmaisevan masennusta tai muita mielenterveysoireita, ja että masennus alkaa usein likaisuudella ja itsensä inhoamisella.Eiköhän isukkiin tule liikettä…

 • Buse 34 sanoo:

  Minua ei haittaa jos teini tykkää suihkussa lotrata.. pieniä murheita. Ei se (teini) loputtomiin kotona asu.. vedenkäytöstä valittaminen, pah, antaa mennä vaan, hanasta tulee loputtomasti! Joo, maksaa jotain mutta maksaa ne kalliitta hybridiautotkin jtn mitä pihalla on, perheenpää käy ostamassa ”katos ekologisen” auton ja perustelee sillä sen 40k maksavan kärryn, siihen vakuutukset ym niin ei paljon vesisessio päivässä tunnu! Kontrollifriikkiyttä se on jos tuskaa tuntee ku oma nuori on suihkussa…

 • Leena sanoo:

  Vesi saahviin ja pesuvati käyttöön.
  Tulee muuten vähällä vedellä puhdasta.koko perheen niksi.

 • Hävetkää sanoo:

  Uliuli. Jos teillä ei ole rahaa kuumaan veteen, niin miksi olette ylipäänsä hankkineet lapsia? Vesilasku on pienimpiä arjen toistuvaismenoja. Kylmässä suihkussako teinien pitäisi sitten peseytyä? Nyt vähän rajaa tuohon uhriutumiseen ja aivan turhasta valittamiseen.

 • Jaakko sanoo:

  Melkein vihaksi pistää tällainen yleistys. Monikaan teini ei ylikäytä suihkua, vaikka toki ymmärrän huolenaiheen, sillä kyllähän sitä tapahtuu. Olen kuitenkin itse 14v teini ja innolla armeijaan menossa. Käytökseni on hyvää ja ovat muutkin sitä vanhemmilleni kehuneet. En ole mikään täydellinen en todellakaan, mutta sanon sen etteivät kaikki teinit ole näsäviisaita, ovienpaiskojia ja rahan liika kuluttajia

  • Meikäpoika sanoo:

   Sinähän et ole teini vielä laisinkaan. Kertomasi perusteella se on vasta edessäpäin.

 • En ole tyhmä😄 sanoo:

  Meillä porukat laittoi putkeen semmosen mittarin. Jos 8min tuli täyteen eli joku litramäärä täyttyi kerralla, vesi loppui ja vedet sai takaisin päälle vanhempien puhelimesta. Mutta mie pistin ennen ku 8min täyttyi suihkun kii ja uudestaa päälle, koska äiti kertoi että näin voi tehdä😅😂 Mie en ollu se joka oli yli 10min suihkus.

 • onserohkee sanoo:

  Hankkikaa kotiinne aurinkopaneelit, sillä niiden avulla tulee lämmintä vettä korkeintaan 10 min ja ne säästävät energiaa, luonnonvaroja ja lompakkoa. Vaikkakin paneelit maksavat yhteensä noin 1-3 tonnia (siis 6 paneelia) maksaa se kuitenkin itsensä takaisin kun sähkö -ja vesilaskut pienenevät!

 • Huono isä sanoo:

  Rakensin suihkuletkuun litramittarin. Nyt vedenkulutus näkyy kullekin suihkuttelijalle reaaliajassa.
  Mittarin rakentaminen maksoi n. 45-50 euroa. Se maksoi itsensä takaisin jo muutamassa kuukaudessa.