”Tiedätkö paljonko puolisosi tienaa tai paljonko hänellä on rahaa tilillä/omaisuutta yleensäkin? Juttelin tästä miespuolisen ystäväni kanssa ja ällistyin, kun hän tiennyt vaimonsa rahatilanteesta käytännöllisesti katsoen mitään. Molemmilla on omat tilit eikä toisen rahankäyttöön juuri puututa.

Itselläni oli aikoinaan ex-miehen kanssa yhteinen tili. Sinne tulivat molempien palkat ja molemmilla oli käyttöoikeus. Riitaa rahasta syntyi kyllä, mutta toisaalta toiselta ei salattu mitään. Avioerotilanteessa raha-asioista otettiin taas hiukan rankemmin yhteen, mutta vuosien saatossa asiat ovat tasaantuneet.

Tuntuisi oudolta, jos ollaan varsinkin naimisissa, että voidaan taloudellisesti elää aivan erillään. Kaikki kustannukset jaettaisi tarkasti kauppakäynneistä sähkölaskuun. Onko se todellakin todellista? Jos raha-asiat ovat niin salaisia niin itsellä heräisi ainakin epäilyksiä mitä muuta salaa. Ehkä toinen säästää, jos tuleekin ero. Ehkä ostelee kolmannelle osapuolelle hajuvesiä ja kauniita alusvaatteita. Esimerkit ovat ihan lähipiiristä.

Joskus olen kuullut sanonnan, että raha saa ihmisen pimeät puolet esille. Se on kyllä helppo uskoa. Ehkä kannattaa kysäistä siltä rakkaalta puolisolta miksi se lompakko pitää pitää niin visusti piilossa. Saattaa paljastua melkoisia salaisuuksia.”

Nimim. Money Money money

Kuva Priscilla Du Preez.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 39 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

39 vastausta artikkeliin “Yhteiset vai yksityiset rahat?”

 • Sarppa sanoo:

  Me olemme olleet yhdessä kahdeksan vuotta. Omistamme osakkeen ja mökin. Puoliso maksaa vain asuntolainan ja minä kaiken muun. Kaikki mökin ja kodin juoksevat kulut, lasten kulut, ruoka ostokset.mies tienaa huomattavasti enemmän entä minä. Lasten tai kodinhoitoon hän ei osallistu. Ei ole käynyt edes ruokakaupassa sillä tavalla että maksaisi. Kerran lapsen leikkaukseen jälkeen ehdotin että josko maksaisimme lapsen sairaalalaskun puoleksi. Siitäkös se sota syttyi. Olen vain rahan perässä juokseva lehmä. Kyse oli tosiaan meidän yhteisestä lapsesta.on vissiin aika tajuta että hän hyväksi käyttää minua taloudellisesti

 • Mikä vaan kenelläkin toimii sanoo:

  Jos toinen kuolisi yllättäen, yhteinen tili muuttuu kuolinpesän tiliksi ja leski voi joutua odottamaan viikkoja, että saa omat rahansa tililtä pois. Siinä ei makseta lainanlyhennyksiä, eikä mitään muutakaan. Yhteistä tiliä, mihin tulee molempien palkat, ei todellakaan kannata olla.
  Me olemme uusperhe ja meillä on omat rahat. Meillä on myös yhteinen tili mihin molemmat siirtää saman summan kuukausittain. Sieltä maksetaan lainanlyhennys ja taloon liittyvät kulut sekä vakuutukset. Ruokaa ostaa se, joka käy kaupassa. Molemmat maksaa omien lasten kulut ja omat menonsa. Tämä toimii, sillä nettotulomme ovat suht samaa tasoa. Systeemissä on se hyöty, että voin esim vaihtaa autoa jos haluan. Mies voi ostaa veneen, jos haluaa. Jos meillä olisi yhteiset rahat, olisimme hankintojen tarpeellisuudesta ja järkevyydestä eri mieltä. Molemmat huolehtivat että rahaa riittää. Rahasta meillä ei ole koskaan riitaa.
  Jos puoliso jäisi työttömäksi tai sairastuisi, auttaisin häntä taloudellisesti. Sama toisinpäin. En hyväksy että perheen sisällä olisi eri elintaso. Naimisissa kun ollaan, toisesta pidetään huolta.

 • Nimetön sanoo:

  Jos on yhteisiä lapsia, niin mielestäni saakin olla yhteiset rahat. Mutta en minä näin aikuisena enää haluaisi, että meillä olisi miehen kanssa yhteiset rahat… Minun lapsi on jo teini, ja hänellä ei ole lapsia. Olen valinnut miehen, joka tienaa yhtä hyvin, kuin minä, joten ei ole tarvetta kummankaan elättää toista.

 • Tili tuli tili meni sanoo:

  Meillä ei koskaan ollut yhteistä tiliä, mutta ei kyl pilkuntarkkaan laskettu myöskään menoja ja tuloja. Tottakai joskus miestä vitutti kun joutui suurimmat osat maksaan esim sillon kun olin työttömänä tai lasten kanssa kotona. Mutta aina kaikesta selvittiin. Se makso jolla oli rahaa. Mutta isoin ongelma on tullut vasta eron jälkeen. Meillä on edelleen keskenämme ihan yhteinen näkemys miten omaisuus pitäisi jakaa. Mutta tämä ei käy pankille! 😳 Ihan uskomattoman vaikeeta ettei tänä päivänä saa erota rauhassa ja jakaa sillain kun ite haluaa, reilusti. Vaan on hommattava kallis lakimies asiaa tarkistelemaan. Sitten se lakimies ei vastaa yhteydenottoihin ja asiat vaan venyy ja vanuu… Meillä ei ollut avioehtoa, mutta edelleen autetaan toisiamme rahallisesti jos toinen on pulassa ja on lapsiviikko tms. Että niinku erosta on siis puoltoista vuotta mutta omaisuus on edelleen yhteinen koska pankille ei käy meidän suunnitelmat 🤣 Ootteko kuullu vastaavaa? Mä en. Mutta tässä kohtaa viimeistään on (ex-)puolisolle ne raha-asiat paljastettava, jos sieltä jotain säästöjä ja perintöjä löytyy. Salailu on turhaa.

 • Nimetön sanoo:

  Lapsen isän kanssa oli yhteiset rahat, koska lapsi oli yhteinen. Nykyään kun seurustelen (5 vuotta takana), niin ei tulisi mieleenkään, että jakaisin rahoja miehen kanssa. Olemme molemmat aikuisia, ja molemmilla omat elämät ja oma talous.

 • Suski sanoo:

  Avioliitossa ollaan samaa perhettä.
  Raha-asioissa myös. Aina. Yhteinen kotitili, josta maksetaan juoksevat kulut (prosentuaalisesti laskettuna) ja se mitä toiselle jää, saa käyttää joko petheeseen tai itseensä. Se kertoo ihmisestä paljon, jos sen käyttää vaan itseensä.

  • Kaksinaismoraalia sanoo:

   Eli saa pitää osan omista rahoista ja käyttää kuten haluaa, mutta jos ei käytä niitä vapaita rahojakin perheeseen, niin on itsekäs.. eihän ne silloin ole vapaassa käytössä vaan sinun kyttäyksen alla.

 • Minua ei enää huijata sanoo:

  Ei enää ikinä yhteistä tiliä. Exä otti sieltä omin lupineen rahaa ties mihinkä ja minä jouduin paikkaamaan että saatiin joku tietty menoerä maksettua.

  Ei yhteinen mitään salailua estä. Jos ihminen jotain haluaa salata, kyllä hän keksii siihen keinot.

  Rasittavaa olisi koko ajan myös epäillä jotain.

 • Naked woman sanoo:

  Huvittavia nuo ”ei meillä salailla” – kommentit. Ei sitä voi tietää mitä toinen salaa. Ei tietenkään tarvi toista kytätä, mutta jos jotain haluaa salata niin varmasti onnistuu. Tinderit ja alaston Suomi sun muut on täynnä varattujen treffiilmoituksia.

  • hmm sanoo:

   Ainahan voi joku salata toiseltaan vaikka mitä, mutta eipä se yhteinen käyttötili tai muukaan yhteinen asia sitä estä. Luotan siihen, että puolisoni ei salaa mitää ainakaan tällä hetkellä. Hulluksi sitä tulis, jos kokoajan pitäis epäillä toista.

 • Hmm sanoo:

  Vielä tuohon salailuun pitää kommentoida. Vaikka meillä on eri tilit niin ei me salailla toisiltamme muuta kuin joululahjat ja muut lahjat. Molempien pitää saada omaa tilaa edes sen verran, että ei kytätä tilejä, puhelimia tai postia. Tiedän ihmisiä, jotka pakottaa puolisonsa käyttään sijainninpaikannusta puhelimesta päällä jatkuvasti, pitää olla sosiaalisen median tilit yhteisiä(fb,insta) ja kuitit kaikista ostoksista mitä tekee. Omasta mielestä, jos tilanne on se että ei voi luottaa toiseen niin se ei ole tervettä, jos on epäilyjä puhukaa ja jos vieläkään ei usko niin sitte voi olla paree jatkaa erillään.

 • Hmm sanoo:

  Omat tilit. Laskut maksetaan yhdessä ihan ilman laskinta sen mukaan kummalla on sillä hetkellä rahaa. Tulojen määrän molemmat tietää ja kaupassa käydes joko toinen maksaa kaikki ostokset tai molemmat jotakin. Esimerkiksi alkoholijuomat on sellainen mitä toinen ei maksa toiselle vaan molemmat ostaa omansa. Samoin on muutamia laskuja, jotka vain toinen maksaa( poikkeuksena, jos oikeasti ei ole varaa niin sitte se jolla on varaa niin maksaa). Riitaa tottakai joskus tulee raha asioista, mutta ei siitä miten niitä käytetään, vaan siitä että molempien pinna kiristyy pienten tulojen takia. Mitään ei salata, jos haluaa tilata jotain ja laskut on maksettu niin kumpikin saa tilata vaikka elefantin, jos haluaa. Yhteistätiliä ei käytössä ole sen takia, että se olisi ihan turha.

 • Yhteinen elämä sanoo:

  Meillä on omat ja yhteinen tili. Myös oikeudet toisen tiliin. Kumpikin maksaa kuluja ja elättää lasta, emme erottele rahoja. Jos jotain ekstraa haluaa ostaa niin omasta tilistä.
  Olen nähnyt perheen jossa vanhemmilla on täysin omat rahat ja vaimo kustantaa lasten tarpeet ja ruoat yms. Mies velkoo vaimoa jos hänen rahoistaan käydään esim ruokakaupassa. En suostuisi moiseen systeemiin että yksi elättää itsensä ja toinen 4 perheenjäsentä.

 • Olen varautunut sanoo:

  Jos käytössänne on yhteinen pankkitili, niin turvaa selustasi pahimman varalta. Puolison menehtyessä yllättäen et välttämättä pääse käyttämään yhteistä tiliänne. Pankkien sivuilta löytyy tietoa ihan hakusanoilla yhteinen tili ja kuolema. Tylsä aihe, mutta en ohittaisi varautumista.