”Tiedätkö paljonko puolisosi tienaa tai paljonko hänellä on rahaa tilillä/omaisuutta yleensäkin? Juttelin tästä miespuolisen ystäväni kanssa ja ällistyin, kun hän tiennyt vaimonsa rahatilanteesta käytännöllisesti katsoen mitään. Molemmilla on omat tilit eikä toisen rahankäyttöön juuri puututa.

Itselläni oli aikoinaan ex-miehen kanssa yhteinen tili. Sinne tulivat molempien palkat ja molemmilla oli käyttöoikeus. Riitaa rahasta syntyi kyllä, mutta toisaalta toiselta ei salattu mitään. Avioerotilanteessa raha-asioista otettiin taas hiukan rankemmin yhteen, mutta vuosien saatossa asiat ovat tasaantuneet.

Tuntuisi oudolta, jos ollaan varsinkin naimisissa, että voidaan taloudellisesti elää aivan erillään. Kaikki kustannukset jaettaisi tarkasti kauppakäynneistä sähkölaskuun. Onko se todellakin todellista? Jos raha-asiat ovat niin salaisia niin itsellä heräisi ainakin epäilyksiä mitä muuta salaa. Ehkä toinen säästää, jos tuleekin ero. Ehkä ostelee kolmannelle osapuolelle hajuvesiä ja kauniita alusvaatteita. Esimerkit ovat ihan lähipiiristä.

Joskus olen kuullut sanonnan, että raha saa ihmisen pimeät puolet esille. Se on kyllä helppo uskoa. Ehkä kannattaa kysäistä siltä rakkaalta puolisolta miksi se lompakko pitää pitää niin visusti piilossa. Saattaa paljastua melkoisia salaisuuksia.”

Nimim. Money Money money

Kuva Priscilla Du Preez.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 29 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

29 vastausta artikkeliin “Yhteiset vai yksityiset rahat?”

 • Naked woman sanoo:

  Huvittavia nuo ”ei meillä salailla” – kommentit. Ei sitä voi tietää mitä toinen salaa. Ei tietenkään tarvi toista kytätä, mutta jos jotain haluaa salata niin varmasti onnistuu. Tinderit ja alaston Suomi sun muut on täynnä varattujen treffiilmoituksia.

  • hmm sanoo:

   Ainahan voi joku salata toiseltaan vaikka mitä, mutta eipä se yhteinen käyttötili tai muukaan yhteinen asia sitä estä. Luotan siihen, että puolisoni ei salaa mitää ainakaan tällä hetkellä. Hulluksi sitä tulis, jos kokoajan pitäis epäillä toista.

 • Hmm sanoo:

  Vielä tuohon salailuun pitää kommentoida. Vaikka meillä on eri tilit niin ei me salailla toisiltamme muuta kuin joululahjat ja muut lahjat. Molempien pitää saada omaa tilaa edes sen verran, että ei kytätä tilejä, puhelimia tai postia. Tiedän ihmisiä, jotka pakottaa puolisonsa käyttään sijainninpaikannusta puhelimesta päällä jatkuvasti, pitää olla sosiaalisen median tilit yhteisiä(fb,insta) ja kuitit kaikista ostoksista mitä tekee. Omasta mielestä, jos tilanne on se että ei voi luottaa toiseen niin se ei ole tervettä, jos on epäilyjä puhukaa ja jos vieläkään ei usko niin sitte voi olla paree jatkaa erillään.

 • Hmm sanoo:

  Omat tilit. Laskut maksetaan yhdessä ihan ilman laskinta sen mukaan kummalla on sillä hetkellä rahaa. Tulojen määrän molemmat tietää ja kaupassa käydes joko toinen maksaa kaikki ostokset tai molemmat jotakin. Esimerkiksi alkoholijuomat on sellainen mitä toinen ei maksa toiselle vaan molemmat ostaa omansa. Samoin on muutamia laskuja, jotka vain toinen maksaa( poikkeuksena, jos oikeasti ei ole varaa niin sitte se jolla on varaa niin maksaa). Riitaa tottakai joskus tulee raha asioista, mutta ei siitä miten niitä käytetään, vaan siitä että molempien pinna kiristyy pienten tulojen takia. Mitään ei salata, jos haluaa tilata jotain ja laskut on maksettu niin kumpikin saa tilata vaikka elefantin, jos haluaa. Yhteistätiliä ei käytössä ole sen takia, että se olisi ihan turha.

 • Yhteinen elämä sanoo:

  Meillä on omat ja yhteinen tili. Myös oikeudet toisen tiliin. Kumpikin maksaa kuluja ja elättää lasta, emme erottele rahoja. Jos jotain ekstraa haluaa ostaa niin omasta tilistä.
  Olen nähnyt perheen jossa vanhemmilla on täysin omat rahat ja vaimo kustantaa lasten tarpeet ja ruoat yms. Mies velkoo vaimoa jos hänen rahoistaan käydään esim ruokakaupassa. En suostuisi moiseen systeemiin että yksi elättää itsensä ja toinen 4 perheenjäsentä.

 • Olen varautunut sanoo:

  Jos käytössänne on yhteinen pankkitili, niin turvaa selustasi pahimman varalta. Puolison menehtyessä yllättäen et välttämättä pääse käyttämään yhteistä tiliänne. Pankkien sivuilta löytyy tietoa ihan hakusanoilla yhteinen tili ja kuolema. Tylsä aihe, mutta en ohittaisi varautumista.