Valehteletko kumppanillesi? Valehteleeko hän sinulle?

Useimmat meistä valehtelevat joskus ja jostakin. Moni saattaa pyöristää tekemänsä ostoksen hintaa alaspäin tai kertoa, että joi baarissa pari olutta vähemmän mitä oikeasti joi. Tällaiset pienet valheet eivät ole kovin vakava juttu – jos siis kyse ei ole siitä, että ostosriippuvainen valehtelee ostamistaan asioista tai alkoholisti juomisestaan.

Valitettavasti on paljon suhteita, joissa valehdellaan isoista asioista. Valehtelun takana on pyrkimys suojella itseä tai toista, sekä häpeää ja kelpaamattomuuden tunteita. Seksi- ja parisuhdeasiantuntija Tracey Cox paljastaa Daily Mailille asioita, joista tyypillisesti valehdellaan kumppanille:

Riippuvuusongelmat

Päihteidenkäyttö, peliongelma ja seksiriippuvuus ovat asioita, joita ei puolisolle helpolla paljasteta. Niihin liittyy häpeää omasta käytöksestä ja tunne hallinnan menettämisestä. Riippuvuudet johtavat usein holtittomaan rahankäyttöön. Puoliso saattaa huomata asian tai epäillä sitä, mutta kieltää näkemänsä itseltään.

Asemaan liittyvät asiat

Tapailuvaiheessa toiselle on helppo näyttäytyä hiukan parempana kuin onkaan. Toisille pieni julkisivun kiillottaminen ei riitä, vaan he saattavat keksiä kokonaisen tarinan hyvästä taustasta ja asemasta. Toisilla on jopa valokuvia ”omistamistaan” purjeveneistä tai väärennettyjä käyntikortteja. Valehtelu onnistuu, koska lähtökohtaisesti luotamme siihen, mitä toinen meille itsestään kertoo.

Pettäminen

Useat eivät kerro pettämisestä. Siihen on useampi syy: tarkoitus on suojella itseä ja salasuhdetta, ja hyvin usein tarkoitus on suojella omaa kumppania. Monet pitävät pettämistä täysin irrallisena asiana suhteestaan, ja kokevat siksi, että heidän ei tarvitse siitä kertoa. Lyhyitä hairahduksia ei myöskään tunnusteta, koska ajatellaan että se mitä ei tiedä, ei voi vahingoittaa.

Seksi

Kumppanille ei välttämättä kerrota totuutta omasta seksuaalihistoriasta. Toiset kokevat, että siinä on liian vähän kerrottavaa ja pyöristävät aiempien kumppanien määrän ylöspäin. Toiset taas pelkäävät, että puoliso järkyttyy aiempien kumppanien suuresta määrästä, ja valehtelevat siksi.

Omista kokeiluista, haluista, toiveista ja fantasioista voi myös olla vaikea puhua. Jos uskoo puolisonsa olevan kovin konservatiivinen, saattaa tälle valehdella että on tyytyväinen nykyiseen seksiin vaikka kaipaisi jotain aivan muuta. Jotkut valehtelevat orgasmeistaan.

Rakkaus

Monet meistä kaipaavat suhdetta tai perhettä niin paljon, että päätyvät yhteen ensimmäisen suhteeseen halukkaan henkilön kanssa. Alusta asti saattaa tietää, että ei tästä mitään tule, tai ainakaan tästä ei tule intohimoista rakkaustarinaa. Silti toiselle sanotaan, että ollaan rakastuneita, ja jopa päädytään naimisiin ja vanhemmiksi asti.

Lapset

Samalla tavalla kuin monet meistä kaipaavat epätoivoisesti parisuhdetta, monet meistä haluavat pysyä suhteessa hinnalla millä hyvänsä. Tällöin toiselle voidaan valehdella, että ollaan samoilla linjoilla lastenhankinnan suhteen. Jos puoliso haluaa lapsia, tälle voidaan uskotella, että toive on yhteinen. Mutta onko koskaan toisen mielestä sopiva aika?

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Näistä asioista puolisosi todennäköisimmin valehtelee”

  • Monella tavalla petetty sanoo:

    Puoliso on alkanut jo vuosia sitten valehtelemaan erinäisistä asioista.
    Netti suhteista, netin kautta tavattujen naisten iästä (osa ihan liian nuoria)
    Nykyään on vaikea enää uskoa edes arkipäiväisiä asioita todeksi.
    Tunnistan joka kerta kun valehtelee tai salaa asioitaan.