Muistatko, kun lapsena istuit äidin tai isän mukana pankissa jonottamassa? Pankista sai säästölippaan ja oman pankkikirjan. Kotona vanhemmat täyttivät veroilmoitusta päiväkausia ja keräsivät maksettavat laskut pinoon. Kaupassa he maksoivat käteisellä.

Nykyään kaupassa maksetaan kortilla, veroilmoitus on esitäytetty ja laskut maksetaan parilla klikkauksella tietokoneella tai puhelimella. Pankkiin on asiaa hyvin harvoin.

Elämä on tältä osin monella tavalla helpompaa, mutta tässä on myös huono puoli. Lapsemme eivät näe meidän käsittelevän rahaa, ja siksi rahan arvoa ja säästämistä voi olla nykyisin vaikeampi ymmärtää.


Ylin kuva Fabian Blank.

Rahan hankkiminen ja kuluttaminen

Saatat mankua useinkin, kuinka kallista kaikki on ja kuinka raadat niin paljon siksi, että lapset saavat ruokaa ja vaatteita. Mutta työtä ei tehdä vain siksi, että saataisiin hankittua pakolliset asiat. Silloin tällöin ja säästämällä rahoja voi käyttää myös kaikkeen kivaan. Kerro lapsille tulevista kivoista jutuista, sekä siksi että he innostuvat niistä että siksi että he ymmärtävät odottamisen ja tulevaan säästämisen merkityksen.

Velaksi ostaminen

Lapset eivät näe rahan liikkuvan kun maksat ostoksesi kortilla. Kerro heille, että kortilla maksaessasi tililtäsi lähtee rahaa. Sellaista rahaa, jonka olet jo tienannut ja säästänyt.

Älä opeta lapsia siihen, että velaksi ostaminen on normaalia ja jatkuvaa. Jos ostaa jotain luotolla, se maksaa enemmän kuin jos sen ostaisi säästämillään rahoilla.

Taloudenpito

Opeta lapsille se, että varasi eivät hoida itse itseään. Anna heidän nähdä kun maksat laskuja ja hoidat sijoitusasioita. Avaa heille omat tilit ja kannusta heitä säästämään.

Kertakäyttökulttuuri

Nykyään kaikkea on loputtomasti saatavilla. Tavaraa ja ruokaa voi ostaa ja heittää pois. Mutta mikä olisi suurempaa tuhlausta kuin ostaa tavaraa ja varsinkin ruokaa pois heitettäväksi? Tee itse kestäviä valintoja ja harkittuja ostoksia ja kannusta lapsia samaan.

Taloudellinen turvallisuus

Kannusta ja opeta lapsia säästämään ja sijoittamaan. He haluavat ostella taskurahoillaan kaikkea, mutta mitä jos niistä säästäisi edes osan? Kuinka iso vaikutus sillä voisi olla lastesi tulevaisuuteen? Aloittaa voi ihan pienestä ja aloittaa voi jo tänään.

Lähde.

P.S. Saako lapsille maksaa kotitöistä vai ei?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Siirrätkö lapsille huonoja tapoja rahan käytön suhteen?”

  • endypoyson sanoo:

    Monet pelaajat tietävät jo kolikkopelin http://twinspin.fi/ Täällä on vaikea lyödä jättipottia, mutta eilen tein sen. Nyt haluan sinun kokeilevan onneasi myös. Pelaan vain tätä paikkaa ja pidän grafiikasta. Hän varmasti rasittaa hermojasi, mutta mikä onnellinen tulos. Tärkeintä ei ole innostua, tiedä milloin sinun on lopetettava)