Onko sinulla kokemusta siitä, että mies lähtee vaikka työmatkalle, ja olet alkuun huolissasi että miten ihmeessä selviät kaikesta…mutta miehen ollessa poissa tajuat, että työtä onkin paljon vähemmän?

Tai oletko eronnut, ja huomannut, että yhtäkkiä sinulla onkin vähemmän kotitöitä tehtävänä, siitä huolimatta että olet ainoa joka niitä tekee?

Jos olet, et ole ainoa.

Vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa nimittäin huomattiin, että lapsettomat sinkkunaiset tekivät viikossa noin 10 tuntia kotitöitä. Lapsettomat naimisissa olevat naiset taas noin 17 tuntia viikossa.

Se, että naisella oli puoliso, lisäsi kotitöiden määrää seitsemällä tunnilla viikossa. Hetkinen…eikö sen pitäisi mennä toisin päin? Että kotitöitä jäisi naiselle vähemmän tehtäväksi silloin, kun hänellä on puoliso verrattuna siihen, että hän asuu yksin?

Samassa tutkimuksessa huomattiin, että miehellä puoliso vähensi kotitöiden määrää noin tunnin verran viikossa: naimattomat, lapsettomat miehet tekivät kotitöitä noin kahdeksan tuntia viikossa, ja naimisissa olevat, lapsettomat miehet noin seitsemän.

Monen arkikokemus on samanlainen kuin tutkimuksessa tehty havainto. Mies taloudessa lisää naisen kotityötaakkaa.

Mitä tämä lisähomma sitten on? Sitä tutkimus ei yksilöinyt, mutta moni voi helposti omasta arjestaan listata asioita, jotka vaikuttavat: mies jättää likaiset pyykkinsä pitkin, mies jättää käyttämänsä pyyhkeen niille sijoilleen, mies jättää likaiset astiat pöydälle, mies jättää kahvikupin olohuoneeseen, mies jättää rantuja vessanpönttöön, mies jättää partakarvoja lavuaariin, mies jättää suodatinpussin homehtumaan kahvinkeittimeen, mies jättää roskat viemättä, mies jättää sormenjälkiä jääkaapin oveen… Usein kyseessä ovat pikkujutut, mutta kun niitä kasautuu, kasautuvat myös työtunnit – naiselle.

Eihän tämä tietysti koske kaikkia miehiä, eivätkä kaikki naiset ole kovin siistejä. Silti asetelma on yleensä niin päin, että nainen korjaa miehen jälkiä eikä mies naisen.


Kuva Nathan Dumlao.

Syitä voi etsiä vaikka mistä. Kasvatuksesta, kulttuurista, persoonasta, suhteen dynamiikasta ja ties mistä vielä. Oli syy mikä tahansa, todennäköisesti kyse on siitä, että mies ei tajua jättävänsä yhtä sun toista naisen siivottavaksi, hoidettavaksi ja korjattavaksi.

Tämä voi hyvinkin johtaa siihen, että nainen väsyy ja turhautuu ja pyytää apua. Tämän mies saattaa kuulla nalkuttamisena. Nainen ei ymmärrä, että miksi aikuinen mies ei yksinkertaisesti siivoa jälkiään, niin samasta asiasta ei tarvitsisi koko ajan sanoa?!

Vastaus on tietysti yksinkertainen: nainen hoitaa hommat joka tapauksessa, joten miehen ei tarvitse. Edes tajuta, että jotain pitäisi tehdä.

Siksi ainoa ratkaisu on selventää asia miehelle. Mies ei ala tehdä enempää asioita, jos hän ei tiedä, että ne pitää tehdä. Jos sinun likaiset sukkasi katoaisivat lattialta ja ilmestyisivät puhtaina laatikkoon, tuskin miettisit, että hei tämä ei nyt toimi!

Harva mies rasittaa puolisoaan kotitöillä ilkeyttään ja laiskuuttaan. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, usein kyse voi olla siitä, että toinen ei tajua. Jos et jaksa olla siivoamassa toisen jälkiä, tee selväksi mitä kaikkea pitää tehdä. Ja lopeta asioiden hoitaminen toisen puolesta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Miehestä on enemmän vaivaa kuin apua kotitöiden suhteen…”

 • Ripsa sanoo:

  Voih, tämä on niin totta.
  En syytä miehiä tästä, vaan heidän äitejään. Jos äiti ei opeta lapsiaan korjaamaan jälkiään ja tekemään kotitöitä, ei niiden tekeminen suju automaattisesti.
  Ei ole kivaa opettaa parisuhteessa toista, miten kotitöitä tehdään.

  • Nimetön sanoo:

   Syytät äitejä? Eli tämäkin on siis kuitenkin naisten syy. Perheessä oleva mies eli isä on siis täysin edesvastuuton eikä häneltä voi siksi odottaa mitään ei edes oman pojan suhteen.
   Mutta ei ole naisten , äitien syy. Tuo kirjoituksen asia on ihan vain niitten lukemattomien miesten syy.

 • Moro sanoo:

  Meillä tämä taitaa mennä päinvastoin. Mies on paljon tarkempi ja haluaa että on aina siistiä. Ei kannata aina syyllistää miehiä :).