Onko sinulla kokemusta siitä, että mies lähtee vaikka työmatkalle, ja olet alkuun huolissasi että miten ihmeessä selviät kaikesta…mutta miehen ollessa poissa tajuat, että työtä onkin paljon vähemmän?

Tai oletko eronnut, ja huomannut, että yhtäkkiä sinulla onkin vähemmän kotitöitä tehtävänä, siitä huolimatta että olet ainoa joka niitä tekee?

Jos olet, et ole ainoa.

Vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa nimittäin huomattiin, että lapsettomat sinkkunaiset tekivät viikossa noin 10 tuntia kotitöitä. Lapsettomat naimisissa olevat naiset taas noin 17 tuntia viikossa.

Se, että naisella oli puoliso, lisäsi kotitöiden määrää seitsemällä tunnilla viikossa. Hetkinen…eikö sen pitäisi mennä toisin päin? Että kotitöitä jäisi naiselle vähemmän tehtäväksi silloin, kun hänellä on puoliso verrattuna siihen, että hän asuu yksin?

Samassa tutkimuksessa huomattiin, että miehellä puoliso vähensi kotitöiden määrää noin tunnin verran viikossa: naimattomat, lapsettomat miehet tekivät kotitöitä noin kahdeksan tuntia viikossa, ja naimisissa olevat, lapsettomat miehet noin seitsemän.

Monen arkikokemus on samanlainen kuin tutkimuksessa tehty havainto. Mies taloudessa lisää naisen kotityötaakkaa.

Mitä tämä lisähomma sitten on? Sitä tutkimus ei yksilöinyt, mutta moni voi helposti omasta arjestaan listata asioita, jotka vaikuttavat: mies jättää likaiset pyykkinsä pitkin, mies jättää käyttämänsä pyyhkeen niille sijoilleen, mies jättää likaiset astiat pöydälle, mies jättää kahvikupin olohuoneeseen, mies jättää rantuja vessanpönttöön, mies jättää partakarvoja lavuaariin, mies jättää suodatinpussin homehtumaan kahvinkeittimeen, mies jättää roskat viemättä, mies jättää sormenjälkiä jääkaapin oveen… Usein kyseessä ovat pikkujutut, mutta kun niitä kasautuu, kasautuvat myös työtunnit – naiselle.

Eihän tämä tietysti koske kaikkia miehiä, eivätkä kaikki naiset ole kovin siistejä. Silti asetelma on yleensä niin päin, että nainen korjaa miehen jälkiä eikä mies naisen.


Kuva Nathan Dumlao.

Syitä voi etsiä vaikka mistä. Kasvatuksesta, kulttuurista, persoonasta, suhteen dynamiikasta ja ties mistä vielä. Oli syy mikä tahansa, todennäköisesti kyse on siitä, että mies ei tajua jättävänsä yhtä sun toista naisen siivottavaksi, hoidettavaksi ja korjattavaksi.

Tämä voi hyvinkin johtaa siihen, että nainen väsyy ja turhautuu ja pyytää apua. Tämän mies saattaa kuulla nalkuttamisena. Nainen ei ymmärrä, että miksi aikuinen mies ei yksinkertaisesti siivoa jälkiään, niin samasta asiasta ei tarvitsisi koko ajan sanoa?!

Vastaus on tietysti yksinkertainen: nainen hoitaa hommat joka tapauksessa, joten miehen ei tarvitse. Edes tajuta, että jotain pitäisi tehdä.

Siksi ainoa ratkaisu on selventää asia miehelle. Mies ei ala tehdä enempää asioita, jos hän ei tiedä, että ne pitää tehdä. Jos sinun likaiset sukkasi katoaisivat lattialta ja ilmestyisivät puhtaina laatikkoon, tuskin miettisit, että hei tämä ei nyt toimi!

Harva mies rasittaa puolisoaan kotitöillä ilkeyttään ja laiskuuttaan. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, usein kyse voi olla siitä, että toinen ei tajua. Jos et jaksa olla siivoamassa toisen jälkiä, tee selväksi mitä kaikkea pitää tehdä. Ja lopeta asioiden hoitaminen toisen puolesta.

Burnout olikin mahdollisuus

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Miehestä on enemmän vaivaa kuin apua kotitöiden suhteen…”

 • Pössylö sanoo:

  Olen huomennut, että miehen ollessa poissa (paljon poissa kotoa työn takia) olen rennompi ja kotityöt tuntuvat mielekkäiltä, vaikka mies siivoaa ja kokkaa, hoitaa lemmikkejä ja tekee lähes kaikki pihatyöt (ei anna minun osallistua niihin) ja vie lapsia harrastuksiin ollessaan kotona. Mies kuitenkin aiheuttaa ilmeisesti huomaamattaan valtavasti sotkua ja epäjärjestystä, joita paikkailen hänen perässään, turhaudun ja väsyn. Esimerkiksi astioiden laittaminen paikalleen tiskikoneesta kestää kauan, koska mies on sotkenut kaikki kaapit laittaessaan astiat edellisellä kerralla. Vessan lattian saan pestä ja pyyhkiä useasti päivässä, koska hän ei ole kovin tarkka siitä, minne viimeiset pissatipat roiskitaan, kahvikupit jäävät olohuoneen ja makkarin lisäksi terassille, kuistille ja milloin minnekin pihamaalle. Arvostan suuresti miehen kotityöpanosta enkä siksi uskalla hänelle asiasta sanoa, hän kun suuttuu kovin herkästi. Olen toki usein yrittänyt nätisti sanoa, mutta hän suuttuu, heittää asian vitsiksi tai kokee ettei ole tehnyt mitään väärää. Vaikka mieheni tekeekin paljon kotitöitä, erona minun kotitöihini on se, että mieheni on yleensä kotona vain vapaapäivinään, minä vedän koko rumbaa työn ohella. Myös siivotessaan mies saattaa aiheuttaa enemmän tuhoa ja sotkua kuin jos olisi jättänyt siivoamatta. Turhauttavaa!

 • Never again sanoo:

  Meillä kävi juuri näin, kuten artikkelissa kuvataan. Tuli ero, mies muutti pois, mulle jäi lapsi, koirat ja omakotitalo. Kotitöihin menee ainakin kolmannes vähemmän aikaa ja pihatyöt tulee tehtyä nopeammin ja aikaisemmin, kun ei tarvi sopia ja sumplia milloin miehen aikatauluun/fiilikseen/kuun asentoon sopii liikauttaa eväänsä johonkin päin. Yleensä ei sopinut. Lisäksi mies oli niin tumppu että rikkoi aina tehdessään jotain tai vähintään jätti työvälineet levälleen ja huoltamatta, minä kiersin korjailemassa.

 • Nimetön sanoo:

  Mies SYÖ ihan todella paljon. Me emme asu yhdessä, ja sen todellakin huomaa, kun hän tulee kylään. Ihan kaikki ruoka vaan häviää, ja uutta pitäisi keksiä melkein joka päivä. Jos minä olen teinin kanssa kahdestaan kotona (tyttö), niin teen ruokaa ehkä kerran viikossa. Ja sitten tietysti jotain pientä täytettä siihen mukaan. Mies syö kerralla meidän monen päivän ruoat 🙄

 • Ripsa sanoo:

  Voih, tämä on niin totta.
  En syytä miehiä tästä, vaan heidän äitejään. Jos äiti ei opeta lapsiaan korjaamaan jälkiään ja tekemään kotitöitä, ei niiden tekeminen suju automaattisesti.
  Ei ole kivaa opettaa parisuhteessa toista, miten kotitöitä tehdään.

  • Nimetön sanoo:

   Syytät äitejä? Eli tämäkin on siis kuitenkin naisten syy. Perheessä oleva mies eli isä on siis täysin edesvastuuton eikä häneltä voi siksi odottaa mitään ei edes oman pojan suhteen.
   Mutta ei ole naisten , äitien syy. Tuo kirjoituksen asia on ihan vain niitten lukemattomien miesten syy.

   • Pössylö sanoo:

    Hyvä pointti. Kyllä kasvatuksesta ovat vastuussa molemmat vanhemmat, ei vain äiti. Tietysti ympäröivä kulttuuri vaikuttaa asenteisiin myös kodin ulkopuolella!

    Käsi ylös: kenen tytöt osaavat hoitaa kotitöitä viimeistään kouluiässä? Entä kenen pojat?

    Itselläni on vain tyttöjä, joten en tiedä, miten olisimme poikia kasvattaneet. Omat lapseni kuitenkin tekevät paljon ihan pyytämättäkin, mutta esim. heidän samanikäiset poikaserkkunsa eivät osaa edes viedä roskiaan roskikseen!

    • Pojan äiti sanoo:

     Meillä poika osaa. Tyhjentää astianpesukoneen pyytämättä, vie roskat kun huomaa roskiksen olevan täynnä, imuroi ja siivoaa huoneensa käskemättä kerran viikossa, vaihtaa lakanat itse, opettelee tällä hetkellä pyykkihuoltoa, osaa jonkin verran kokata, päättää ja tekee itse meille kerran viikossa ruuan, ajaa nurmikkoa ja kastelee kukat..

     Poika on 13 v. Vielä on paljon opeteltava ennenkuin on valmis muuttamaan omilleen. Mutta onneksi aloitettiin kotitöiden opettaminen ajoissa niin ehtii hyvin oppia kaiken tarpeellisen omaa kotiaan ajatellen. Jossain kohti pitää alkaa opettamaan rahankäyttöä, puhua vuokrista, opintotuesta, vakuutuksista ja veroista. Että osaa sitten hallita myös taloudellista puolta itsenäisesti. Tottakai autetaan ja ollaan tukena kun joskus muuttaa omilleen, mutta onhan se nyt hyvä olla kaikki perusasiat suurinpiirtein hallussa siihen mennessä kun on täysikäinen.

 • Moro sanoo:

  Meillä tämä taitaa mennä päinvastoin. Mies on paljon tarkempi ja haluaa että on aina siistiä. Ei kannata aina syyllistää miehiä :).

  • Mummu sanoo:

   Meillä sama,mä kyllä pystyn elään vaikka ei imuroitas joka päivä tai on vähän tiskiä pesemättä…mutta isännällä on niin hienot jalkapohjat,kun astuu pienenpienen murun päälle niin se on aivan kauheeta.No,imuroikoon ei mua nolota.Muutama penska lähetetty jo maailmalle niin en todellakaan stressaa siitä ettri kaikki ole aina tiptop