”Puolisoni on valehteleva kapunkilaistollo. Ystäviäni olen jo kokemukseni kautta opitulla viisaudella, neuvonut pysymään erossa kaupunkilaispojista. Niillä ei maalta tuleva tyttö tee mitään. Olet itse pienestä pitäen oppinut tekemään ja touhuamaan asioiden parissa mm. puiden sytytys, nurmikonleikkuu, pihamaan ylläpito, hiirien loukutus. On nämä melkein 30-vuotiaalle kaupunkilaismiehelle täysin uusia asioita. Eikä niitä opita sitten millään!

Lisäksi joka kerta mökille lähtö on hepreaa, vaikka samoja asioita on vuosi tolkulla yritetty opettaa. Joka kerta saa pyytää tuomaan puita sisälle, lämmittämään takan, viemään pumpun kaivoon ja vetämään vedet saunalle. En tykkää mökkeillä mieheni kanssa, sillä hän on täysin pihalla kaikesta, ihan joka kerta, vuosien jälkeenkin. Minäkö tekisin edellä mainitut ruuanvalmistuksen ja sisähommien lisäksi? Tein ennen, enää en tee, enää emme mökkeile perheeni mökillä.

Puita saunan lämmittämiseen

Kuva Huono Äiti, ylin kuva Daniel Watson.

Tein myös virheen ja ostin kumppani kanssa omakotitalon. Osake olisi ollut parempi miehelle, jolla peukalot on keskellä kämmentä. Kaksi vuotta ollaan asuttu ja joka kerta pitää muistuttaa nurmikon leikkuusta, kysyä onko rännit putsattu, onhan meillä öljyä? Minkäänlaista oma-aloitteellisuutta ei löydy. Ja kun jotain hän tekee, saa hän siihen kulumaan yllättävän paljon aikaan.. Jos huolehdin oman osuuteeni: siistin kodin, huolehdin laskut, puhtaat pyykit ja maistuvan ruuan, enkö ole ansainnut lyhyttä nurmikkoa ja siistiä pihaliiteriä?

Vaikka tiedostin kaiken tämän, menin vielä lisääntymään tuon uusavuttoman kanssa. Nyt meillä on vauva ja kädettömyys vaan korostuu. Kertaakaan ei ole 6 kk aikana saanut lasta rauhoitettua. Vauva ei juuri viihdy isänsä kanssa. No onkohan tuo mikään ihme, sillä mieheni ei osaa puhua ”vauvaa”. Olen nyt 6 kk kuunnellut samaa mantraa: ”kerro isille joku tarina, onko sulla isille joku tarina.”

Kuva Jimmy Conover.

Mieheni ei myöskään ota itselleen mitään siitä tiedosta mitä yritän hänelle jakaa. Yritän opettaa miten vauva esimerkiksi viestii väsymystä, nälkää tai tylsistymistä. Joka kerta nämä viestit jää huomioimatta. Olisi ihana kerrankin laittaa hänet kauppaan ilman, että minä olen kauppalistan laatinut. Olisi ihana kerrankin pyytää häntä lähtemään vaunulenkille ilman, että puen tai ohjaan häntä vauvan vaatetuksessa. Nyt ennenkun joku miettii ”laita ja pistä!” Ei, en voi, olen yrittänyt, olen yrittänyt tuhottoman monta kertaa ja revin aina pelihousuni, sillä en voi ymmärtää miksei aikuinen ihminen opi ja sisäistä lukemattomista toistoista huolimatta. Pitäisikö hänelle piirtää, vai kenties tavuttaa? Voi kun tietäisin, niin opettaisin sillä tyylillä, koska puhe selkokielellä ei mene perille.

Mikäkö hänestä tekee valehtelija? Se että väitetään toista mitä osataan tai hallitaan. Et voi väittää että, osaat huomioida vauvasi tarpeet, jos et tunnista vauvan viestejä. Et voi väittää tekeväsi omaa osuuttasi, jos tukeudut kaikessa vaimoosi! Älä kysy minulta pitäisikö sauna lämmittää, vaan lämmitä! Älä kysy minulta vienkö roskat, vaan vie ne roskat! Välillä tuntuu etten jaa kotiani aviomiehen kanssa, vaan laiskan kämppiksen, peräkammarin pojan kanssa, jonka äitinsä on hylännyt nurkkiini.”

Nimim. Marttyyri täällä terve

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 33 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

33 vastausta artikkeliin “Marttyyri maalaishiiri ja kädetön kaupunkilaistollo”

  • Jauho sanoo:

    Toivottavasti mielikuvituksen tuote. Sääliksi käy miestä syyllistävön pirttihirmun kynsissä.

  • Marttailija sanoo:

    Nyt kannattaa lähteä pariterapiaan ennen kuin tilanne pahenee. Tyypillinen ylivastuullisen ja alivastuullisen parisuhdedynamiikka menee juuri noin (googlaa lisää aiheesta) ja kierre pahenee jos sitä ei katkaista. Sopikaa työnjako uusiksi. Anna kaupunkilaismiehelle hoidettavaksi perheen ruoka ja pyykit. Alusta loppuun. Älä puutu sanallakaan. Istu vain pöytään odottamaan ateriaa. Helpoin keino on muuttaa itseä, omaa toimintaa. Siitä se muutos lähtee vierimään.