”Mitäkö mietin? Uskaltaisivatpa ihmiset hakea apua ja tulla kysymään neuvoa ajoissa, pienissäkin asioissa. Uskaltaisivatpa he ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, sosiaalitoimeen, kouluun, päiväkotiin tai edes siihen lähiverkostoon. Kunpa tämä tapahtuisi ennen kuin voimat ovat loppu, rajat tai rutiinit kateissa tai taloudellinen, sosiaalinen, psyykkinen tai fyysinen hyvinvointi perheissä vaarantunut. ”Mutta sitten tehdään lastensuojeluilmoitus ja lapset viedään huostaan!” Öh. Ei.

Tälläkin sivulla on julkaistu useampi kertomus siitä, miten vanhempi ei ole saanut olla vanhempi, miten sosiaalitoimi on tehnyt käsittämättömiä ja perusteettomia päätöksiä, miten työntekijät tekevät vain kiusaa ja haluavat huvikseen tuhota ihmisten elämät. Kommenteissa pohditaan, kuinka joku taho varmasti hyötyy rahallisesti, kuinka lapsillä tehdään bisnestä ja kuinka lastensuojelun kynsiin ei missään nimessä saa päätyä – siitä tulee leima otsaan loppuelämäksi, joutuu vilkuilemaan olkansa yli jatkuvasti!

Kuva Keisj4. Yli kuva Priscilla du Preez.

En tiedä miten alan koulutuksen saaneena ja sosiaalipuolella töitä tehneenä tämän muotoilisin tarpeeksi selkeästi:
Huostaanotto on VIIMESIJAINEN TOIMENPIDE. Huostaanotto on kunnalle KALLIS. Sijaishoitopaikoista on JÄRKYTTÄVÄ PULA. Kukaan yksittäinen työntekijä EI HYÖDY siitä, että hänen asiakkaansa otetaan huostaan. Huostaanotto PERUSTELLAAN AINA KIRJALLISESTI, ja näissä perusteissa täytyy:

– osoittaa, miten lapsen turvallisuus on vaarantunut,
– kertoa, millä tavalla lasta on yritetty auttaa ja miksi nämä keinot eivät ole riittäneet sekä
– perustella, miten huostaanotto auttaa lasta ja miksi se on lapselle parempi vaihtoehto kuin kotiin jääminen.

Mikäli 12 vuotta täyttänyt lapsi itse tai hänen perheensä vastustaa huostaanottoa, päätöksen huostaanoton toimeenpanosta tekee hallinto-oikeus. Perheellä on aina oikeus valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Korostan vielä: yksittäisen, varsinkaan nimettömän lastensuojeluilmoituksen perusteella ei yhtäkään huostaanottoa tehdä. Papereihin tarvitaan tiedot lapsen ja perheen tilanteista, ja kaikki kirjaukset asiakkaalla on oikeus pyytää nähtäväkseen sosiaalitoimesta. Mikä motiivi yhdelläkään sosiaalityöntekijällä olisi keksiä päästään kaikki tapahtumat, edetä ilmoituksen, arvioinnin ja mahdollisesti avopalveluiden kautta työllistävään ja kalliiseen huostaanottoon, josta tämä yksittäinen työntekijä ei hyödy millään tavoin? Voiko oikeasti olla mahdollista, että sosiaalialalla on töissä lukuisia, koulutuksen saaneita ihmisiä, jotka vain ”haluavat tehdä kiusaa” ja ”tehtailla huostaanottoja” – kommenttipalstoilla kun tunnutaan nojaavan siihen, että sosiaalityöntekijät ovat psykopaatteja tai tunteettomia ihmishirviöitä, jotka saavat näistä vaikeista toimista jotakin hupia ja hyötyä.

nainen pimeässä käsi poskella

Kuva Niklas Hamann.

Julkisuuteen pääsevät kaikista karuimmat ja järkyttävimmät uutiset kuten Koskela ja Eerika. Tunteita herättävät avautumiset, jossa lapset riistetään vanhemmilta satojen kilometrien päähän ”mielivaltaisesti” ja ”ilman mitään syytä”. Sosiaalitoimi ei voi vastata mitenkään kohtaamiinsa syytteisiin tai ennakkoluuloihin, koska se ei saa kommentoida asiakastapauksia. ON TÄYSIN TOTTA, että resursseja on monessa kohdassa liian vähän: tiukilla ovat erityislasten perheet, kuntoutusta on hankalaa saada, terveydenhuollon tutkimuksiin kestää kauan päästä. Lasten ja nuorten psykiatrisen hoidon puute herättää huolta valtakunnallisesti. Pandemian aikaan moni perhe on joutunut taloudelliseen ahdinkoon. Koulukiusaaminen rehottaa. On mahdollista, että mikäli oikeaa tukea olisi ollut tarjolla tarpeeksi ja oikeaan aikaan, huostaanottoon ei olisi päädytty. Tästä päästään takaisin tekstini aloitukseen.

Mikäli apua uskallettaisiin hakea ajoissa, olisi ennaltaehkäisy huomattavasti helpompaa. Resurssien turvaaminen ei ole tavallisen kansalaisen vastuulla. Mutta JUURI SINÄ voit vaikuttaa siihen, kauhisteletko sosiaalitoimen asiakkuutta kovaan ääneen ja lietsotko stereotypioita, vai rohkaisetko muita hakeutumaan avun piiriin.

Kuva Lina Trochez.

Julkisessa keskustelussa mielenkiintoa ja klikkauksia eivät lisää tavalliset arkipäiväiset asiat: täydentävä toimeentulotuki, lapsiperheiden kotipalvelu, palvelutarpeen arvioinnit, kotiin tehtävä perhetyö, lastensuojeluilmoitukset, jotka tarkistetaan, mutta jotka eivät johda alkukartoituksen jälkeen mihinkään toimenpiteisiin. Näitä tapahtuu päivittäin kaikissa kunnissa valtava määrä. Voisimmeko yhdessä yrittää vähentää sitä stigmaa, että lastensuojelu on yhtä kuin huostaanotto, koska se ei ole totta.

Sosiaalialan työntekijät eivät ole täydellisiä, enkä väitä, että jokainen huostaanottotilanne olisi oikein tai onnistunut. Meidän tarkoituksemme on kuitenkin auttaa. Me teemme raskasta, uuvuttavaa ja ajoittain todella riistävää työtä, jota työntekijöiden ja sosiaalitoimen demonisointi ei tee yhtään helpommaksi tai oikeammaksi.”

Nimim. Sossu

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 43 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

43 vastausta artikkeliin “Lastensuojelu ei ole mörkö – nyt puhuu sossu”

 • Jatkuvan kiusaamisen uuvuttama sanoo:

  Lastensuojelussa toimii varmasti paljon aidosti hyviä ja asiakkaidensa tarpeita aidosti kuumtelevia ihmisiä. Mutta kuten missä tahansa ammattiryhmässä, joukkoon mahtuu aina myös muutama täysin väärälle alalle eksynyt ja sisäisesti pahoinvoiva yksilö. Tällä hetkellä asiakkailla ei ole oikein mitään keinoa puolustautua näitä jälkimmäisiä vastaan.

  Omalla kohdalla suurin osa työntekijöistä on ollut asiallisia, muutama jopa ymmärtänyt parista lauseesta tilanteen todellisen laidan ja muutaman toiminnassa on ollut toivomisen varaa. Mutta kun exä tekee näitä ilmoituksia vähän väliä, ne on aina pakko tutkia ja harvoin niistä pääsee kertakäynnillä eroon. Perheemme alkaa olla todella uupunut siihen että elämäämme jatkuvasti kyseenalaistetaan. Tämä verottaa yöunia, työtehoa ja ikävimpänä kaikesta, lasten hyvinvointiin suunnattavia paukkuja. Kaveriperheiden kokemukset ovat hyvin samansuuntaisia, sillä ilmoja tehdään nykyään jatkuvasti siksi että ollaan ajauduttu riitoihin vanhemman kamssa tai koska kodissa oli sotkuista. En tiedä kenenkään heistä saaneen lastensuojelun kautta apua, ainoastaan runsaasti ahdistusta.

 • Huostaaotetun pojan täti sanoo:

  Minulla on täällä esimerkkitapaus kuin nepsy lapsi otettiin huostaan ja nimenomaan kyseessä on sossujen mielivaltainen toiminta. Sossu ohjeisti koulukiusattua lapsen opettajaa tekemään aina lastensuojeluilmoituksen. On muuten KIVA-koulu. Riittävä määrä kun on lasuja niin huostaanotto. Lapsi sijoitettuna laitokseen jossa on kiinnipitoja noin kerran viikossa. Joita ei ollut ennen sijoitusta.Se laitos on muutenkin järkyttävä. On osoitettu kuinka epäonnistunut koko sijoitus on. Lähisukulaisille ei edes harkita jne koska saivat aikaan sossuille huomautuksen laittomasti toteutetuista rajoitustoimista. Yksikään sossu ei ajattele tämän lapsen etua tällä hetkellä. He kun mielestään tekivät oikean päätöksen. Hallinto-oikeus teki kielteisen päätöksen. Ensimmäinen kierros oikeudessa maksoi 10 000. Poliisi ei tutki kunnianloukkauksia ja täysin perättömiä väitteitä. Ei päästy edes kuulusteluihin kun saatiin päätös ettei tutkita. AVI täysin hyödytön korjaamaan nykyistä tilannetta. Julkisuus on todennäköisesti ainoa vaihtoehto. En ole ikinä tavannut pahempaa hyvä veli järjestöä kuin sossun. Eerika Viljakainen kuoli koska sossun työntekijät suojeli toisiaan. Minun neuvoni on, että älkää missään tapauksessa hakeko apua jos ette kykene elämään huostaanoton ajatuksen kanssa. Ja muistakaa lastensuojeluilmoitus ei vanhene ikinä.

 • Huostaanotto on kiellettävä sanoo:

  Lapsen äiti ei ole mörkö lapselle ja ihmistä ei saa hylätä. Sellainen mörkö sinä lastensuojeluorganisaatio olet.

  Huostaanotto on kiellettävä ja korvattava perhelaitoksella

 • Lasu on surkea sanoo:

  Sossu kyllä ei tässä onnistu tavottamaan lainkaan asiakkaiden kokemuksia mielivaltaisesta lasutyöstä. Kirjaukset on yleisesti ottaen luokattomia, usein jopa lainvastaisia, ilman että sossu näkee mitään ongelmaa kirjauksissa, laki kun heitä ei tunnu koskevan, ei rakentava työskentelyote tai asiakaslähtöisyys. Positiivisia asioita ei lähtökohtaisesti mainita. Ei lastensuojelun surkeutta, stressaavuutta ja mielivaltaisuutta voi ymmärtää ennen kuin itse sen kokee.

 • cherrycola sanoo:

  Älkää ihmiset menkö tuohon lankaan että apua kannattaa viranomaisilta hakea. Ja niinhän sen sijoituksen pitäisi olla viimeinen toimenpide, mutta sossut tekevät päätöksensä täysin mielivaltaisesti. Esim. Kun valitin loppuraskaudessa väsymystä ja matalaa mielialaa oli seurauksena välittömästi esikoisen kiireellinen sijoitus joka luojan kiitos saatiin viikon kuluttua peruttua! Mutta se vaati että näille yhteiskunnan auttajille piti pistää kova kovaa vastaan ja lukea lakia. Mitään muita ”apukeinoja” ei siis tarjottu vaan päätettiin yrittää erottaa esikoinen perheestään ja suvustaan.
  Ja olin kyllä pari vuotta aiemmin hakenut sossun kanssa tukiperhettä esikoiselle, sekin hoidettiin niinkin hienosti että koko hakemus oli unohdettu lähettää eteenpäin.

  Itsekin ennen luulin että lasu muka auttaa ja eihän nyt keneltäkään lapsia noin vaan ilman syitä viedä, mutta kummasti muuttuu mielipiteet kun joutuu itse kokemaan vastaavaa. Ainahan heillä on ”syy”, mutta onko syy/syyt todenmukaisia? Se jää useimmiten selvittämättä.

  • Sijaismutsi sanoo:

   Perheemme on sijaisperhe,ollut jo 10v.Meille tuli lapsi 2vuotiaana päihdevanhemmilta ja olimme jo kolmas paikka.Myös me olemme saaneet kuulla että olemme ottaneet lapsen pois vanhemmiltaan väärin perustein.Päihdeongelmainen ei näe omassa toiminnassaan mitään väärää.Meillä on ollut la-sun asiakkuus koko ajan ja on erittäin ihanat työntekijät jotka ovat pysyneet samana koko tämän matkan.En kyllä epäile etteikö olisi niitä” huonoja” sossuja,ihmiset on niin erilaisia,kaikki eivät sovi näihinkään ammatteihin.

 • Täti sanoo:

  Kyllä koen että lastensuojelu on umpinainen pussi mistä ei ole mahdollista päästä pois! Jos lapsi hyötyy saamastaan tuesta sitä ei kannata ottaa pois jos taas ei hyödy täytyy tiukentaa otettaan… Teet niin tai näin lastensuojelusta ei pääse irti ikinä!

 • Älkää vaan lasusta hakeko apua sanoo:

  Sussu voi käyttää valtaansa mielivaltaisesti. Se jos mikä on valtava epäkohta koko järjestelmässä. Ei saisi olla niin että se on tuuri peliä minkälainen sieltä osuu kohdalle. Ai että pistää vihaksi tämmönen ongelmien vähättely ja valkopesu. Yksikin lapsen elämän pilaaminen on liikaa ja pahinta on ettei se ole rangaistava teko.

 • LS asiakasperhe sanoo:

  Sosiaalityöntekijät ovat yksilöitä, kuten me kaikki muutkin. Meillä on ollut ls asiakkuus kohta vuoden ja ensimmäinen sosiaalityöntekijä kuuli vanhempia ja lapsia perhetyönohjaajan kautta. Hän kuunteli asiakkaitaan ja alaisiaan, sen pohjalta teki päätöksensä. Valitettavasti tämä vaihtui ja tilalle tuli valitettavasti mielivaltainen Sossu. Hän on viimeisen puolen vuoden aikana tehnyt niin mielivaltaisia päätöksiä oman päänsä mukaan, kuulematta ollenkaan toisen vanhemman näkemystä eikä lapsiakaan ole tavannut kertaakaan, mikä olisi heille hyvä ja mitä mieltä he ovat asioista. Sattumalta kuten joku aiemminkin sanoi kun on kyse MT diagnoosista niin Sossuilla soi hälytyskellot. Silloin tehdään päätöksiä sossun mielen mukaan. Meillä päädyttiin eroon ja Sossu sanoi että lasten paikka on isällä. Nyt yritän selvittää mihin tämä päätös perustui. Pyytää kaikki kirjaukset nähtäville ja lähteä sieltä etsimään syytä. Tämän jälkeen lähtee Sossu vaihtoon, johonkin joka ei toimi mielivaltaisesti oman päänsä mukaan.

 • Kadotetut Lapset -työryhmä sanoo:

  Juupas-eipäs keskustelulle tulisi saada päätös ja valtion tulee teettää puolueeton nykytilaselvitys lastensuojelun tilasta.

  https://kadotetutlapset.fi/index.php/2019/11/10/tutkimus-lastensuojelun-tilasta-ja-vetoomus-lastensuojelun-nykytilaselvityksen-teettamisesta/

 • Korvaushoito/mielfnterveys -puoliso sanoo:

  Kyllä on erilaisia sosiaalityöntekijöitä ja motiiveja tehdä työtä. Vaihtuvat työntekijät ja uudet ihmiset väsyttävät vanhemmat selvittämisellä. Minulla on kahdenlaisia kokemuksia. Hyviä silloin kun olin yksinhuoltaja ja lasten toinen vanhempi oli ns kunnollinen työssä käyvä vanhempi. Toinen kokemus on erittäin huono. Useat eri työntekijät ovat.selvittäneet ja jokaiselta aivan erilaisia suhtautumista. Apua on saatu tai sitten todettu, että ei ole huolta niin ei tarvita mitään apuakaan. Toisella vanhemmalla korvaushoito ja mielenterveysongelmia, mutta siitä huolimatta erittäin hyvä vanhempi, jos ei ole vaikea kausi menossa. Toinen vanhemmista työssäkäyvä ja tukiverkostot kunnossa. Välillä vaan tarvitsisi omaa aikaa ja taloudellista tukea ja on haasteellisia sairaalajaksoja. Heti kun on kyse mielenterveys ja päihdeasioista aletaan hyökätä vanhempia vastaan. Ilman että selvitetään mitä tukitoimia tarvitaan, että se toinen vanhempi jaksaisi. Aivan ääripää on asenne ja kyttäys ja arvostellaan jopa kotia ja epäillään toisen vanhemman kykyä olla riittävä vanhempi, jos toinen ei jaksa. Olen joutunut taistelemaan ja selvittämään aika monelle eri työntekijälle aina uudestaan, että tarvitaan vain vähän aikaa apua päivähoitoon ja sairaalalaskuihin ja tukiperhe olisi hyvä. Meidät on pakotettu ottamaan perhetyöntekijä ja minulle on aiheutettu unettomuutta pelkillä puhelulla ja kauhuskenaarioiden luomisella. Meitä on pidetty tyhmänä ja epäilty kokoajan. Kukaan ei ole kuunnellut mitä minä roivon perheelle. Toinen vanhempi tarvitsee psykiatrista ja päihdehoitoa ja me lapsen kanssa tukea arkeen päivähoidon ja tukiperheen avulla. Ja näihin laskuihin tukea, että taas päästään eteenpäin. Suurimmaksi osaksi toinenkin vanhempi jaksaa olla arjessa mukana. Mutta vointi vaihtelee ja taas tulee uusi lastensuojeluilmoitus ja uusi työntekijä joka luulee ja maalaa kauhuskenaarioita. Vaikka itse olemme sitä apua hakeneet. Moni sairaus ei parane. Mutta silti vanhempi on tärkein tuki lapselle ja puolisolle ja joskus me vanhemmatkin tarvitaan apua ja sairaalahoitoa.

 • Ei huono äiti sanoo:

  Kyllä ne väitteet vaan valitettavasti pitävät paikkansa. Suomessa huostataan lapsia tosi hatarilla tai tekaistuilla perusteilla, lapset harvoin pääsevät takaisin kotiin koska perheitä ei pyritä jälleenyhdistämään velvoitteista huolimatta, kunta ei maksa sijoituksia vaan valtio toisin sanoen veronmaksajat, sijaishuolto on bisnestä, hallinto-oikeus hyväksyy huostahakemukset lähes 100%, perheillä on käänteinen todistustaakka- eli ovat syylliset elleivät pysty toisin todistamaan, usein huosta on ensimmäinen ja ainut ”apu” jota perheelle tarjotaan, oikeusturva on olematon. Lista epäkohdista on loputon.

 • VitunÄrsyynytTeihinSossuihin sanoo:

  Nimimerkki sossulle!

  Kuuleppa sossu, tiedätkö mikä sinä olet?

  Vanhingonlaukaus, se sinä olet!

  Et tiedä asioista hevonvitunvertaa ja puhut täyttä paskaa! Ja vielä luulet, että ihmiset nielee sun kertoman paskan! Haista iso vittu! Teidät joka vitun ikinen Sossu pitäisi lennättää marssiin. Jos voitan europotissa pääpotin joskus, niin voin rahoittaa osan lennättämisessä helvetin kauas avaruuteen! Siellä teidän oikea osoite on!

  • Äiti minäkin sanoo:

   Minulla ei ole kuin hyviä kokemuksia sossuista. Itse sinne soitin ja pyysin apua. Lopulta päädyttiin nuoren huostaanottoon, mikä oli oikea ratkaisu. Se, että käytät moista kieltä sossuista kirjoittaessasi kertoo sinusta todella paljon. Ehkä kannattaisi mennä sinne peilin eteen ja katsoa useamman kerran kunnolla. Jos tuo on arkikieltäsi niin enpä ihmettele, jos sossut kuuluvat elämääsi.

   • Juu sanoo:

    Niinhän se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa. Ei se sossu todellakaan ole märkö. Usein vedätetään liian pitkälle ennen päätöksiä ja kuka kärsii? LAPSET!!