Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Heräsin aamulla taas tajuten että saan olla huolta pitävä äiti vain yhdelle lapsistani. Niin kuin aina ennenkin, herään aamulla, hoidan päivän rutiinit. Aamupalan, ulkoilun, ruuanlaiton, siivouksen, pyykinpesun, lapsen päiväunet, lemmikkien hoidot ja ruokinnat, leikkejä lapsen kanssa, ja iltatoimet ja nukkumaan.

Tämän enempää en voi olla. Antanut aina kaikkeni. Mutta miksi en riittänyt lastensuojelun mielestä äidiksi vanhemmille lapsille. Ainoastaan nuoremmalle. Kaikille lapsilleni olen antanut koko elämäni. Joskus suurin haaveni oli vain olla äiti. Nyt päivät koostuvat yhteydenotoista sossujen kanssa. Lasten tapaamisissa juoksemisista ja asianajajan kanssa yhteydenpidosta. Kaiken tämän energian jos saisin käyttää vaan siihen, että olisin äitinä lapsille, olisi huomattavasti helpompaa. Elämä ei olisi niin raskasta. Kun saisin vain olla äiti.

Nyt olen räsynukke. Eri paikkakunnan sossut. Heidän luonaan juoksemista kunnasta toiseen. Eri sijoituspaikat lapsilla. On perhetyö. Pariterapia ja oma terapia. En minä ajatellut että äitiys on tätä. Jos olisin tiennyt en olisi koskaan halunnut olla äiti.”

Nimim. Vain äiti

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

20 vastausta artikkeliin “”Kun saisin vain olla äiti””

 • Huonoäitionmauton sanoo:

  Miksi tälläisillä epämääräisillä puheenvuoroilla halutaan lisätä lastensuojelun negatiivista julkisuuskuvaa. Aivan tarpeeton ja lähdekritiikitön juttu.

 • Huhhuh sanoo:

  Tulin hyvin raskaiden vuosien jälkeen uskoon. Ja kuten asiaan kuului aloin messuta asiasta myös perheelleni. Lapseni pelottelin saatanalla(en tietoisesti) ja paasasin raamatun tarinoita ja jumalan kostoa. Lapseni otettiin huostaan. Aiheetta, luulin silloin. Nykyään olen saanut mielialalääkkeet tasapainoon ja ymmärrän päätöksen täysin.

 • ”väärinkohdeltu” sanoo:

  Minulta huostaanotettiin lapset, tyttö ja poika. Nostin metelin ja olin todella aktiivinen epäasiallisesta kohtelusta ja aiheettomista huostaanotoista. Mielestäni sossu oli väärässä ja kirjaukset oli tehty minua alentavasti ja vääristellysti. No, nykyään olen raitistunut ja tajunnut ”kohteluni”. Sossut olivat oikeassa, minä väärässä. En suoranaisesti aina kännissä, mutta hyvin kujalla anyway. Näin ne mielipiteet muuttuu.

 • Mummo sanoo:

  Minun mielestäni yhteiskunnan pitäisi tarjota kotiin äideille apua. Silloin kun on akuutti ongelma, esim sairaskierre, tulisi kotiin saada kodinhoitaja. Nyt tilapäisapua ei saa muutkuin ne, joiden sukulaiset pystyvät auttamaan. Kaikki isovanhemmat eivät voi auttaa. Kun äidit väsyvät liikaa, he masentuvat ja vaikea kierre alkaa. Jos pieniin ongelmiin tartuttisiin pienillä keinoilla, isoja ei tulisi niin paljon huostaanottoja. Huostaanotto tulee kalliiksi ja mistä löytyy sijoituspaikkoja huostaanotetuille. Ei niissäkään kaikissa lapsilla ole hyvä olla. Äitien alkoholiongelmaankin pitäisi tarttua jollain perhekuntoutuksella, jossa äiti saisi olla lastensa kanssa ainakin osan aikaa ja osan aikaa lapsia hoitaisi henkilökunta.

  • mummuvaan sanoo:

   Samaa mieltä mummon kanssa. Vanhaan hyvään aikaan kodinhoitaja, kotisisar, tuli tarvittaessa lapsiperheisiin auttamaan. Nyt tuntuu siltä, että käytännön apua ei saa mistään.

 • Nuuskamuikkunen sanoo:

  Tuttavan lapset ovat huostassa, olevat olleet jo monta vuotta. Ihan syystä. Välillä äiti on niin masentunut, ettei pääse sängystä ylös moneen päivään. Välillä on muutaman viikon hoidossa suljetulla, kun elämä tuntuu niin ylivoimaiselta.

  Tämä henkilö on vakaasti sitä mieltä, että hän on hyvä äiti, ja sossut tekevät hänelle vain kiusaa, kun eivät anna lapsia takaisin. Varmasti onkin hyvänä hetkenä välittävä ja hyvä äiti. Näitä hyviä hetkiä on harvoin, eivätkä kestä kauaa. Varmasti tälle äidille olisi parempi vaihtoehto, että lapset olisivat kotona, mutta lapsille on taatusti parempi vaihtoehto olla huostassa. Sen verran syvällä soutaa tuo äippä, ettei näe oman tilanteensa mahdottomuutta.

 • Tsemppiä sanoo:

  Hoida perhetyön, pariterapian ja oman terapian siihen pisteeseen että ymmärrät voimiesi rajoitteet. Ilmeisesti et jaksanut kaikkia mitä tarvittiin kolmen lapsen kanssa ja se heijastui lapsiin. Kun olet itse kunnossa, niin parisuhdekin tervehtyy ja lapset palaavat kotiin.

 • Elsa sanoo:

  Ai ei viedä huvikseen, kyllä olen nähnyt että viedään

  • balanssi sanoo:

   Sinun näkemisellä ei ole paljoa todistusarvoa.

   Kyllä huostaanotolle pitää olla selvät perusteet, jotka ovat varmasti aloittajallekin toimitettu.

   Huostaanotto tehdään aina parityönä, joten yksittäisen ihmisen mielivaltaan asia ei perustu.

 • ML sanoo:

  Kyllähuostaanottoja tehdään myös hatarin perustein ja turhaan. Ihan riippuu siitä, millaisen sossun sattuu sossulotossa saamaan.

 • Nimetön sanoo:

  Onpa erikoista. Ihan vaan täällä täydellisenä äitinä puuhailen ja sossut saakeli tulee viemään lapset. Hmm, koko tarina?

 • Hapseli sanoo:

  Tässä suurinpana ongelma, ettei kirjoittaja kerro huostaanoton perustetta. Kyllä siihen peruste on pitänyt olla. Jotenkin jäi fiilis, että ”minä se vaan täällä puuhailen, kaikki on kivasti”, mutta se oikea, todellinen asia ei tullut kerrottua. Denial???

  • Repe sanoo:

   Olen ollut nyt vuoden sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa ja kaksi asiaa on yllättänyt täysin:
   1) kuinka pahasti hukassa vanhemmuus on hukassa monissa perheissä – niin isiltä kuin äideiltäkin
   2) naisten (tässä: äitien) päihdeongelmien määrä

 • Anna sanoo:

  Luulen että kirjoittaja kertoo itse vastauksen kysymykseen. Jos omass itsessä ja omassa toiminnassa ei näe mitään vikaa tai korjattavaa, mitään ei ole tehtävissä koska mitään ei voi silloin muuttaakaan.

  En sano että äiti olisi huono äiti, mutta eihän ketään viedä kotoa ilman syytä. Joku syyhän siihen pitää olla. Jos hän ei näe mitään syytä, hän ei voi muuttaakaan mitään.

 • Toivoa on sanoo:

  Tässä jätetään kertomatta jotain olennaista. Juttu olisi sympaattisempi, jos edes sivulauseessa vihjattaisiin, että itsessäkin taisi olla vikaa, mutta yrität nyt skarpata. Sosiaaliviranomaiset eivät vie kenenkään lapsia ihan vain huvikseen.

  Nyt vahvaa korjausliikettä omassa elämässä, niin saat vielä ne vanhemmat lapsetkin takaisin.

 • Varmaan siksi sanoo:

  Kun lapsi on riittävän vanha, myös hänen mielipidettään kuunnellaan sijoituksessa, ei pelkästään äidin

 • Pop sanoo:

  Varmaan tohon vikaan lauseeseen kiteytyy koko keissi. Kyllä niitä lapsia aina rakastaa eikä koskaan toivo etteikö heitä olisi.
  Koita nyt sen verran pysyä raiteilla etteivät vie sitä viimeistäkin. Kuten joku jo sano, ei niitä ihan heppoisin perustein oteta huostaan.

 • Äippä sanoo:

  Ei lapsia keneltäkään huvikseen viedä.
  Nyt korjaava tilanne, huolehdi pienimmästä ja isommat palaavat sen myötä aikanaan. Tsemppiä matkaan, pystyt siihen

 • Surullista sanoo:

  Jotain on mennyt pieleen mutta katse eteenpäin. Kysy suoraan sossujen perusteita ja työskentele oman vanhemmuutesi vahvistamiseksi. Loppujen lopuksi lapset kasvavat ja aikuisina he asuvat omillaan. Ole siihen asti niin hyvä äiti kuin pystyt, asui lapset missä tahansa.

 • Jeks sanoo:

  Ihan kaikella ystävyydellä sanon, että lasten parasta ajatellaan. Ei huostaanottoja tehdä kevein perustein. Hoida nyt terapiat eli pää kuntoon ja talous kohdilleen, niin eiköhän asiat selviä.