Huono Äiti sai päiväkodin työntekijältä avautumisen:

Koulut ja päiväkodit ovat hätää kärsimässä, koska kaikki lapset eivät saa kuulla virsiä joulujuhlissa. Kyllä meillä on oikeasti Suomessa asiat todella hyvin, jos tämä on vanhempien suurin murhe!

Olen itse töissä päiväkodissa ja voin kertoa, että lasten siirtäminen huoneesta toiseen aina virsien ajaksi on kamalinta lapsille itselleen. Lapsi erottuu porukasta, lapsille tulee hankala olo ja lapsen ryhmä pilkkaa ja kyselee lapselta jälkeenpäin, koska lapsi on erilainen.

En kuulu itsekään kirkkoon, mutta tässä mielestäni annetaan liikaa valinnanvapautta vanhemmille ja suvaitaan, suvaitaan ja suvaitaan.

Mitä se oikeasti haittaa sinun lastasi, että hän kuulee virren? Onko meistä joku saanut Jeesuksen elämäänsä kuulemalla päiväkodissa virsiä? Tuskin. Eikö ole suvaitsematonta olla tunnustamatta kristinuskoa? Se on kuitenkin osa tapoja ja historiaa, otetaan se sellaisena.

Ukrainassa on sota ja Suomessa ihmiset kärsivät sähkön hinnan takia. Ja meillä viedään lapsia komeroon istumaan (kuvainnollinen ilmaus, mutta johonkin mihin hyvänsä tilaan) ettei kuulla vaan virttä kerran kaksi vuodessa! Ihan älytöntä. Vanhemmat, miettikää tätä syvästi.

 
Nimimerkki: Voihan virsi

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 253 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

253 vastausta artikkeliin “Lapsesi ei halua poistua virsien ajaksi komeroon, terveiset päiväkodista”

 • Kikkaus sanoo:

  Lapset tietää, vaistoaa, että laulut, joissa hengellinen sanoma, on hyvä vaikutus, rauhorttaa, hoitaa pientäkin , ssaatikka aikusta

 • Ihmettelen sanoo:

  Olen sitä ihmetellyt, kun virsiä ei voi kuunnella tai jouluevankeliumia ei saa katsoa, koska sellaisiin ei uskota.
  Samaan aikaan samat lapset saavat laulaa joulupukista ja jopa osallistua joulunäytelmiin. Uskotaanko joulupukkiin siis todella vai mikä se suuri ero näiden asioiden välillä on?

 • Solei sanoo:

  Ei kai noin ammattitaidottomia varhaiskasvattajia voi olla missään?

 • Marja sanoo:

  Onko sattunmaa vai mitä, kun samaan aikaan kun on lopetettu lapsille virsien ja hengellisten laulujen laulaminen lasten ja nuorten mielent erveysongelmat ovat räjähdysmäisesti lisääntyneet. Sota-ajan olisi luullut aiheuttavan traumoja, mutta sota-ajan ihmiset tekivät töitä, mihin kaikki nykynuoret eivät pysty. Sota-aikana presidenttikin kehoitti kanssa ruokoilemaan. Olen kuullut, että Ukrainassa kirkot täyttyvät ennennäkemättömällä tavalla ja monet rukoilevat ja varmaan laulavar virsiäkin. Ja saavat siitä lohtua. Tämä lohtu Suomen lapsilta nyt kielletään. Ei ne vanhemmat ehdi kahden kodin väliä seilaavaa lasta viemään kirkkoon tutustumaan virsiin.

 • Ihmettelijä sanoo:

  Miksi sitten lapset, jotka eivät halua kuulla Halloween ja zombi- pelottavia tarinoita joutuvat niitä kuulemaan tai joogaa, mitä on alettu tuoda johonkin lasten rentoutumisiin. Joogahan pohjautuu buddhalaisuuteen ja mindfullness pohjautuu hindulaisuuteen. Näitä yllä olevia kyllä hyväksytään, mutta kristin uskoon pohjautuvia asioita ei hyväksytä, mikä kuitenkin on monesti turvaa tuomassa lapsille sekä on Suomen pitkäaikaista perintöä!

 • Hyvää asiaa sanoo:

  Jos virret ovat huono juttu jouluna niin miksi myös joulupukkia ei kielletä? Onhan sekin perinne ja kulttuuria, yhtälaillakuin se jouluvirsi
  Taitaa vanhemmat vain pelätä että lapsi saisi jotain hyvää virsistä. Kuka muuten kieltäisi niiden laulamisen? Miksi joulupukkia ei kielletä? Tai kevätkeijulaulua? Tai Kalevalaa? Kaikki on suomalaista kulttuuria ja perinnettä, mutta vain virsistä keskustellaan. Kiintoisaa!

  • Päiväkodintäti EVP sanoo:

   Tätä samaa olen ihmetellyt. Joulupukkiin saa uskoa, muttei Jumalaan. Lapsellekin voi kertoa, että ihmiset uskovat erilaisiin asioihin, meidän perheessä on tietynlainen tapa. Ja lapselle pitää antaa vapaus valita.

 • Nimetön sanoo:

  En ymmärrä tätä,että lapsi viedään toiseen huoneeseen virsien takia.Kansakoulussa sattui opettaja olemaan uskovainen ja joka uskontotunnille piti opetella joku virsi ulkoa,jos et ollu opetellen,niin laiskaan piti jäädä niin kauaksi et virren oppi ulkoa,kolme vuotta oli sama opettaja,kyllä tuli virret tutuksi.
  Traumoja ei tullut.Muut opettajat ei tuota vaatinut.Kyllähän se joskus itseä keljutti ja monesti nukahti virsikirja tyynyllä.

 • Ateisti sanoo:

  Ei sitä lasta varmaan haittaisi sekään, jos siellä päiväkodissa julistettaisiin Marxismi-Leninismin oppeja totuutena. Siellä se nököttäisi kavereiden kanssa ihmetellen mitäs nyt taas. Silti jotenkin tuntuu, että päiväkodin opettajilla ja huonoilla äideillä saattaisi olla jotain valittamista sen suhteen. Vertaus on hyvä siksikin, että kristinusko on tappanut takuuvarmasti enemmän ihmisiä kuin kommunismi.

  Sun mielestä virret on pikkujuttu eikä niistä kannata hiiltyä? No hyvä! Todista se, ja lopeta virsien laulattaminen päiväkodissa. Sitten ei tarvitse viedä taaperoitakaan komeroon.

  • Nimetön sanoo:

   Hei ! Historian tutkijoiden laskelmien mukaan 1900 luvulla, siis nykyaikana kommunistisissa maissa sisäisissä vainoissa on tapettu noin 160 miljoonaa ihmistä. Stalin julistautui ateistisen ideologian suureksi kannattajaksi. Eikös tämän ateismin olisi pitänyt tuoda suuri onni ja autuus esim. Venäjänmaalle jne. ?

 • Eläkeläisopettaja sanoo:

  Olisiko hyvä lähettää tieto etukäteen vanhemmille siitä, mikä virsi lauletaa. He voisivat perehtyä sanoihin ja miettiä sanojen myrkyllisyyttä lapselle.
  Opettajana huomasin, että
  ” turvattomien” kotien lapset hyötyivät eniten virsien sanoistam jotka luovat lapselle tyrvallista mieltä. Myös nämä lapset olivat innokkaimpia ehdottajia, kun sai ehdottaa laulettavaa virttä.

 • Mau sanoo:

  Hullua tässä on se, että on pakko niitä virsiä veisata. Ihan taatusti löytyy lauluja jotka sopivat kaikille. Vanhempien jyrkkä kieltäminen lienee vastareaktio uskonnon tuputtamiseen sniikeilläkin keinoilla.

 • Uskonnoton äiti sanoo:

  Jos tällainen tilanne on päässyt syntymään, ko. päiväkoti rikkoo lakia. Ei nykyaikana tuollaista enää pitäisi tapahtua. Syyttävää sormea osoitettiin nyt ihan väärään suuntaan. Uskonnon harjoittaminen ei kuuluu millään tavoin enää kouluun tai päiväkotiin. Eikö halukkaat voi laulaa niitä virsiä sitten kotonaan, kirkossa tai muissa uskonnollisten yhteisöjen tilaisuuksissa? Oma lapseni on ollut tyytyväinen kirkkovierailujen vaihtoehtoisiin tilaisuuksiin. Juhlat on menneet kaikilla yhdessä tosi hienosti ilman virsiä. Mihin ihmeeseen niitä virsiä siellä päiväkodissa ja koulussa tarvitaan kun harva enää kotonakaan sitä uskontoa oikeasti harjoittaa?

  • En usko mihinkään, mutta en myöskään saastu sinun uskostasi. sanoo:

   Ei ole rikottu lakia. Suomen päiväkodeissa saa laulaa virsiä. Ne eivät ole uskonnon harjoittamista. Saa myös juhlia diwalia, eidiä, hanukkaa ja newrozia.
   Yksittäinen vanhempi voi nämä yhteiset jutut lapselta kuitenkin kieltää ja tähän pitäisi Suomen lainsäädännön puuttua.

  • Erikoista sanoo:

   Olisko kulttuuri? Jos suurin osa haluaa kuulla jouluvirren kerran vuodessa, niin sitten tämä yksi joka ”just nyt ei tahdo” kuulla virttä, veisi sen ilon koko porukalta? Kiellätkö myös joulupukin, kun et just nyt satu tykkäämään joulupukista? Eli yhden mielipide on voimakkaampi kuin niiden 20 muun, jotka haluavat kuulla sen virren??

 • Rakastavan äidin syli on avara. sanoo:

  👍
  Antakaa lapsen laulaa.
  Kyllä hän kasvaessaan aikuisuuteen päättää mitä haluaa veisata.

  • Mau sanoo:

   Olet varmasti yhtä avara jos päätettäisiin veisata pelkästään muslimiuskontoon liittyviä propagandaviisuja?

   • Marja sanoo:

    Maulle kommentti. Jos asuisit muslimimaassa, et voisi kieltää koulussa Koraanin opettamista. Kristinusko on suomalaisten usknto ( ainakin ennen ollut ). Miksi se nyt kielletään Suomen kouluissa?

   • Maria sanoo:

    Taitaa olla hiukan eri asia alkaa veisata lähtökohtaisesti muiden kulttuurien veisuja kuin tähän yhteiskuntaan pitkän ajan takaa kulttuuriperinnöllisesti liittyviä. Täällä joku hyvin kysyi, että eikö samalla ajatuskaavalla pitäisi sitten kieltää esimerkiksi lasten jooga-hetket tai muun kaltaiset muihin uskontoihin viittaavat piirteet? Vai ovatko ne jollain lailla ”trendikkäämpiä”? Tai miksi lapsille uskotellaan, että joulupukki, tontut, suklaamunia tuovat jänöt sun muut ovat kyllä hyväksyttyjä juttuja? Eihän niitä(kään) ole olemassa? Eikö silloin pitäisi lapsen näissäkin tapauksissa lähteä ryhmästä pois, koska eivät ole todellisia.

    Jos tällaisesta vään väkisin halutaan vääntää, niin kyllä on melkoisesti aikaa keskittyä elämässä täysin epäoleellisuuksiin. Meillä jokaisella on omanlaiset ajatukset ja uskomukset, mutta se jouluvirsi tai suvivirsi ei ole se lasta vahingoittava osa tässä yhteiskunnassa. Eikä myöskään edistä tai ole edistämästä uskomista yhtään mihinkään.

    Toisaalta: eikö lapsellakin ole oikeus tuntea kulttuuriperintöä, erilaisia uskontoja jne? Mitä jos vanhempi on ateisti, mutta kaiketi lapsi saa itse valita kasvaessaan, mihin uskoo? Eikö sekin ole oman ajatusmaailman kapeaa tuputtamista, että hän ei saa saada riittävästi tietoa, jotta voi ihan itse tehdä valinnan joskus siitä, mihin uskoo.

    • Kukka-täti sanoo:

     Käsittääkseni kristinusko on Suomessa ”valtion uskonto” ? Joten saa kuulua koulujen ja päiväkotien ohjelmaan uskonnollinen ohjelma. Itse olen eronnut kirkosta, enkä kokenut uskonnollista heräämistä koulussa tai päiväkodissa, vaikka siellä virsiä laulettiin. Muslimeita kohti tässä kumarretaan ja pelätään, että saadaan rasistin leima.