Lastenhoitajan viesti: en veisi omaa pientä lastani isoon päiväkotiin

Huono Äiti sai viestin päiväkodissa työskentelevältä lastenhoitajalta:
”Nykyinen trendi lapsiperheissä näyttää olevan se, että pienten lasten kanssa ollaan kotona mahdollisimman lyhyen aikaa. Töihin on kiire ja vanhemmat selvästi pelkäävät, että työpaikka sulaa alta tällä sekunnilla, jos töihin ei palaa mahdollisimman pian. Päiväkoteihin tulee yhtä pienempiä lapsia. Ota huomioon nämä asiat, kun teet päätöksen viedä ihan pieni lapsi päiväkotiin.
Päiväkodit ovat nykyään aika usein suuria yksiköitä. Suuri yksikkö tarkoittaa sitä, että samassa päiväkodissa on todella suuri määrä oman pienen lapsesi kanssa paljon vanhempia lapsia kuin oma pieni lapsesi.
Lapsilla on nykyään hyvin paljon ongelmia ja lasten ongelmat ovat entistä vakavampia. Lapset ovat väkivaltaisia myös muita lapsia kohtaan. Isompi lapsi voi olla väkivaltainen myös sinun pientäsi kohtaan. Sinun pienesi ei osaa puolustautua eikä kertoa kokemuksistaan. Jatkuvan henkilökuntapulan kanssa yhdessä tämä luo tilanteen, jossa päiväkodin touhuja 30 vuotta seuraanneena haluan sanoa:
hoida pieni lapsi kotona vaikka porukalla hankitun yksityisen hoitajan avulla tai muodosta muutaman perheen kanssa ketju, jossa jokainen hoitaa yhden päivän kerrallaan. Nykymeno on niin kovaa päiväkodissakin, etten suosittele sitä omille lapsenlapsilleni enkä kenenkään pienille lapsille ainakaan isossa yksikössä.”
Nimim. Hoitaja on puhunut, kuuntele jos haluat
Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.
Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 28 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Samaa mieltä juu. Mulle on ollut tärkeää hoitaa omat lapset kotona pitkään ja olen siitä ajasta todella nauttinut. Tottakai vösynusyökin on ollut kun turvaverkot ovat puuttuneet.
Meillä neljä lasta, esikoinen oli 8v kun kuopus syntyi. Kuopus aloitti 12pv/kk ollessaan 4v, siinä meidän tarhahistoria. Ei ole valvottaneet eikä ole ollut korvatulehduksia eikä allergioita, sen suhteen ollut helppoa.
Voimakas halu hoitaa lapseni itse juontaa juurensa omasta traumastani ja siitä että olen kokenut että minun on aina oltava paikalla jos lapsi tarvitsee turvaa ja lohduttajaa.
Vieläkin usein olen epävarma olenko varmasti ollut riittävän hyvä äiti.
Tsemppiä kaikille, koitetaan jättää turha syyllisyydentunne pois matkasta, sen sijaan vastuuta voi ottaa ja suhteuttaa asioita kuten sitä että lapsuus on todella lyhyt aika.
Päiväkodissa hoitaja on vastuussa niistä lyömisistä, ja velvollinen tekemään aina väkivaltaisesta lapsesta lastensuojeluilmoituksen! Ja sinä joka avauduit, ei sinusta ole ikinä kenkään huoltajaksi, joten älä vaan ikinä tee tähän maailmaan niitä lapsia, sinunlaisilta kylmiltä tunteettomulta tulee juuri ne kamalat ongelma lapset
Voi miettiä onko siitä lohtua että päiväkodista ovat vastuussa ja tekevät ls-ilmon väkivallasta.
Väkivalta on kuitenkin sitten jo tapahtunut.
Mihin se auttaa että voidaan todeta kuka on vastuussa ja mitä toimenpiteitä aiheuttaa.
Päiväkodissa työtä tehneenä olen aivan samaa mieltä. Pieni lapsi isossa ryhmässä, missä aikuiset ei ehdi edes syöttämään niin turvallisuuteen ei ehditä panostamaan tarpeeksi paljon sisällä tai ulkona. Aikuisia aivan liian vähän.
Lastenhoitajana en ihmettele jos joutuu tuomaan pienen hoitoon, mutta sitä ihmettelen miten pitkiä lasten päivät ovat ja sitä mitä lapset tekevät hoidossa jos vanhempi kotona esim. lomalla (toki jos sosiaaliset perusteet syynä asia toinen). Moni vanhempi ei ymmärrä että myös lapsi tarvitsee lomaa hoidosta ja aikaa perheen kanssa. Päivähoidossa toki on virikkeitä ja ystäviä yms., mutta se on myös raskas ”työpäivä” lapselle. Tuntuu välillä että ne omat menot ovat lapsia tärkeämpiä.
Voin yhtyä edellisen artikkelin ajatuksiin aivan täysin!
36 vuotta lastenhoitajana työskennellyt!
Ei tämä(kään) ole niin mustavalkoista!
Meillä 3 poikaa jotka kaikki menneet päiväkotiin 1 vuotiaana.
Päiväkoti on ollut varsin ihana vaikka kohtuullisen suuri onkin. Ja aivan tasapainoisia ja ystävällisiä pojankoltiaisia ovat. Ei me lapsia sinne ”dumpattu” ja siirretty kasvatusvastuuta päiväkotiin.
Joo, jos rahat riittäisi, niin en tosiaan olisi vienyt noin pienenä hoitoon. Ja jos olisi ystäviä/sukulaisia aikuis-seurana niin sekin olisi auttanut jaksamaan pitempään kotona.
Kuten joku kirjoitti, olen muutakin kuin vain äiti. Olen myös yksilö, ammattilainen, puoliso yms.
Vanhemmistakin homma on paljon kiinni! Kun olemme kotona, keskitymme yhdessäoloon perheen kesken ja lepoon.
Voihan sitä olla vaikka 24/7 lasten kanssa olematta koskaan HEIDÄN kanssaan…
Kyllä mä ainakin haluaisin olla pienen kanssa kotona, mutta valitettavasti en pärjäisi alle 500e kodinhoidontuella,jonka saisin jos kotiin jäisin…
Työntekijän silmin: toivon, ettei kukaan toisi ainakaan virikkeiden toivossa pienten puolelle😔 .. ainoat virikkeet ryhmässä, jossa 1vuotiaita paljon, on oppia ottamaan toisen kädestä, repiä toisia vaatteista, penkoa joka välissä roskapönttöä, syödä,nukkua,käydä ulkona ja räkä valuu😔
Serkun vaimo oli töissä paikassa, joka toimitti ruuat yhteen päiväkotiin. Siellä oli vuorotyöläisten lapsia eli aukioloajat sen mukaan.
Hän joutui valmistamaan yhdelle erityisruokavaliolapselle aamupalan, lounaan, välipalan, päiväruuan ja iltapalan. Nimi ja päivä merkittiin annosten pakkauksiin. Hän ihmetteli, koska lapsi oikein on kotona, kun näitä annoksia meni koko ajan.
Psykologit (esim.Liisa Keltikangas-Järvinen) ja muut alan asiantuntijat ovat vuosia tuoneet esiin liian varhaisen päiväkotihoidon haitat.
Pieni lapsi ei kestä sitä ärsykevirtaa eikä kykene puolustautumaan isompia vastaan. Lapsi näyttää pärjäävän, mutta sisällä tapahtuu jotain muuta. Ehkä tässä on syy lasten agressiivisuuteen ja tunne-elämän vaurioihin, jotka saattavat näkyä vasta vuosien päästä.
Lasten kannalta olisi hyvä olla kotona vaikka kolmen vanhaksi ja sitten jatkaa pienessä päiväkodissa.
Esteenä tässä on raha. Kaikilla ei ole varaa jäädä kotiin hoitamaan lasta. Yhteiskunta taas suosii mahdollisimman suuria päivähoitoyksiköitä, koska ne tulevat halvemmiksi. Lapsen etua ei aja kukaan.
Tietysti on myös ihmisiä, jotka eivät oikein jaksa lapsiperhearkea, vaan pistävät heti kun mahdollista lapsen hoitoon. Tämä on viisasta, koska jos omia resursseja hoitaa lasta ei ole, ei lapsenkaan kannalta ole hyvä jäädä tällaisen vanhemman hoitoon, vaan molemmille on parempi, että lapsi menee päiväkotiin, olkoon siellä millaista hyvänsä.
On älyllistä epärehellisyyttä väittää, että hyvin pienet lapset viihtyvät isoissa päiväkotiryhmissä. Ehkä asia halutaan nähdä niin, koska vaihtoehtoa ei ole.
Kaikki pienetkään päiväkodit eivät ole hyviä. Kaikki riippuu johdosta ja henkilökunnasta sekä arvoista.
Lapsemme oli jonkin aikaa pienessä päiväkodissa, jossa asenteet olivat selvästi pielessä ja henkilökunta valehteli. Hän siirtyi keskisuureen päiväkotiin, jossa oli välitön ilmapiiri ja asiat puhuttiin suoraan. Kiusaamista ei ollut. Molemmat olivat yksityisiä. Yksityinen päiväkoti ei ole kalliimpi kuin kunnallinen, koska kunta maksaa kuntaosuuden päiväkodille.
Miksiköhän mikään puolue tai instanssi ei aja oikeasti lasten asiaa, vaikka tutkittua tietoa esim. juuri suurten ryhmien haitoista on vaikka kuinka paljon. Lapsiasiamieskään ei ilmeisesti uskalla sohaista muurahaispesää.
Tämä säästö tulee ajan mittaan todella kalliiksi. Mutta ne rahat menevät eri momentilta.
Lisäisin tähän myös, että lapsen kotonaoloaika lisääntyisi, jos lapsen toisella huoltajalla (esim.isällä) olisi pakollinen aika olla lapsen kanssa kotona. Esimerkiksi siten, että toinen vanhempi on kotona vuoden ja toinen vanhempi toisen vuoden. Silloin lapsi olisi hoitoon mennessään 2-vuotias.
Mielipiteitä selatessani hämmästelen suuresti tässä keskustelussa olevien ihmisten tyyliä todeta, että ”päiväkoti ei ole pienen lapsen paikka jne. ym.päiväkotien.demonisointia” mutta ei tarjota vaihtoehtoa, miten pienen lapsen hoito pitäisi sitten järjestää. Tosiasia on se, että vanhemmat menevät töihin, koska se on antoisaa, sitä varten on kouluttauduttu ja usein myös siksi, että se rahan tarvitsee talouden pyörittämiseen. Kukaan ihminen ei ole pelkästään ”äiti” tai ”isä”, vaan paljon muutakin. Ei siis tehdä normaaleista asioista epänormaaleja. Itse haluan luoda perheenperustamista miettiville ihmisille kuvan Suomesta, jossa perhe ja työ kuuluvat yhteen ja kulkevat käsi kädessä eikä ihannoida liikaa esim. kotiäiti-kulttuuria. Joko tai-elämä ei ole useimmille ihmisille ja heidän mielenterveydelleen vaihtoehto ja silti osassa näissäkin mielipiteissä ollaan vaatimassa vanhempia jäämään kotiin lähes kolmeksi vuodeksi.
Rakenteet kuntoon, päiväkodit kuntoon. Siinä ratkaisu.
Otatko huomioon, että on myös yh- äitejä, totaali yksinhuoltajia.
Herää jo tähän aikakauteen.
Ei niitä tukiverkkoa vaan enään pienillekkään lapsille ole.
Ei voi puhua isi hoitaa, kun sitä vaan ei kiinnosta. Koko lapsi. Ja yleistymään päin ovat pienten lasten vanhempien erot.
On niiin paljon päiväkodista ja sen työntekijöistä kiinni. Ainakin meidän 1+3 vuotiaat viihtyvät hyvin päiväkodissa
Laki ja tehokkuussuhdeluvut/täyttöaste kiemurat sallivat aivan liian isoja ryhmiä. Kyseessä on yhä enemmän säilöntä vaikka kuinka verhottaisiin hienompien sanamuotojen alle. Inkluusio on vitsi, se tarkoittaa suomennettuna säästötoimenpiteitä. Subjektiivinen oikeus ja ilmainen varhaiskasvatus on tarkoitettu äitien puskemiseksi töihin yhä aiemmin, ei niissä ole kyse mistään lasten oikeuksista.
”Varhaiskasvatus on tarkoitettu äitien puskemiseksi töihin” Ja höpsistä! Todellisuus on se, että monelle äidille riittää olla vuoden verran kotona ja on järkevää monin tavoin palata sitten jo töihin. Jos isäkään ei aio seuraavaa vuotta viettää kotona, niin turha siitä on vääntää ja aiheuttaa esim. avioeroa, vaan mennä sinne töihin, polkematta kummankaan vanhemman oikeuksia tai tehdä asioista tarkoituksella vaikeita. Elämä on pikkulapsiperheessä kiireistä mutta vanhemmat pysyvät järjissään kun talous on paremmassa kunnossa ja kukin saa toteuttaa itseään myös aikuisena ihmisenä. Syntyvyys on laskussa ja tämä äitien syyllistäminen saapi mielestäni jo loppua. Ennemmin tulee keskittyä päiväkotien laadukkudeen parantamiseen ja työntekijöiden viihtyvyyteen. Jokin korvamerkitty pakollinen kotonaolojakso pitäisi luoda myös miehille (harmi ettei tämä hallitus saanut ihan sellaista tehtyä).
Ai sen voi valita?
Ainakin Helsingissä osoitetaan päiväkoti, johon lapsi viedään. Ja jos ei kelpaa niin jonon perälle uudestaan odottamaan.
Keskiluokkainen ei voi valitettavasti valita: yhteiskunta ei tukia maksa kotona olijalle, jos puoliso tienaa. Asuntolainaa ei voi syödä.
Pienituloisille kotona olon maksaa asumis- ja muina tukina yhteiskunta ja suurituloiset pärjäävät yhden palkalla. Suurin osa meistä kansalaisista ei ole näitä vaihtoehtoja: työtä on tehtävä ja se tarkoittaa lapsille päivähoitoa.
Itse työskentelen myös varhaiskasvatuksessa enkä laittaisi alle 3-vuotiasta päiväkotiin.
Samoin! Työskentelen varhaiskasvatuksessa ja olen pitkälti samaa mieltä kuin artikkelissa. Ei alle 2-(3)v saa mitään varhaiskasvatuksesta enempää mitä oma koti ja omat vanhemmat voivat tarjota. Päinvastoin. Ei ne lapset ole kuin kerran pieniä. Sitä aikaa ei saa ikinä takaisin muuta kuin muistoissa. Ei se raha, ura tai mikään omaisuus ole arvokkaampaa kuin yhteinen aika. En kadu hetkeäkään että olin omieni kanssa aikoinaan kotona, vaikka tiukkaa oli rahallisesti. Pitää vaan asennoitua että pärjää vähemmälläkin.
Minä myös toimin lastenhoitajana. Tällä hetkellä kotona 2vuotiaan ja vauvan kanssa. Päiväkotiarkea en omille lapsilleni halua. Kiire, melu, väsyneet hoitajat. Täytyy vain koittaa pärjätä taloudellisesti niin kauan kuin suinkin pystyy, ettei joudu pieniä lapsivarastoon viemään
Lopettakaa yksityisen päiväkodin suosiminen! Jos kuvittelette että siellä saatte parempaa hoivaa, että todellakaan saa! Henkilökunta on uupuneita. Sen lisäksi että he hoitavat lapsianne ja suunnitelevat ryhmän toiminnan he siivoavat osastonsa, vessat, naulakot, vievät roskat hyppäävät naapuriryhmään tai jopa keittiöön tiskaamaan tai jakamaan ruokaa. Ja jos luulet että palkkakin olisi henkilökunnalla korkeampi niin väärin sekin, palkkaero kaupungille on useita satoja euroja!
Tämän lisäksi yksityisellä on pula vaka opettajista. Opettajaksi kelpaa vaikka koko kaudeksi vasta lastenhoitajan ammatin opiskelut aloittanut. On jopa päiväkoteja joissa eibole yhtään opettajaa. He siirtyvät kaupungin hommiin jossa sielläkin on huutava pula.
Ja jos meinaatte että onhan niitä sijaisia. Väärin sekin. Hyvässä tapauksessa sijainen saadaan kalliin firman kautta ja sijaiselle täytyy kädestä pitäen opettaa ihan perus jutut, vaipanvaihdot ja kuinka lapsi puetaan lämpimästi ym. Saati sitten että lastasi pystyisi kohtelemaan yksilönä, varsinkin niitä kilttejä ja hiljaisia lapsia.
No johan oli turhauttava suositus. Ensinnäkään useimmilla ei ole valinnanvaraa. Toiseksi aika turhan karu kuva tässä annetaan hoitopaikoista. Itselläni on vain hyvä kokemus isosta päiväkodista ja sen kivoista hoitajista ja siellä syntyneistä lasten kaverisuhteista, jotka ovat kestäneet vuosia.
Tästä syystä pienille perhepäivähoito paras. Kävin tutustumassa päiväkotiin, enkä ikinä olisi voinut laittaa lastani sinne. Ihana pph teki hyvää ruokaa, ulkoilutti, retkeili, lauloi ja jumppasi lasten kanssa. Ehdottomasti parempi näin!
Meillä esikoinen aloitti perhepäivähoitajalla, mutta siirtyi vajaa kolme vuotiaana päiväkotiin, pph jäädessä sairaslomalle. Toki oli säännöllisesti ollut pk:ssa muutenkin joka viides viikko, kun pph piti tasausvapaita. Lapsi viihtyi paremmin pk, kun siellä oli enemmän puuhaa ja mieluisia kavereita. Päiväkodissa ruoka oli myös paljon terveellisempää ja monipuolisempaa ja vasu-keskusteluista oli jotain hyötyäkin. Lisäksi päiväkodissa oli muitakin lapsia puoli neljän jälkeen. Kuopuksen kohdalla emme harkinneetkaan muuta kuin päiväkotia
MIKÄLI perhepäivähoitaja on hyvä, kiva, pätevä. Valitettavasti kaikki eivät ole
Poistakaa subjektiivinen päivähoito-oikeus. Päiväkotiin vain ne lapset, joiden vanhemmat ovat töissä eli tarvitaan hoito. Ryhmäkoot pienenevät automaattisesti ❤️
Eivät pienene. Päivähoidossakin on tehokkuussuhdeluku, hoitopaikkojen määrään vain vähennetään. Suljetaan esim niitä pienempi päiväkoteja.
Olen samaa mieltä,hyvä kommentti.Perheeseen kun syntyy vauva,sisarukset jatkaa päiväkodissa,miksi??