Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”LAPSIPERHEEN IDYLLI – ASUMME ERÄMAASSA ILMAN SÄHKÖÄ JA LÄHIMPÄÄN KAUPPAAN ON 120 KM”

Jos luen vielä yhdenkin otsikon kaltaisen jutun, en vastaa seurauksista.

Yleensä se on äiti, joka näistä maallemuuttajista putkahtaa lehtien palstoille kertomaan, miten perhe toteutti unelmansa. Osti ja remontoi rähjäisen maatilan ja elää siellä luontaistaloudessa.

Emännän aika menee kissaa silitellessä ja lapset käyvät innoissaan kotikoulua. Isäntä tervaa jo suksia talven varalle ja suppilovahverot odottaa kuivattuina purkeissa. Halli haukahtelee rattoisasti pihapiirissä.

Sähköä ei ole eikä tarvita. Kantovesi ja ulkokäymälä löytyy sekä lämmitykseen takka.

Kuvassa perhe istuu vanhassa reessä valkoisten lampaantaljojen päällä ja kertoo suunnittelevansa hevosen hankintaa. Pari kanaa ja vuohi tepasteleekin jo pihalla.

Kumpi on sekaisin nämä ihmiset vai minä?

Miten tässä taloudessa pestään pyykit, kun koko perhe on vaikka mahataudissa, jolloin kummastakin päästä lentää yhtä aikaa? Entä kun lapsilla on 30 astetta kuumetta ja lääkäriin lähtö ja ulkona 30 astetta pakkasta – hevosreelläkö sinne mennään? Mitäs jos virtsatulehdus iskee keskellä talvista yötä? Ruvetaanko lämmittämään saunaa ja kantamaan kaivosta sinne vettä, että pääsee pesulle?

Ei siinä mitään, että ihmiset muuttaa maalle, mutta pitääkö uutisoinnin olla niin epärealistista hehkutusta.

Jokainen tolkullinen tajuaa, että kyseessä on joko idealistinen sakki, jolle todellisuus ei ole vielä valjennut tai blogiaan varten julkisuutta keräävä perheenäiti, joka ratsastaa arkeentympääntyneiden irtiottohaaveilla ja tarjoaa ihanaa todellisuuden pakoa.

Mutta entä ne, jotka eivät tajua? Kuinkahan moni on ottanut todesta kaikki maalaishömppäjutut ja pakkaa jo tavaroitaan Kainuun korpia varten? Näistä hyväuskoisten katastrofeista ei haastatteluja näe.

Suosittelen, että ennen lähtöä luette Veikko Huovisen kirjan Hamsterit. Se kertoo rivien välissä kaiken, mitä aiheesta tarvitsee tietää. Eikä tee pahaa tutustua elämäntapaintiaanienkaan tarinaan.”

Nimimerkki: Pliide

Artikkelikuva: Miikka Luotio

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Perheemme siirtyi luontaistalouteen – hirveää skeidaa koko juttu!!!”

 • Nimetön sanoo:

  Kiinnostais lukee blogia, jossa maallemuutto on just tota. Miten selvii repimättä hiuksia päästä.
  ”Kauniit ja rohkeat” jää kattomatta mutta ”Rumat ja arat” kiinnostais kyllä.

 • Elovena sanoo:

  ”Näistä hyväuskoisten katastrofeista ei haastatteluja näe.”
  Samaa mieltä, niist pitäis olla joku jatkohaastattelu 1-2v. päästä, tyyliin ”miten heillä menee nyt?”

  Ite muutettii (minä+lapset) kylältä kt:sta takas pitäjille muutaman vuoden tyhjillään olleelle maatilalle kesän alussa, eikä sisäwc/ulkovalaistus toiminu. Kesäkaudella ok, mut lokakuun pimeydessä/sateessa/myrskytuulessa myöhään illalla karhun jolkotellessa pihatiellä/muiden eläinten rymistellessä pusikoissa, eivät teinitkä enää uskaltanu yksikseen haparoida pihan perälle huussiin. Onneks nyt saatii sisäwc käyttöön, enneku lumet tuli. Oispa se ollukki mukavaa aamuyöllä menkoissa/kovassa hädässä/tmv. kahlata toppavaatteissa läpi tuiskun/kinosten perustarpeilleen. Yöuni katkeis aika ikävästi. Kyykkypissiki aika kylmä. Jos ei sisäsuihkuuka ois ollu, oltais varmaa lähetty evakkoon viimistää koulujen alkaes, tai ainki teinit ois lähteny. Maalla on ihanaa asua vain jos perusasiat (juokseva vesi, wc, suihku, pyykkikone, sähköhella/uuni) on pääsääntöisesti käytettävissä, sanon minä ja mun teinit. Sähkökatkon aikaan nuo ylellisyydet saattaa olla vuorokaudenki pois käytöstä, samoin lämmitys (vaik onki maalämpö), sillo vain takka lämmittää.

 • Never say never sanoo:

  Ja katinkontit.. perse jäätyy kesällläkin siihen penkkiin ja ampiaiset ja hyttyset inisee perseen lähellä.. saa varoa ettei pistä. Ulkohuussi on niin kaukana, että joskus puska on parempi, pyllistä mehhtään. Ja huomaaat kohta olevas naapurin instagramtilillä, näin meillä maalla. Sitten et tiedä, että vietkö luonnon lahjan naapurin portaille. Ja se kakkapöntön tyhjentäminen ei ole ihanaa.. hyi.. helevetti mitä touhua. Siinä teille ihana tarina pelkästään kesämökiltä, yäkk.

 • Maalaistollo sanoo:

  Tuskin niillä jatkuvasti vatsatauti jyllää ja on 30 astetta kuumetta. Taksit kulkee maallakin, ainakin sairaskyydit jos lääkärin pakeille on päästävä. Samoin ambulanssit. Jos pyykkiä on rutosti, sitä voi joskus pestä naapureilla/sukulaisilla/pesulassa. On myös pesukoneita jotka toimii ilman sähköä. Ja ei tarvitse edes olla erämaassa, että illalla ja yöllä matka päivystykseen on yli 100 km. Sama se on erikoissairaanhoidon kanssa, ihan normaali matka maalla hoidella muutenkin välillä asioita.

  • Nimetön sanoo:

   Aluepolitiikassa jotain vialla, un kaikki keskittyy muutamaan suurkaupunkiin ja muu Suomi kuihtuu ja autioituu ainakin palveluista ja työpaikoista, jotka mahdollistaisi asumisen.

   Minne on unohtunut hajasijoitus? Valtiohan voisi vaikka verotuksella tukea yrityksiä, jotka siirtyvät pienille paikkakunnille eri puolille Suomea.
   Virastojen hajasijoitusta on yritettykin,mutta virkailijat nostivat älämölön, että haluavat olla Hesassa. Taisi kuivaa kokoon hankkeet. Tällaisena digiaikana sijainti olisi helppo hajauttaa.

   • Anna Kaisa Myllymäki sanoo:

    Vaatiko, pyysikö silloin Rauman kaupunki yhtään mitään itselleen. Ei varmaan. Pori vienyt Raumalta kin kaikki itselleen. Muuttakaa tänne. Täällä ollaan kohta, kuin erämaassa. Lähimmät palvelut 50 kilometrin päässä. Täällä voi elää jos haluaa että palvelut ovat kaukana

 • Nimetön sanoo:

  Jos muutto maalle polttelee, vuokratkaa joululomaksi mökki ilman mukavuuksia ja sähköä jostain korvesta. Aika kuluu puita hakatessa, vettä kantaessa ja lumitöissä. Huussissa peffa jäätyy penkkiin. Ei polttele enää.

 • Nimetön sanoo:

  Ne stoorit on bisnestä, jolla perhe tienaa. Koht tulee kirja ja reality-sarja. Vähä niinkun Harlinit, mut köyhempi versio.

 • Nimetön sanoo:

  Taitaa mennä nää maallemuuttajat samaan sarjaan muiden some-hehkuttajien kanssa. Kaikki on vaan IHANAA, vaik oikeesti ero on vireillä ja ulosotto ovella.

 • Miemie sanoo:

  On kirjoitettu kirja ”Kamalan ihana elämä maalla” jossa on jotain varjopuoliakin, mutta ilmeisesti kokonaisuus on jotain kamalan ihanaa. Ei ne vatsataudit aina jyllää mutta pyykkihommat on kyllä ikäviä soikossa tehtäväksi.