Kaupallinen yhteistyö. Yhteistyössä Kekkilä.

Näin kesää odotellessa on loistava aika aloittaa kompostointi! Kompostointi on mainio tapa kierrättää kodin biojätteitä ravinteikkaaksi maanparannusaineeksi, ja samalla säästät jätehuoltomaksuissa ja puutarhan lannoitekuluissa. Kompostointi on kierrätystä parhaimmillaan, eli loistava ekoteko. Voit tuntea itsesi ainakin hieman paremmaksi äidiksi, vaikka jälkikasvu kieltäytyy edes maistamasta vaivalla valmistettua ja kauniisti eteen aseteltua päivällistä, koska nyt se ei ainakaan mene roskiin, vaan saadaan ravinne hyötykäyttöön!

Kompostointi ole edes vaikeaa, ja onnistuu aina, jos vain muistaa pitää mielessä muutaman perusjutun:

Valitse kompostori oikein

Hyvä kompostori kestää hyvin kosteutta, pakkasta ja korkeita lämpötiloja. Pakkasenkestävyys ei tarkoita sitä, että komposti ei saisi talven aikana jäätyä, vaan jäätyminen on jopa hyväksi kompostille. Esimerkiksi kompostiin eksyneet haitalliset patogeenit ja taudinaiheuttajat eivät kestä jäätymistä, mutta kompostoitumisprosessi käynnistyy taas itsestään keväällä lämpötilan noustessa, terveempänä!

Kekkilä kotikompostori

Kompostoria valitessa kannattaa miettiä kompostoiko elintarvikejätteitä vai pääsääntöisesti puutarhajätteitä, kuinka iso kompostori tarvitaan, ts. kuinka paljon sitä jätettä syntyy vaikka viikossa, ja miten kompostori on tyhjennettävissä. Hyvä kompostori on helppo täyttää ja tyhjentää, ja erityisen toimivia kotikompostoreita eri käyttöihin löytyy täältä, vielä enemmän tietoa kompostorin valinnasta ja sijoituksesta täältä.

Sitten kun oikea kompostori on valittu, se pitää ottaa käyttöön. Käyttöönottoon opastusta, ja myös vähän tietoa kompostin anatomiasta ja vinkkejä kompostin käyttöön, Kekkilän Janne Kanervolta tässä:

Täytöllä on merkitystä

Jos kompostin vain pystyttää pihan perimmäiseen nurkkaan, ja kasaa sinne tunnollisesti haravoidut lehdet, päivittäiset biojätteet ja kitketyt rikkaruohot, sen kummemmin täyttöä miettimättä, voi olla että tulos on haiseva kärpäsloukku ja murheenkryyni joka varmasti tappaa tulevaisuudenkin kompostointihaaveet. Hyvin toimiva komposti tuoksuu keväiseltä, eloisalta ja muhevalta, ei mädäntyneeltä tai pistävältä, ja jotta saadaan hyvin toimiva komposti, täyttöön ja käyttöön pitää kiinnittää edes vähän huomiota.

Täyttö- ja käyttötapoja on kahta eri koulukuntaa. On pöyhijöitä ja passiivisempia täyttäjiä.

Pöyhijät, eli aktiivisen kompostoinnin harrastajat sekoittavat, ilmastavat ja kostuttavat kompostia lähes viikottain, jotta luonnollinen kompostoitumisprosessi toimii moitteetta.

Passiivisessa täyttötavassa kompostoria täytetään kuten täytekakkua, eli kerroksittain ja vuorotellen. Lisäten kuiviketta biojätteen päälle sopivassa suhteessa. Koska esimerkiksi pelkkä ruokajäte voi kompostissa pakkautua liian tiiviksi massaksi, ja pelkkä puutarhajäte voi olla liian ravintoköyhää kompostoinnin käynnistymiseen.

Kuivike pitää kompostin ilmavana

Ruokajätteiden päälle lisätään aina kuivikekerros, noin puolet jätteen määrästä, sitomaan kosteutta ja hajuja, ja antamaan kompostille ilmavuutta. Jos kompostissa on reilusti puutarhjajätettä, kanankakan tai muun typpipitoisen heräteaineen lisääminen saa ravinnetasapainon kuntoon ja mahdollistaa pieneliöiden toiminnan.

Oli tapa kumpi hyvänsä, on kompostorin jatkuva täyttö tärkeää, jotta pieneliöt saavat tarpeeksi ravintoa lisääntymiseen ja kompostin ylläpitoon.

Eikun kompostoimaan!

Jos kompostointikärpänen puraisi mutta laadukas kompostori on vielä hakusessa, niin käy ihmeessä katsomassa Kekkilän kompostorivalikoima, ja kommentoi tuohon alle sinulle mieluisin kompostorimalli, ja voit voittaa sen! Yksi onnekas Huonon Äidin kanavissa arvontaan osallistunut voittaa toivomansa kompostorin!

Muokkaus! Arvonta on arvottu, ja toivekompostorin Kekkilän valikoimasta voitti Heta S. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Kiitos kaikille osallistuneille!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 293 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

293 vastausta artikkeliin “Kompostoinnin kikat haltuun”