Nykymuotoinen koulu ei sovi kaikille lapsille, ja innokkaimmatkin oppijat eivät jaksa koulua aina. Se on ihan ok. Uusien asioiden opettelun ja opiskelun ei tarvitse innostaa lasta jatkuvasti. Se, mikä sen sijaan on tärkeää, on yleisesti positiivinen asenne oppimista kohtaan.

Koulu voi tuntua lapsista ikävältä siksi, että he kokevat oppimisen olevan ikävää. Siihen voi olla monta syytä. Ehkä se tuntuu vaikealta? Raskaalta? Joltain, mikä ei ole mielekästä?

Lasta voi kuitenkin kasvattaa niin, että hän oppii pitämään oppimisesta. Esimerkiksi näillä keinoin:

Tarjoa paljon mahdollisuuksia

Koulu- ja päiväkotipäivät ovat rajattuja. Lapsi ei välttämättä niiden aikana löydä niitä asioita, joista hän todella innostuu. Anna lapsen kokeilla monenlaisia harrastuksia ja asioita, riippumatta siitä kiinnostavatko ne sinua tai oletko sinä tai lapsesi hyvä niissä.

Kerro lapselle omista taidoistasi

Kun lapsesi saa tietää, mitä sinä osaat erityisen hyvin ja mitä vaikka toinen vanhempi taitaa, hän oppii että eri ihmiset ovat hyviä eri asioissa ja kiinnostuneita eri jutuista.

Kannusta lasta tekemään asioita, jotka pelottavat häntä

Asioita on turha jättää tekemättä siksi, että etukäteen pelkää olevansa huono.


Kuva Myles Tan, ylin kuva Rawpixel.

Harkitse, kannattaisiko lasta palkita ekstratyöstä tai hyvistä arvosanoista

Raha motivoi meitä aikuisiakin. Ei se välttämättä ole huono kannustin lapsillekaan! Palkkio voi tietysti olla jotain muutakin kuin rahaa.

Tarjoa pääsy tiedon äärelle

Hanki kirjoja tai selvittäkää asioita yhdessä netistä. Kannusta lasta myös itsenäiseen tiedonhankintaan, iän mukaisella tavalla.

Jos mahdollista, hanki lapselle opetusta

Jos lapsi haluaa vaikka soittaa tai tarvitsee apua matematiikassa, osta hänelle opetusta jos se on taloudellisesti mahdollista. Voit myös tehdä vaihtokauppoja ystäväperheiden kanssa: joku opettaa lapsille jotain ja toinen toista.

Anna lapsen lopettaa harrastus

Pakkojatkaminen tekee harrastuksesta pakkopullaa. Joskus lopettamishalut ovat ohimeneviä ja pääasiassa lasta kannattaa kannustaa pitkäjänteisyyteen, mutta lastenkaan ei pidä vuosia tehdä jotakin joka tuntuu aidosti vastenmieliseltä.

Tutustuta lapsi taiteeseen

Huolehdi, että lapsi tutustuu taiteen eri lajeihin vaikka ne eivät sinua kiinnostaisikaan. Voit myös kysyä lapselta mikä häntä kiinnostaisi: taidenäyttelyt, teatteri, tanssi, musiikki…?

…Ja liikuntaan

Anna lapsen viettää aikaa ulkona ja käyttää kroppaansa monipuolisesti. Anna hänen kokeilla eri lajeja.

Älä pidä asioita epäonnistumisena

Jos joku laji ei suju tai jokin harrastus innosta, se ei ole maailmanloppu. Aina voi kokeilla jotain toista. Eikä asioista nauttiakseen tarvitse olla niissä paras tai edes hyvä!

Tarkista lapsen läksyt

Älä juutu virheisiin negatiivisesti vaan pidä niitä mahdollisuutena oppia asia oikein.

Anna lapsen olla kiinnostunut monesta asiasta

Varsinkin lasten urheiluharrastukset keskittyvät nykyisin hyvin tiukasti yhteen lajiin jo nuoresta. Anna lapsen siitä huolimatta tehdä asioita monipuolisesti. Se on kehittävämpääkin!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia