Haluatko laihtua? Tai pitää huolta siitä, että paino pysyy terveellisissä lukemissa?

Ei muuta kuin vaakaostoksille sitten ja kun vaaka on hankittu, niin puntarille päivittäin!

Ai mitä? Eikö meille ole ainakin viimeiset 10 vuotta tolkutettu, että vaaka ei kerro totuutta ja vaa’alla ei kannata käydä usein ja mittanauha, peili, vaatteet ja valokuvat sopivat laihtumisen seurantaan paljon paremmin?

No ilmeisesti tutkijat ovat nyt kuitenkin sitä mieltä, että vaaka onkin hyvä väline ja sillä kannattaa käydä usein.

Obesity-julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan vaa’alla käynti auttaa hallitsemaan painoa ja laihtumaan. Mikä parasta, se oli hyvä keino kontrolloida painonnousua juhlakaudella.

Tutkimuksessa seurattiin 111 18-65-vuotiasta osallistujaa marraskuun puolivälistä tammikuuhun. Siihen aikaan sijoittuu paljon juhlia, joissa yleensä sekä syödään että juodaan reippaasti. Keskimäärin tämän kahden kuukauden aikana vaakaa käyttämättömät osallistujat lihoivat 2.2 kiloa.

Itsensä päivittäin punninneet osallistujat eivät lihoneet. Ilmeisesti painon jatkuva seuranta auttoi heitä tekemään terveellisempiä valintoja myös juhlakauden aikana.

Tämä on hyvä tieto sinulle, jolla on tapana ottaa kesäkiloja ja jolle on paljon kesäisiä juhlia tiedossa. Vaikka yksissä juhlissa nautitut herkut ja skumpat eivät kenenkään terveyttä ja painonahallintaa romutakaan, on kesä monille jatkuvan syömisen ja juomisen aikaa. Säännöllinen painon seuranta voi auttaa pitämään vaa’an lukemat terveellisinä, ja kenties myös auttaa huomaamaan sekä sen, että juhlia voi ilman ahmimista ja dokaamista että sen, ettei painonhallinnan tarvitse olla totaalikieltäytymistä.


Kuva Siora Photography, ylin kuva I Younmai.

Huomaa kuitenkin seuraavat seikat:

– Varsinkin naisten paino vaihtelee jopa useita kiloja kuukautiskierron mukaan. Myös se, että paino vaihtelee saman päivän aikana tai perättäisinä päivinä on ihan normaalia, eikä siitä kannata säikähtää.

– Älä käytä vaakaa painonhallintaan jos painosta tulee sinulle pakkomielle tai alat kokea syömishäiriöoireita.

– Sinun arvosi ihmisenä tai viehättävyytesi ei riipu tietystä lukemasta vaa’an näytöllä.

– Älä vertaa painoasi muihin. Kehonkoostumus vaikuttaa hyvin paljon siihen, mitä vaaka näyttää. Luovu siitä ajatuksesta mitä sinun ”kuuluisi” painaa. Monesti ”ne viimeiset viisi kiloa” ovat niin tiukassa siksi, että ihminen on terve ja hyvinvoiva jo nyt, eikä hänellä ole tarvetta laihduttaa.

– Käytä vaakaa apuvälineenä terveydestäsi huolehtimiseen, suhtaudu siihen kuten vaikkapa hammaslankaan. Eli tarvitset sitä jotta pysyisit terveenä, mutta mitään sen suurempaa merkitystä sille ei kannata antaa.

– Myös valokuvat, mittanauha, vaatteet ja peili ovat edelleen oikein hyviä keinoja seurata muutosta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia