Ensinäkin selvennyksenä, koska vanhemmuuden termejä on sen verran paljon että edes toimitus ei aina pysy kartalla (kuten nyt vaikka kalmariäiti tai norsuäiti), helikopterivanhemmuus on siis sitä, että vanhempi on ylihuolehtiva ja puuttuu liiaksi lapsen asioihin. Pelastaa vahingolta ennen kuin sitä edes ehtii tapahtua. Pörrää paikalle ja puhaltaa kaiken mahdollisen vaaran kauaksi laskeutumispaikalta.

Sitten itse asiaan. Jos nyt vähänkin tuntuu siltä että kuulut helikopterivanhempiin, kannattaa löysätä hieman, sillä tutkimuksen mukaan vanhemman ylihallinnointi lapsen elämässä voi johtaa tulevaisuudessa nuoren aikuisen burnoutiin, ja vaikeuttaa lisäksi nuoren siirtymistä koulumaailmasta eteenpäin.

Tutkimus tehtiin Floridan Yliopistossa, ja on alunperin julkaistu amerikkalaisessa Journal of Child and Family Studies -julkaisussa. Tutkimuksessa kysyttiin 400:lta yliopisto-opiskelijalta heidän kasvatuksestaan ja suhtautumisestaan kouluun, tavoitteena tarkastella yhteyksiä helikopterivanheemmuuden ja opiskelijoiden burnoutien välillä. Tutkimus toteutettiin pyytämällä opiskelijoita arvioimaan kuinka tosia erilaiset väittämät kasvatuksesta ja kouluelämästä olivat heidän kohdallaan.

Huomattiin että opiskelijat jotka tunsivat lauseiden kuten “vanhempani ovat liiaksi mukana elämässäni” olevan totta heidän kohdallaan, kokivat myös että lauseet kuten “toivoisin että minulla olisi enemmän itsekuria” ja “tunnen että opiskelut kuormittavat minua liiaksi” olivat enemmän heille tosia.

Nainen peittää kasvonsa kirjalla

Kuva Siora Photography. Ylin kuva Isaac Benhesed.

Havaittiin, että helikopterityylinen vanhemmuus estää tärkeää kehitystä tunteiden ja käyttäytymisen itsesäätelyn ympärillä. Nuoret joiden itsesäätelytaidot ovat puutteelisia, ovat alttiimpia uupumukselle. Helikopterivanheemmuus voi johtaa negatiivisiin tunteisiin oppimista ja koulutusta kohtaan, ja herättää erityisesti avuttomuuden, toivottomuuden ja katkeruuden tunteita.

Tutkijoiden mukaan helikopterivanhemmuus viestittää lapselle että heidän vanhempansa tekevät suuret päätökset heidän elämässään, suunnittelevat heidän tulevaisuutensa heidän puolestaan ja myös valvovat heidän koulumenestystään. Tämä johtaa siihen että lapsista tuntuu että kaikki mitä he tekevät on vanhempia varten, joten heiltä loppuu motivaatio menestyä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Helikopterivanhemmuus voi johtaa lapsen burnoutiin”

 • Uupuneisuutta sanoo:

  Allekirjoitan kaiken, mulla on helikopteri äiti. Ikää itsellä nyt 30v. Totta jokainen sana.

 • Moony sanoo:

  On myös lapsia joilla pitää olla helikopteri, laskuvarjo ja sukelluspuku eivätkä silti tahdo pärjätä. Näillä on sensitiiviset äidit, jotka eivät anna lapsen särkyä. Niin voi silti lopulta käydä. Aikoinaan syytettiin autististen lasten äitejä kylmiksi. Vuorovaikutus ei ollut normaalia – lapsesta johtuen.

  Pelastakaa edes äidit r.y.

 • Tiituliitu sanoo:

  Tämä olikin näköjään kirjoitus
  muutamien kuukausien takaa.

  Mutta antakaa anteeksi jos en vanhempana osaa täyttää kasvatuksellista tehtävääni täydellisesti edes näin äärimmäisen erikoisena aikana. Jos en etätöitteni lomassa osaa olla riittävästi jotakin tai olen liian vähän. Anteeksi jos en heti ole ymmärtänyt minkä verran nyt pitää auttaa tai olla auttamatta sitä koululaista kun on se päiväkotilainenkin siinä kotona.

  Ravintolat, baarit, Uusimaa ja Suomi on nyt ”suljettu”, tauolla. Voisiko tämä loputon vanhempien ja vanhemmuuden arvostelemisenkin laittaa tauolle vaikka kevään ajaksi? Jatkakaa sitten syksyllä uupuneitten vanhempien ruoskimista, mutta älkää vaan missään nimessä tarjotko apuanne.

 • Mummu sanoo:

  Minä olen laiska äiti,tulkoon paskaa niskaan,olen aina takonut heidän päähänsä että huolehtivat itse koulutehtävänsä.Autan jos on ongelma mutta muuten saavat tulla itse toimeen.Nyt kun on kotikoulua yhdellä niin opettaja opettaa videon välityksellä koko ryhmälle ja hän on sanonut että se kuuluu heille ei meille vanhemmille.Me valvomme että työt tulee tehdyksi.Nyt jo aikuisten lasten kanssa ollaan keskusteltu heidän kipuiluistaan eri-ikäisinä aikanaan ja he ovat sanoneet että ovat iloisia kun en sekaantunut kuin pyydettäessä heidän asioihinsa.Enkä sekaannu nytkään.Kyllä niitä töppäyksiä ja suhdeongelmia täytyy olla,ei ihminen muuten mitään opi.Terveisiä hössövanhemmille,lopettakaa heti,ei se tee teistä parempia vanhempia,teette vaan hallaa lapsillenne.

 • Helena sanoo:

  Termi on tuttu, mutta mitä helikopterivanhemmuus käytännössä tarkoittaa? Osaisiko joku antaa konkreettisia esimerkkejä?

  Itse panostan lapsiin valtavasti, ennakoin tapahtumia kauaksikin, keskustelen heidän kanssaan aivan kaikesta ja yritän avata heidän silmiään tekemään (minusta) oikeita ratkaisuja. Täyttääkö tämä jo kriteerit?

  • Sorikunsanoin sanoo:

   No tuolla pohjustuksella täyttää 🙈

  • Sori, että jatkan sanomista sanoo:

   Miehellä on tuollainen äiti, joka lasten edun nimissä ” ohjaa” hyviin ratkaisuihin. Näistä puhutaan, mutta puhuminen loppuu jos niitä ei noudata vanhemman ohjeen mukaan.🙈