Vaikka vanhempien työssäkäynti on normi, se on silti raskasta.

Erityisen raskasta työn ja perhe-elämän yhdistäminen on yksinhuoltajille. Sekä naisille, sillä naiset tekevät enemmän arjen metatyötä ja enemmän kotitöitä kuin miehet. Usein lapsetkin tukeutuvat ensimmäisenä äitiin, vaikka isä voisi ihan yhtä lailla etsiä kadoksissa olevaa lelua tai allekirjoittaa lupalapun.

Koska perheen ja työn yhdistäminen on raskasta, se saatta heijastua perhe-elämään. Sitä huomaa olevansa rähjäävä ragemutsi, vaikka kuinka on itselleen vannonut, että nyt tämä muuttuu.

Väsyneenä vanhoista käyttäytymismalleista on vaikea päästä eroon. Ja kun on tarpeeksi äärirajoilla, ei edes ehdi miettiä käytöstään ennen kuin huomaa jo huutavansa.

Jos olet kovin poikki, yritä saada apua arkeesi sekä keskusteluapua itsellesi. Mutta jos sinulla on vielä voimavaroja jäljellä, voit kokeilla muuttaa käytöstäsi muuttamalla ajatteluasi.

leikkitraktori hiekassa
Kuvat Markus Spiske.

Tee näin:

Kokeile affirmaatioita eli voimalauseita. Ne ova yleensä positiivisia, miksipä kukaan haluaisi tietoisesti jankuttaa itselleen jotain ikävää…vaikka tiedostamattahan meillä monilla pauhaa koko ajan päässä negatiivisten ajatusten vuo.

Affirmaatiot voivat auttaa meitä muuttamaan käsitystämme itsestämme ja maailmasta. Ne voivat tukea päätöstämme käyttäytyä tietyllä tavalla.

Tarkoitus ei ole taistella negatiivisia ajatuksia vastaan tai kieltää niiden olemassaoloa. Tarkoitus on ennemminkin suunnata ajattelua positiivista muutosta kohti.

Affirmaatiolauseet tulee valita oman elämäntilanteen ja omien toiveiden mukaan. Jos ongelmasi on se, että tunnet riittämättömyyttä sekä töissä että kotona, ja työpaineet purkautuvat rähjäämällä kotona, voivat esimerkiksi seuraavat lauseet toimia:

– Töissä keskityn töihin, kotona perheeseen.

– Minä olen hyvä työssäni.

– Olen hyvä vanhempi.

– Haluan viettää aikaa perheeni kanssa.

– Yhdessäolo on ykkösprioriteettini.

– Minä osaan.

– Minä riitän.

– Minä saan olla onnellinen.

– Minulla on oikeus lepoon.

Voit toistaa näitä voimalauseita esimerkiksi matkalla töistä kotiin.

Jos keskität ajatuksesi siihen, että kotiin saavuttuasi tärkeintä on perhe, lepo ja sitten vasta arjen pyörittäminen, voi olla helpompaa ensiksi halata lapsia ja kuunnella päivän kuulumiset sen sijaan, että alkaisit rähjätä levällään olevista kengistä ja pöydälle jätetystä maidosta.

Uupuneena arjen keskellä voi helposti unohtua se, että sinä voit valita mitä ajattelet ja miten toimit. Kurjempia päiviä ja vaikeampia aikoja on jokaisella välillä, mutta paljon on sellaista, missä voi itse valita miten tilanteessa luovii. Kannustavista sanoista itselle ei varmasti ole ainakaan haittaa!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia