Oletko sinäkin puristellut nenästäsi mustapäitä jo varhaisteini-ikäisestä alkaen?

Oletko kokeillut mustapäälappuja, jotka liimataan nenään ja mukaan tarttuu ällöä töhkää?

Oletko kuorinut ihoa kuorintavoiteilla, pesuharjoilla ja kenties myös kemiallisilla kuorinta-aineilla?

Oletko käynyt ihonpuhdistuksessa?

Oletko kokeillut kasvonaamioita? Kasvovesiä? Kasvoivoiteita? Seerumeita?

…ja oletko huomannut parin päivän tai viikon päästä, että siellä ne penteleet taas nököttävät?

Oletko miettinyt, että missä ihmeessä on vika, kun et pääse mustapäistä eroon?

No vika on siinä, että ne eivät ehkä edes ole mustapäitä!!

Naamassasi nimittäin voi olla erilaisia tukkeumia. Mustapää on sellainen, mikä nököttää ihossasi tummana, ja tulee puristaessa ulos kiinteänä kökkäreenä. Mutta jos esimerkiksi nenässäsi on pieniä tummahkoja tai kellertäviä pisteitä, joista tulee puristettaessa ulos töhkää nauhana (jota voi tulla ja tulla ja tulla), ja jotka palaavat ja palaavat aina, kyseessä eivät ole mustapäät.

Kyseessä on sebaceous filament. Sille ei ole olemassa suomennosta, mutta netissä niitä kutsutaan talisäikeiksi.

Varsinkin rasvaisella iholla nämä talisäikeet erottuvat, ja voivat aiheuttaa stressaamista, kun niistä yrittää päästä epätoivon vimmalla eroon.


Kuva Amanda Dalbjorn, ylin kuva Scott Webb.

Nimensä mukaisesti talisäikeistä tulee talia, ja se on asia mitä pitääkin tapahtua. Tali toimii ihon kosteuttajana, ja sitä erittyy talirauhasista. Talisäikeet johtuvat siis normaalista ihon toiminnasta, ja siksi niistä ei pääse koskaan eroon. Talisäikeet ilmestyvät takaisin vaikka olisit saanut ne pois näkyviltä, koska sillä tavalla iho toimii.

Mustapäät taas ovat talirauhasen tiehyen sarveissoluista ja talista muodostunut sarveistulppia. Tumma väri ei ole likaa vaan elimistön itse tuottamaa väriä. Komedossa elää bakteereja, etenkin aknebakteereja. Vastoin yleistä käsitystä ruokavalio ei vaikuta ihon rasvaisuuteen tai komedojen muodostumiseen. Ravintolisistä ja vitamiineista ei ole apua, kertoo Terveyskirjasto.

Talisäikeistä stressaaminen ja niiden raivokkaat poistoyritykset kannattaa siis lopettaa. Voit yrittää vaikuttaa talisäikeisiin kosteuttamalla ihoa ja pyrkimällä hillitsemään talintuotantoa. Salisyylihappo voi auttaa poistamaan ylimääräistä talia, samoin kuin AHA-happoja sisältävät tuotteet. Pyri pitämään iho kosteutettuna, jotta sen ei tarvitsisi tuottaa niin paljoa talia.

Lähteet 1, 2.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Etkö pääse mustapäistä millään eroon? Se johtuu siitä, että ne EIVÄT ole mustapäitä!!”

 • Hmm sanoo:

  Pakko tulla kommentoimaan näin jälkikäteen että ruokavaliolla on merkitystä. Olin imetettävän lapsen takia useamman vuoden maidottomalla ja näitä talisäikeitä ei tullut niin pitkälle ulos ihohuokosesta. Nykyään kun käytän taas maitotuotteita niin tämä ongelma on suurentunut. Meikkiä en voi käyttää kun nämä säikeet ”törröttävät” meikkivoiteen läpi…

 • JH sanoo:

  Vinkkinä muutoinkin mustapäiden raivokas puristelu voi vain edesauttaa niiden uudelleen muodostumista kun ihohuokonen ikäänkuin ”löystyy” tästä. Suosittelisin ehdottomasti käymään ihonpuhdistuksessa kosmetologilla ja ei mielellään manuaalisessa vaan esim hydrafacial joka samalla kosteuttaa ihoa..

  • santtu sanoo:

   Ja jos vaikka vielä kerrot missä firmassa olet töissä niin voi sitten haleutua suoraan sinne.