Käytät varmaan aurinkovoidetta näillä säillä…itselläsi ja lapsillasi?

Auringolta on tärkeä suojautua, ja kaikissa tilanteissa ei voi suojautua vaattein, jäädä sisään tai pysyä varjossa. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää aurinkovoiteen käyttö.

Mutta olet varmaan huomannut, että mitä siitä seuraa?

Aurinkorasva-akne. Finnejä ja muita pieniä näppylöitä, niin aikuisten kuin lastenkin iholle. Ai miten kiva!! Varsinkin kasvojen, selän ja rintakehän iho tukkeutuu aurinkovoiteista helposti. Siksi on tärkeää muistaa aina pestä voiteet pois.

Mutta kun eihän ne lähde! Suihkussa riipii ihoa vampulla ja saippualla ja naamalle laittaa vaikka mitä litkuja, mutta ei auta. Naama menee aivan tukkoon!

Tai rantapäivän tai ulkoilun jälkeen saattaa vain huuhtaista itsensä kevyesti, mutta sehän ei myöskään riitä. Nykyiset aurinkovoiteet on tehty kestämään iholla pitkään, ja monet aurinkorasvat ovat vedenkestäviä. Nopea huljautus vedellä ei irroita niitä iholta – eikä monesti edes raivokas raastaminen.


Kuva Nicole Mason.

Aurinkovoiteita on kahden tyyppisiä, fysikaalisia ja kemiallisia. Voiteissa saattaa olla molempia ominaisuuksia. Fysikaalinen voide perustuu sinkki- tai titaanioksideihin jotka heijastavat auringon säteilyn pois iholta. Tunnistat voiteet siitä, että ne tekevät ihon valkoiseksi. Fysikaalisia voiteita suositellaan lapsille, ja ne ovat yleensä pitkäkestoisia.

Kemialliset voiteet taas ovat miellyttävämpiä käyttää, mutta niitä joutuu lisäämään useammin eikä niitä suositella pienille lapsille.

Voiteiden pitkäkestoisuuden ja vedenkestävyyden takia niitä on vaikea pestä pois. Ne jäävät iholle ja tukkivat ihohuokosia, mistä seuraa aurinkorasva-akne.

Mitä siis tehdä?

Aurinkorasvan poistamiseen iholta tarvitset öljypohjaisen pesuaineen. Kasvojen peseminen esimerkiksi saippualla ei riitä irroittamaan fysikaalista aurinkovoidetta. Puhdistusöljy, öljypohjainen puhdistusaine tai hätätilanteessa ihan öljy poistaa fysikaalisen aurinkovoiteen.

Kemiallisen aurinkovoiteen voi pestä pois muullakin kuin öljypohjaisella aineella, mutta jos olet lätkinyt voidetta koko päivän ajan uudelleen ja uudelleen (kuten ohje on!), sitä on kertynyt iholle niin paljon että öljypohjainen puhdistusaine on silloinkin paras.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Ei enää aurinkorasva-aknea! Näin pääset siitä eroon”

  • Jeks sanoo:

    Apteekin aurinkovoiteet eivät tuki ihohuokosia, suosittelen esim. Vichy, LRP, Avene ja Aco.

    Sen verran asiavirhettä, että myös fysikaalisen suojan tuotteissa on nykyteknologialla saatu koostumus hyvin miellyttäväksi, ei siis valkeaa sinkkioksidia nahkassa.

    Apteekissa voi tuotetta testata, ainakin meidän apteekissa ja putsari löytyi samasta sarjasta, suosittelen 👍🏻

  • Porkkana sanoo:

    Meillä käytössä apteekin hajusteeton, kosteuttava voide sk 30 päivittäisessä käytössä, eikä mitään näppyjä ole tullut. Lähtee ilman mitään öljyjä tai muita kommervenkkejä. Mieluummin suojaava rasva kuin palanut iho.