Sattuiko takapihalla taas vahinko? Siitä hetkestä asti kun lapsesi ottaa ensiaskeleensa saa hän varmasti kolhuja. Vaikka et voi aina estää hurjapään loukkaantumisia, voit olla varautunut antamaan ensiapua näillä nikseillä.

Kun lapsesi lyö päänsä

Kääri jääpussi tai pakastemarjat keittiöpyyhkeeseen ja pidä sitä päätä vasten turvotuksen vähentämiseksi. Jos kipu on kova, ÄLÄ anna hänelle ibuprofeenia, sillä tämä voi lisätä verenvuotoa. Anna sen sijaan parasetamolia, jos jotain haluat antaa. Tarkkaile lastasi muiden oireiden varalta. Usein lepo on parasta hoitoa.

Nyt alkoi nenästä vuotaa verta

Kallista lapsesi päätä hieman eteenpäin ja purista tiukasti nenäluusta noin 10-15 minuutin ajan. Jos vuoto ei puolen tunnin sisällä lopu, tai jos nenä näyttää murtuneelta, vie hänet lääkärin vastaanotolle. Huom! Älä anna lapsesi nojata päätään taakse, sillä veri saattaa vuotaa vatsaan ja voit muutaman hetken kuluttua olla siivoamassa oksennusta.

Huutava lapsi

Kuva Marco Albuquerque.

Mitenkäs tuo palovamma hoidettiin?

Taas oli aivan pakko koskea sitä saunan kiuasta. Palovamman hoidon tärkein niksi on pitää palanutta aluetta kylmässä vedessä noin 15 minuuttia. Tätä voi toistaa muutaman päivän ajan, vaikka kylmää pyyhettä käyttäen. Suuret palovammat tietenkin heti lääkäriin näytille.

Haavanhoito 

Huuhtele haava juoksevan veden alla, puhdista antiseptillä ja laita päälle laastari. Jos veri vuotaa siteen läpi, aseta painetta aukeaman kohdalle ja pidä ruumiinosa kohotettuna noin vartin ajan tyrehdyttääksesi vuodon. Loppumaton vuoto tai suuri haava voi olla merkki tikkejen tarpeesta. Huom! Ethän puhdista suurta haavaa alkoholilla, sillä se kirveltelee kuin *#%@!

”Äiti mulla nyrjähti nilkka koriksessa”

Laita jalka koholle ja aseta nilkan päälle jääpussi. Toista kylmähoito seuraavan 48 tunnin ajan turpoamisen vähentämiseksi. Ibuprofeeni voi helpottaa kivun lieventämistä. Ethän annan lapsesi mennä saunaan tai laita lämpopussia nilkalle, sillä tämä voi lisätä kipua ja turpoamista. Jos jalka ei kestä painoa, vie lapsesi lääkäriin.

Lähde.

Artikkelikuva Anna Samoylova.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia