Miten saisi vedettyä perheelle omat rajat ja säännöt, niin etten aina pahoittaisi anoppini mieltä?
Hankala anoppi on varmasti jo klisee ja enkä minäkään mikään helppo miniä ole ollut. Tahallani härnään takaisin, enkä varmana taivu. Viisi vuotta olin anoppini kanssa hyvät ystävät. Matkustelimme yhdessä, näimme useasti ja meillä oli aidosti hyvä ja lämmin suhde. Tulin raskaaksi ja raskausaikana mietin, että meidän vauva saa kyllä ihanan mummin.

Vauva syntyi, synnytys oli pitkä ja kivulias. Rintani oli herkät imetyksestä ja maailmani mullistui täysin. Synnytysosastolla oli ruuhkaa ja jouduin jakamaan huoneeni kolmen muun äidin kanssa. Ilmoitin, että en halua ottaa vieraita vastaan synnärille, sillä olen väsynyt, halusin rauhassa pesiä vauvan kanssa, sekä haluan antaa myös muille äideille rauhaa. Toiveeni ymmärrettiin oman perheeni puolelta, anoppi tuli sukunsa kanssa kutsumatta. Vauvaa en antanut syliteltäväksi, en puhunut sanaakaan, mielessäni nielin raivoa.

Koen että kaiken mitä sanon, pyydän tai teen koetaan olevan väärin tai niistä loukkaannutaan.
Mistäkö meillä sitten väännetään? ja miksikö alkoi ”anoppimalja” täyttyä?

Tein väärin kun nukutin vauvaa selällään, sillä vauvanhan tulee nukkua mahallaan, jotta tulee kaunis pää.
Ei auttanut vaikka kerroin kätkytkuolemien vähentyneen, kun ei enää nukuteta vastasyntyneitä mahallaan.
Pyysin että kädet pestäisiin, kun tullaan meille kotiin, ei suostuttu. Päätin, että vauvaa sylitellään vasta, kun käsipesulla on käyty. Välillä anoppi pesi kätensä, välillä jätti pesemättä ja lähti suuttuneena kotiin.
Seuraavaksi sain kuunnella arvosteluita imetyksestä, ettei se ole riittävää, eikä pelkällä tissillä kasva. Ei sieltä varmaan edes tule maitoa, koska imetän jatkuvasti. Kuulin myös usein 3h syöttövälistä. Vauvantahtinen imetys ei ollut anopin mielestä mistään kotoisin.

Perunasta jankutettiin ihan jatkuvalla syötöllä. Koska vauva kasvoi hyvin, täysimetin kuusikuukautiseksi ihan vain anoppia kiusatakseni. Ja se peruna oli viimeinen mitä maistatettiin. Muutenkin hänellä oli jatkuva tarve syöttää vauvalle kokoajan jotain, mm. ristäisissä olisi halunnut antaa lusikalla kermavaahtoa.

En antanut viedä vauvaa nelikuisena saunaan, ja tästä väittelimme useasti. Kerran hänen luonaan kylässä alkoi vain riisumaan vauvaa ja oli viemässä häntä ”mummin kanssa saunomaan”. Saunotin vauva ensimmäisen kerran vasta nyt vuoden ikäisenä.

Halusin ensimmäisen joulun viettää kotonamme ja kutsuimme anopin meille. Anoppi Itki miehelleni, että joulu on pilalla kun emme mene sinne, eikä hän halua lähteä pois kotoaan jouluna.
Vauva kuulemma vierastaa siksi, koska pidän häntä liikaa sylissä. Tai kun emme käy useammin. Olen aina muistuttanut että ovet on avoinna isovanhemmille ja hänen on helpompi tulla meille, kun meidän hänen luokseen. On rasittavaa raahata ruuat, syöttötuoli, vaunut yms mukana. Enkä muutenkaan ymmärrä, miksi meidän pitäisi vuorotella kyläilyjä.
Nyt pahoitti äitienpäivänä mielensä, koska emme menneet koko perhe, vain ainoastaan mieheni yksin.
Ajattelin, ettei minun tarvitse äitienpäivänä mielistellä ketään ja haluan viettää laatuaikaa lapseni kanssa. Meillä oli oikein ihana äitienpäivä, herkuttelimme, ulkoilimme ja leikimme.

Omat isovanhempani ovat olleet äärimmäisen rakkaita ja haluaisin, että myös lapsellani olisi tähän mahdollisuus. En vain jaksa tätä valtataistelua.
Mitenhän saisin anopin kunnioittamaan meidän valintoja kasvatuksessa tai ylipäätäänsä lapsenhoidosta? Luulen, että lapsemme alkaa kohta vaistoamaan kireän ilmapiirin ja sitä en todellakaan halua. En vain halua antaa liikaa periksi, koska koen tulevani tallotuksi. Mieheni ei osaa ottaa kantaan, häntä ei kuulemma häiritse äitinsä toiminta, eikä häntä häiritse, vaikka emme näkisi hänen äitiään yhtään enempää kun on pakko.

Onneksi oma äitini luottaa, että teen kaikkeni lapseni hyvinvoinnin eteen, eikä hän koskaan ole kyseenalaistanut valintojani. Että ainakin yksi ihana isovanhempi on täyttä kultaa.
Olen tarkka ja haluan pitää suosituksista kiinni. On ne sitten ohjeita nukuttamisasennoista, maitotuotteiden aloituksesta tai saunomisesta. Uskon että moni on esikoisen kohdalla tarkka. En jaksa kokoajan kuunnella arvosteluita tai vähättelyitä lapseni hoidosta. Yritän kuitenkin olla se maailman paras äiti.

Nimim.  Miniä

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 35 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

35 vastausta artikkeliin “Aikalisää anopista kiitos”

 • Voi kyllä sanoo:

  Täällä myös yksi, jonka sanomisista vedetään aina herne nenään, vaikka kyse on ihan normaaleista asioista.

  Kun sanon, että jos kerran olet oksennustaudissa, on varmaan viisaampi moikkailla lapsia välimatkan päästä, tästä suututaan ja soitellaan miehelle, kuinka tämä on nyt syvästi loukannut.

  Kun sanon, että juuri tällä kertaa meillä on muita suunnitelmia eikä Sanni voi nyt tulla mummolaan viikonlopuksi, tästä suututaan ja äkäillään – jos ei meille, niin muulle suvulle.

  Kun sanomme, ettei nyt tarvita uusa Kuomia tätä samaa kokoa, kun sellaiset on tälle talvelle ostettu eikä niissä ole ulkoisesti tai muuten mitään vikaa, alkaa marttyyrimeno. ”Siis ei kelpaa vai?!”

  Kun sanomme, että teemme asian X lapsen kanssa itse, on vastassa mykkä hiljaisuus.

  Kun sanomme, että meille on kyllä tervetullut, kunhan kysäisee vähän aiemmin että ollaanko kotona tai voiko tulla, tästä loukkaannutaan. On minun vikani, että mieskään ei pidä yllätysvieraista; varmaan aivan helkkarin sotkuinen koti, jos ei voi yllättäen tulla. No, ehkä joskus onkin, mutta pääsyy on se, että haluamme kotona tosiaankin vain olla rauhassa emmekä ottaa tilanteeseen katsomatta vastaan vieraita, olipa he sitten kumman suvusta tahansa.

  Kun mieheni sanoo, että tänään meille ei sovi tulla mutta jospa jonakin toisena päivänä, tästä loukkaannutaan…. *rumpujen pärinää* no aivan – minulle! En tosin ymmärrä, miksi on niin vaikeaa ymmärtää, että
  A) Jos ollaan koko perhe yhdessä, meillä voi olla ihan omia suunnitelmia eikä edes välttämättä olla kotona
  B) Jos minä olen se, joka olen lasten kanssa kotona, sopisi kysyä minulta, voisko pistäytyä.
  C) Kaikki eivät välttämättä halua ottaa jotakuta vastaan aikaan ja paikkaan katsomatta, vaan myös katsoen sitä, milloin se itselle sopii.

  Äskeistä ei saa ymmärtää väärin: totta kai anoppi voi tulla, mutta häntä (kuten myös minun vanhempiani) on pyydetty lukuisia kertoja, josko voisi soitella ennen tuloaan. Tämä ei vain jostain syystä mene jakeluun.

  Tästä taas seuraa se, että anoppi rääkyy, kuinka voi tavata ”Sannia” sitten muuallakin, jos meille ei saa tulla. Ihan kuin kyse olisi jostain hiukkastason fysiikasta, sen verran vaikea asia tämä vaikuttaa olevan.

  Eli ei, todellakaan ei haittaisi vaikka saisi välissä olla kuukauden ilman, että tarvitsisi koko ihmisestä kuullakaan mitään. Pommitusta tulee kuitenkin joka toinen viikko, voisiko Sanni taas tulla ja jos ei heti ehdi miettiä ja vastata, niin pommitusta kestää tasan niin kauan, kunnes saa vastauksen. Toki jos vastaus on epämieluinen, siitä loukkaannutaan.

  Omien lastensa kanssa anoppi ei ole kuulemma ihmeitä tehnyt, ainakaan mieheni puheiden mukaan. Kiva, että lapsenlapsen kanssa on toisin, mutta kyllä tekisi silti mieli ehdottaa että voisit muuten tehdä asioita joskus jonkun muunkin kanssa, meillä kun on halu viettää itsekin aikaa lapsen kanssa kiireettä silloin kun siihen on mahdollisuus (lomilla ja viikonloppuina). Tokikin lapsi voi mummolaansa mennä, mutta liika on liikaa.

 • Räkänokka sanoo:

  Ei se anoppi koskaan ymmärrä teidän valintoja, hän on kuin mun mutsi jota ei voi miellyttää. Häneltä pitäisi aina kysyä mielipide asiaan kuin asiaan. Jos teet oman pään mukaan aina menee väärinpäin. Stemppiä sulle ja kun ottaa päähän ni meitä on monta jolla menee samoin.

 • H sanoo:

  Jotenkin niin tuttua. Meillä vaan anoppi narisi siitä että liikaa vauva sylissä , liikaa syö, ei tarttis jättää ruoka-aineita pois joille vauva on allerginen (allergia lääkärissä tutkittu) ja kaikkea semmosta. Nyt lapsi on jo 3v ja allerginen vieläkin paljolle (mm. Sille maidolle ) . Eniten ärsytti ja vieläkin ärsyttää se ,että koti pitää mukamas olla tiptop ja ei mukamas saa pitää lasta sylissä (kyllä muute pidän, ihan niin paljon kun lapsi tarvitsee syliä, vaikka se on mukamas ”väärin” anopin mielestä.)
  Tsemppiä

 • Relax sanoo:

  Me jokainen ollaan oman aikamme tuotoksia. Olen työelämässä oleva mummo ja ylpeä siitä , että lapsenlapsillani on vastuunsa kantavat vanhemmat. Joskus tosin ottaa päähän lapsen ohjeistukset lapsiensa hoidon suhteen silloin kun lapsenlapset ovat mummolassa, mutta kaikkihan me parhaamme teemme omien mukuloittemne kanssa.

 • Ärsyttää tollainen vallan käyttö lapsella sanoo:

  Vaihtaisin kanssasi osia milloin vain, omilla lapsillani ei ole isän puolelta ketään, itselläni oli/on maailman paras mamma jolla oli oma oikeus valita mitä minun ja sisaruksieni kanssa teki tai mitä meille syötti ei äitini millään lailla kontrolloinut toista aikuista! Saimme itse rakentaa suhteemme mammaan ja siitä tuli täydellinen! Vain harva äiti pystyy oikeesti rakastamaan omaa lastaan niin paljon että se voisi saada rakentaa omat suhteensa sukulaisiin vauvasta asti, monella tarve omistaa ja päteä, luojan kiitos äitini oli parempi ja toivottavasti itsekkin pystyn, en kyllä.usko sen olevan ongelma.

 • Selviät kyllä😉 sanoo:

  Valtataistelusta anopin tai ylipäätään vanhempien suhteen ei pääse ellei ole tarpeeksi välimatkaa (100 km on liian lyhyt) tai joillakin kaksi metriä multaa päällä. Lapsen syntymän jälkeen jotkut kuvittelevat olevan niin täydellisiä eivätkä kunnioita yhtään muita, halveksuen lasten omia vanhempia. En usko että on muuta vaihtoehtoa kuin pysyä poissa tälläisten ihmisten luota.

 • Nyt riitti sanoo:

  Meillä se isovanhempi, joka ei millään ymmärrä rajoja, on oma äitini. Minun valintani ovat yleensä vääriä oli kyseessä mikä tahansa asia, mutta pääasiassa arvostelu kohdistuu lasten isään eli mieheeni. Tai minähän hänet olen puolisokseni valinnut, ehkä vika on tässäkin minussa… Mieheni on hyvä ja rakastava vanhempi lapsilleen, kertoo ja näyttää heille miten tärkeitä ovat, leikkii, pelaa ja lukee iltasadut, mutta äidilleni hän ei koskaan ole tarpeeksi hyvä. Perheemme kaikkiin asioihin äiti olisi puuttumassa, apua jos joskus harvoin pyysimme riippui sen saaminen siitä, johtuiko avun tarve hänen mielestään oikeasta syystä. Omasta mielestään hän sai sanoa meille mitä haluaa, ja suuttui jos loukkaannuimme. On pariin kertaan haukkunut mieheni kunnolla, ei auttanut vaikka sanoin ettei tuollainen käytös ole sopivaa. Jatkuva arvostelu, haukkuminen ja v*ttuilu loppui vasta, kun ilmoitin, että meidän perhettä ei noin kohdella ja parempi ettei hän ota enää yhteyttä. Nyt on paljon helpompi hengittää.

 • Anoppi sanoo:

  Niin kyllä myö anopit ollaan ihan perseestä💩💩💩💩💩

  • Hyödynnä tietoa sanoo:

   Niin, miksi että voi perehtyä tämänpäivän suosituksiin vauvan ruokinasta ja hoidosta? Tuputatte 20-30v vanhoja ohjeita. 🤣 Jos kaikki tehtäisiin kuten ennen, ei esim. elinikä olisi noussut. Tutkittua tietoa on hyvä käyttää hyväksi, ei niitä suosituksia anoppien kiusaksi laadita.

 • Anoppi sanoo:

  Niin kyllä myös anopit ollaan ihan perseestä💩💩💩💩💩

  • Mummu sanoo:

   Hei perseestä oleva anoppi,kyllä meitäkin on moneen junaan.Menikö sulle nämä mielipiteet jotenkin tunteisiin vai tuliko naarmu levyyn.

 • Hoo sanoo:

  Kuulostaa samalta, mitä mieheni mummo kommentoi 20v sitten. Luulisi aikojen jo muuttuneen!