”Meneekö muilla äideillä koskaan hermo omaan tai puolison äitiin? Vai onko kaikilla muilla elo yhtä ruusuilla tanssimista?

Kyyneleet vierii tällä hetkellä pitkin poskia vaikka niitä yritän pidätellä samalla kun laitan ruokaa lapsille. On lähellä etten purskahda kunnon huutoitkuun ja lysähdä keittiön lattialle. Miten yksi puhelu voi pilata päivän ja olon niin totaalisesti?

Kyllä nyt tuli taas se päivä eteen että tunnen olevani se maailmankaikkeuden paskin äiti. *huokaus*

Kun päiväsi koostuu siitä että viet lapset hoitoon, menet itse töihin, töiden jälkeen haet lapset hoidosta, menet kotiin normaalien kotiaskareiden pariin ja teet kaikki yksin joka päivä. Hoidat lapset, kodin, asioinnit, kauppakäynnit jne. kaiken hoidat arkisin yksin kun puoliso on töissä eri paikkakunnalla ja on kotona auttamassa vain viikonloppuisin. Aina ei apua ole hänestä edes silloin. Yrität pärjätä yksin kaikessa ja mahdollisimman vähän pyydät apua, ettet kuormittaisi muita sukulaisia tai saisi heitä ajattelemaan olevasi huono äiti kun et yksin pärjää. Omaa aikaa ei ole ja kaikki pyörii vain lasten ja kodin ympärillä.

Onko väärin joskus turvautua huumoriin? Onko äidiltä kielletty huumori? Mitä jos erehdyt sanomaan jonkin hauskan tapahtuman parin viikon takaa äidillesi tai anopille, miten he suhtautuvat? Ja miten he suhtautuvat kun kerrot tämä hauskan jutun koskevan perheenlisäystä, joka on vain ollut ihan huulenheitto, ei ole tarkoitus tässä vaiheessa hankkia perheenlisää?

Kuva Kelly Sikkema. Ylin kuva Joao Tzanno.

Kerroin tänään vastaavanlaisen hauskan keskustelun joka meillä käytiin jokin aika sitten (ja tosiaan ihan vain huumorilla asiasta keskusteltiin erään sattumuksen kautta mieheni kanssa) ja sain nasevan vastauksen ennen kuin pääsin kertomuksessa loppuun asti. Se vastaus oli: ”EI ÄLKÄÄ, EI ÄLKÄÄ MÄ PYYDÄN ÄLKÄÄ, ÄLKÄÄ HERRAN JUMALA!!!”

Kertokaa mulle miten pitäisi suhtautua kun tämä kuuluu joko oman äidin tai anopin suusta? Mulle ei ainakaan tullut hyvä mieli. Tuli just se olo että tämän ihmisen mielestä en ole kykenevä hoitamaan omia lapsiani vaikka kaikki hommat kotona on tullut tehtyä ja lapset hoidettua ja ruokittua. Ei vielä koskaan ole kukaan nälkään kuollut tai toistaan tappanut, puhumattakaan siitä että olisi likaiseen/suttuiseen kotiin tukehtunut. Kaikki on järjestyksessä ja hyvin. Ilmeisesti on ollut väärin tämän ihmisen mielestä hankkia lapsia saatikka edes huumorilla keskustella nyt lisäyksestä, jota ei ole edes tulossa, tai ei olla edes harkittu hankkivan.

Mutta tuo lause jonka kuulin soi vieläkin korvissani, ja henkisesti raskaan työpäivän jälkeen (hoitotyössä kun kaikkia näkee) tämä lause sai maailman romahtamaan niskaan. Olenko sittenkin se huono äiti joka ei kykene hoitamaan lapsiaan vaikka mitä tekisi?”

Nimim. Romahtanut äiti

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Älkää vaan tehkö lisää lapsia, totesi anoppi ?!?”

 • mummuvaan sanoo:

  Kyllä tuo lause oli ihan sinun parhaaksesi tarkoitettu. Anoppi yrittää suojella sinua. Entäpä, jos hän olisi sanonut: ”Ilman muuta hankitte lisää lapsia. Kyllä sitä on ennenkin selvitty, vaikka on ollut enemmän lapsia ja huonommat olot. Nykyään vaan ihmiset ovat niin laiskoja ja mukavuudenhaluisia, etteivät edes lapsistaan pysty huolehtimaan.”
  Suhtaudu anoppiisi positiivisesti. Hän on sentään lastesi isoäiti ja sinulle tärkeä tukiverkon osa.

 • Ehkä sanoja välittää lapsistanne? sanoo:

  Eihän tuo ollut kauniisti sanottu mutta vaikuttaa spontaanilta ja rehelliseltä reaktiolta.
  Ei niitä lapsia kannata tehdä lisää, kun nekin pitää hoitaa aikuiseksi asti.
  Kuvauksesi nykytilanteestanne vaikuttaa rankalle. Miksi muuten vitsailette lisääntymisellä ja kerrot vielä eteenpäin?
  Joskus on rakkautta sanoa suoraan kipeitäkin asioita.

 • Nimetön sanoo:

  Anoppisi tuskin tuota tarkoitti mitenkään ilkeäksi kommentiksi. Taisipa vain sanoa ääneen sen, minkä varmasti itsekin tiedätte: turha hankkia enempää lapsia kun näyttää tuo arki teillä olevan melko tervassa tarpomista. Kun ainakin kirjoituksesi perusteella joudut ihan yksin kaiken tekemään.

 • Mude sanoo:

  Minä en ”kuule” tuossa mitään äitiytesi arvostelua tai loukkaava. Olen aivan varma, että anoppisi ei ole tarkoittanut kommentillaan mitään pahaa tai pahoittaa mieltäsi. Ehkä anopillasi on ollut raskasta omien lastensa kanssa, eikä halua sinulle/pojalleen samaa, vaan helpompaa elämää.

 • sanoo:

  Ymmärtäisin kommentin niin ettei äiti/anoppi selviäisi itse samasta kuin sinä. Ei sinua tai ketään muutakaan voi kukaan määritellä ulkopuolelta. Kenenkään sanominen ei siis vähennä arvoasi. Se on vain mielipide ajatuksesta että lapsia olis enemmän.

 • MamaM sanoo:

  Kuulostaa niin tutulta ja kommentti anopilta vaikuttaa siltä että HÄN olisi joutunut tekemään paljonkin lasten eteen. Meillä aivan sama tilanne että en ole apua pyytänyt koska heitä ei ole koskaan kiinnostanut lapsiin tutustua tai edes kerran tarjota apua (olin mm 2 viikkoa selkä krampissa eikä yhtään avuntarjousta tullut heiltä). Silloin oli kiva selvitä arjesta 1v ja 4v kanssa…
  Mun mielestä tuollaiset kommentit on piilokuittailua ja niiden takana on juuri se tarkoitus joka tästäkin välittyy muillekin kuin vain äidille joka sanat anopiltaan kuuli.
  Itseä ahdistaa olla anopin seurassa ja koko ajan saa olla varuillaan mitä sanoo tai tekee. Anoppi kerää materiaalia seuraavaa kuittailua varten jotta pääsee sanomaan näitä ihania, mieltä ylentäviä lauseita joihin kuuluu esim: itsehän lapset teitte tai me ollaan jo tuo asia hoidettu, enää ei tartte tai kyllä teidän pojat meillä syö/nukkuu/nauraa/käy kakalla… tsemppiä ihan kaikille ja yritetään antaa mennä toisesta korvasta ulos tuollaiset kuittailut vaikka se välillä vaikeaa on <3

 • T sanoo:

  Sanoisin kuten edellinenkin, että pahaa hän ei ole välttämättä tarkoittanut, mutta onhan tuo aika tökerösti sanottu kuitenkin. Eli herkkänä ihmisenä en itsekään tykkäisi, että joku tuollaisen sammakon suustaan päästäisi.

  Lapsiluvun – olipa kysymys puheesta leikin tasolla, suunnittelusta tai jo ihan siitä että perheenlisäystä on tulossa tai sitä jo on – kommentointi on muutenkin jotain sellaista, mikä tahtoo herkästi mennä ihon alle.

  Meille on tulossa… no, jo aika mones lapsi. Päätin heti alkuun, että jos joku alkaa kauhistelemaan, kysyn, että mikä tässä on niin kauheaa – me on tämäkin lapsi haluttu ja itse nämä myös hoidettu. Ihme kyllä, onnitteluja on riittänyt eikä kukaan ole vielä möläyttänyt mitään ikävää. Ainakaan päin naamaa.

  Näin asiasta kolmanteen, toivotan sinulle hurjasti tsemppiä arkeen ja sanon että en voi kuin ihailla. Meillä mies harkitsi reissutyötä mutta totesimme yhdessä, että se ei ainakaan nyt toimi. Jäisin liian yksi arkemme kanssa ja todennäköisesti vapaa-aikana lähinnä riideltöisiin.

 • Mama sanoo:

  Sen kummemmin anoppia tuntematta en usko, että anoppi on välttämättä tarkoittanut sanomisillaan loukata tai väittää huonoksi äidiksi. Samanlaisessa tilanteessa vuosia eläneenä (ja onneksi sen vaiheen jo onnellisesti taakseni jättäneenä) voin sanoa, että rankkoja aikoja elätte! Ehkäpä anoppi pelkäsi teidän puolestanne, sääli sitä, että haastavassa tilanteessa nimenomaan sinun niskaasi tippuisi vielä lisää tehtävää? Onhan se nimenomaan (ilmeisesti) hänen poikansa, joka ei ehdi olla mukana arjessa ihan niin paljon, kuin ehkä voisi.
  Helppo sanoa, mutta missään tapauksessa ei kannata tällaisesta ottaa itseensä <3 Voi hyvin olla, että anoppi tosiaan ajatteli asian erilailla kuin se kuulijan korvaan näyttäytyi.
  Uskalla ottaa myös apua vastaan, ei sinun tarvitse tai kuulukaan kaikkea yksin jaksaa. Kukaan ei jaa mitään mitaleja siitä. Kaikesta huolimatta hyvin sinä pärjäät, muista se <3
  Muista kuitenkin välillä myös itseäsi, olla vähän itsekäskin. Paljon tsemppejä arkeen!