Pandemia on ja pysyy, mutta nyt kun ollaan sillä tolalla että rajoituksia puretaan ja karanteenitkin kestävät enää murto-osan aikaisemmasta, useilla on edessä (tai jo takana) paluu etätöistä takaisin toimistoihin. Monia meistä kuitenkin paluu ”lähitöihin” tuntuu ahdistavan, ja tuntuukin ahdistavan sen verran että se valtavan ahdistuksen määrä on vaatinut ihan uuden sanankin: Paluuahdistus.

No okei, paluuahdistus ei ehkä ole se ihan oikea psykologien antama nimitys, se on Re-entry anxiety, mutta paluuahdistus on aivan kelpo suomennos, eikös?

Ahdistus esiintyy eri ihmisillä eri tavoin, mutta yleisiä fyysisiä oireita ovat esimerkiksi sydämentykytys, vatsakivut, pahoinvointi, huimaus, vapina ja hengenahdistus. Psyykkisiä oireita voivat olla mm. katastrofiajattelu, vaikeus keskittyä ja hermostuneisuus. Ahdistus voi olla lievää, tai lamauttavaa, tai jotain siltä väliltä. Pääasia on, että ahdistus on totta, eikä siitä pääse yli vaan päättämällä että nyt ei ahdista.

Paluuahdistus sitten taas johtuukin siitä, että noin muutaman vuoden etänä olon jälkeen takaisin työpiiriin astuminen pelottaa. Miksi? No, vaikka siksi, että kotona pysyttiin sen takia että oltaisiin turvassa, ja nyt sieltä turvasta pitäisi siirtyä pois. Tai siksi, että tuntuu että on etätöiden aikana käynyt läpi muutoksia, joita muut ihmettelevät tai eivät hyväksy, ja voi tulla vielä sanomistakin… Ehkä ulkonäöllisiä muutoksia, tai henkisiä muutoksia, sillä jokainen meistä kasvaa ja muuttuu kahdessa vuodessa, ihan takuulla.

Kuva Lassi. Ylin kuva Nastuh Abootalebi.

Ahdistaa voi myös se, että kun on tottunut tekemään töitä etätapaan, ei toimiston sykkeeseen enää pääse mukaan, ei enää kuulu joukkoon, tai ei enää osaa toimia toisten ihmisten kanssa. Ihan valideja ahdistuksen aiheita kaikki, ja ahdistusta ei tarvitse hävetä.

Psykologi ja psykoterapeutti Noosha Anzab kertoo Bed Threadsin artikkelissa, että paluuahdistusta voi pyrkiä helpottamaan esimerkiksi näillä neljällä keinolla:

  • Keskustele ammattilaisen kanssa ahdistuksestasi. Esimerkiksi psykologi tai psykoterapeutti voi auttaa ymmärtämään ahdistusta ja syitä sen syntyyn. Ammattilainen osaa antaa keinoja ahdistuksen käsittelyyn ja siitä selviämiseen.
  • Puhu ystäville tai läheisille ahdistuksestasi. Lähipiiri ei välttämättä aina anna oikeita vastauksia, tai osaa käsitellä huolesta herääviä tunteita oikein, mutta joskus avautuminen aiheesta on tärkeä ensimmäinen askel tilanteen helpottamiseen.
  • Liike on lääke! Myös paluuahdistuksen helpottamisessa liikunta on toimiva keino. Liikunta vapauttaa kroppaan hyvää oloa tuovia endorfiinejä ja samalla polttaa pois stressihormooneja kuten adrenaliinia ja kortisolia.
  • Keskity hengittämiseen. Vaikka tietoinen hengitys voikin olla vaikea oppia, se on hyvä keino hallita ahdistusta. Kun hengitys on pinnallista, keuhkojen alimmat osat eivät saa tarpeeksi happea, mikä voi aiheuttaa hengenahdistuksen ja ahdistuksen tunteita. Hengittäminen syvään nenän kautta täysin keuhkoin edistää hyvää hapenvaihtoa, mikä taas voi hidastaa sydämenlyöntiä ja auttaa meitä rauhoittumaan ja keskittymään.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia