Huono Äiti -yhteisön jäsen pyytää muiden äitien näkemyksiä alkoholin käytöstä:

”Hei! Haluaisin kysyä muilta äideiltä mielipidettä. Tämä äiti haluaisi silloin tällöin ottaa lasillisen tai kaksi viiniä tai lonkeron. Tilanne on kuitenkin se, että perheen isä on absolutisti. Ei ota alkoholia nykyään enää lainkaan. Ei ole koskaan ottanut paljon, mutta viime vuosina loppunut vallan.

Hän sitten suuttuu, jos minä otan. Ollaan keskusteltu ja sanoo, että hänestä ei kenenkään tarvi ottaa, mikä on sinänsä totta, mutta kun minä niin tykkäisin! En ikinä juo itseäni humalaan tai krapulaan, kunhan sen verran, että puutarhatyöt ja lumityöt tuntuu hauskemmalta…

Kuva Alasdair Elmes.

Saako toinen määrätä tälläisen asian? Olen kyllästynyt siihen, että toinen murjottaa ja on äkäinen päivätolkulla, jos otan sen muutaman lasillisen. Kapakoissa ei tietenkään käydä, eikä muutoinkaan paljon enää missään, missä juodaan, koska mies ahdistuu siitä aivan valtavasti, eikä oikein pysty humalaisten ihmisten kanssa olemaan samassa tilassa. Mököttää siis (kosteissa) juhlissakin ahdistuneena.

Tämä suoraan sanottuna rajoittaa elämäämme aika tavalla. Apuja, neuvoja?”

Mitä neuvoksi? Saako hän nauttia esimerkiksi Huonon Äidin Skumppasuklaata?

Artikkelikuva Gerrie van der Walt.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

20 vastausta artikkeliin “Absolutistimieheni suuttuu jos juon”

 • Biritta sanoo:

  Pitäisikö miettiä miksi se on sulle niin tärkeää, miksi niin tykkäsit? Muutenkin voi rentoutua, vaikkapa seksiä harrastamalla. Miehesi on oikeassa ei sitä tarvitse mihinkään.
  Jos et arvosta miestäsi, minä kyllä arvostaisin. Voit ottaa exäni joka vaihtoi saunakaljoittelun perheeseensä kun olin raskaana.

  Jätti siis minut kun kerroin Saman mitä ennenkuin tulin raskaaksi, että mun lasten aikana ei juoda ei tölkkiä,pulloa tai lasillista. en todellakaan halua mun 16v ja 12 teineille tässä vaiheessa elämää sellaista esimerkkiä että alkoholi on jees. Ei ole. enkä myöskään halua opettaa tulevalle vauvalle että on jees juoda. En myöskään itse pidä siitä että alkoholi muuttaa ihmisen käytöstä. Oltiin sovittu että mies juo muualla kuin kotona.. ja antoi ymmärtää että ei hänelle ole alkoholi tärkeä. Yhtäkkiä kun olin ollut muutaman​ viikon raskaana mies päättikin että hän ei saunakaljoistaan tms juomisestq luovu. Mä totesin että en ole siinä tapauksessa yhteen muuttamassa. Mies toi mun kamat mulle ja haki omansa.

  Todellakin absolutisti on ainoa mies jonka enää ikinä tulen lähelleni päästää.

 • Abs vain autossa sanoo:

  Onpa tilanne. Itse tykkäsin vuosia sitten käydä ulkona tyttöjen kera. Sitten tapasin absolutisti miehen ja alkuun en kaivannutkaan entistä tapaa. Mutta alle vuodessa olin jo kärvistellyt että ulos on päästävä. No lähdin mutta tää heppu tuli mukaan.. ei hyvää päivää sitä tilannetta! Kun se suhde loppui päätin ettei enää ikinä täysin absolutistia.

 • Paljon elämää jo takana sanoo:

  Niin…nämä ovat vaikeita kysymyksiä. Pitäisi jotenkin saada avoimuutta nyt. Toiselta kysyä mikä häntä tässä ahdistaa. Ymmärrän kyllä miestäsi. Olen itse lähes raitis. Saatan joskus nauttia pari lasillista hyvää viiniä mutta siinä kaikki. Mieheni ei siis yksikään ole nähnyt minua humalatilassa. En välitä juomisesta siinä määrin. Sain kokea 15 vuotta siinä mielessä ihanan avioliiton. Mieheni on alkoholisti. Hän oli tuon ajan taas täysin raitis. Koska hän tiesi. Ei pysty hallitsemaan juomistaan. Lähtee todella ns.lapasesta. hän arbosti suuresti tapaa käyttää alkoholia jota ei itse käyttänyt. Kunnes sitten 25v jälkeen repesi. Ajaudumme eroon. Elämä rikkoutui oikeesti palaksi. Nyt olemme asumuserossa olleet pian 3 vuotta. Meillä on nyt tiukat säännöt sovittu. Luonani hän ei voi käyttää yhtään alkoholia. Itse käytän jos haluan omassa kodissani ja hän saa nyt tyytyä tähän. En kiellä häntä juomasta. Mutta kun hän on kanssani ja luonani. Kännissä en halua hänen silloin olevan. Kavereiden kanssa ja omassa kodissaan en piittaa mitä tekee. Ei kuulu minulle. Kun kysyin häneltä aikoinaan haittaako se jos minä otan. Hän loukkaantui…tottakait saat ottaa…miksi edes kysyt moista. Totuus on se ihan kaikki eivät pysty kohtuukäyttämään alkoholia. Vaan alkoholi oikeesti voi ohjata ihmistä.

 • alkoholiongelma? sanoo:

  Mielestäni kenenkään ei pitäisi elää suhteessa jossa toinen osapuoli määrä toisten tekemisistä. Lasi viiniä silloin tällöin pippuri pihvin kanssa, ei pitäisi olla ongelma tai lumitöiden jälkeen satunnainen minttukaakao. Kuitenkin toisen täytyy myös huomoida mahdollinen toisen alkoholiongelma yms.

  Ystävä piirissäni on perhe, jonka mies ei siedä alkoholia ollenkaan. Heidän perheessään sitä ei ole juotu ikinä, ja vaimon suvun alkoholinkäyttäjät ovat ”pahoja ihmisiä”. Tämä mies mm. pilasi yhden sukujoulumme. Hän ilmoitti tuleessaan viettämään joulua kotiimme, ettei siellä saa nauttia alkoholia ollenkaan. Syy siihen oli talossa oleva heidän kuukauden vanha vauva. Ja tarkoituksena ei kenelläkään ollut juoda mitään perseitä, vaan lasi viiniä ruuan kanssa ja sauna oluet..
  Myös muut juhlat joissa olisi ollut alkoholi tarjottavia on jäänyt heidän osaltaan kokonaan väliin.

 • Traumoja sanoo:

  Ehkä miehelläsi on jotain aikaisempia negatiivisia, jopa traumatisoivia kokemuksia alkoholin kanssa? Asiasta olisi hyvä käydä rehellinen keskustelu, jotta kumpikin tiedätte missä toinen seisoo. Ei ole hyvä, jos miehesi vain kontrolloidakseen estää sinua juomasta satunnaista lasia. Jos taas hänellä on traumoja, hänen toimintansa voi olla puolustusreaktio ja hänen olisi hyvä käsitellä ongelmaansa, eikä heijastaa sitä sinuun.
  Entinen kumppanini oli väkivaltainen alkoholisti ja sen takia itseltäni meni pariksi vuodeksi täysin maku alkoholista. En itse halunnut juoda yhtään, enkä halunnut nähdä kännisiä ihmisiä. En vieläkään siedä kulttuurissamme usein toistuvaa kännäysylistystä, mutta muuten ajan myötä tilanne on helpottanut, saatan itse juoda lasillisen juhlatilanteessa ja muille toki suon juomisen vapaasti. Mutta jos joku vetää oikein överiksi, ahdistun ja mieluummin poistun paikalta. Tiedostan, että ongelma on minulla ja se rajoittaa esimerkiksi omaa seurusteluani, koska en tuntisi oloani turvalliseksi usein paljon juovan kanssa.

  Jos taas miehelläsi on todellinen huoli juomisestasi, sekin tulisi ilmi keskustelemalla asiasta.

 • Iloinen sanoo:

  Valitettavasti tälläiset manipuloivat muut holittomiksi. Hyi sinä paha ihminen joka otat lasin viiniä.
  Erosin ja nyt otan kun huvittaa, lasin tai pari

 • Hannah sanoo:

  Hän ilmeisesti yrittää hallita sinua. Sama juttu kuin 100 < vuotta sitten. Naisen käytöstä kontrollointiin kaikein tavoin. Jos juomisesi on ongelma, tee sille jotakin itse. Jos taas ei, niin puolisollasi on joku ongelma, johonka pitää puuttua.Jos ytritys hallita sinua on ongelma, niin juokse karkuun niin lujaa kuin pystyt.

 • Henrietta sanoo:

  Ex-appiukko oli täysi absolutisti, ei siis koskaan ollut alkoholiin koskenut. Ja oli sitä mieltä, ettei kukaan muukaan saa siihen koskea. Eli esim. häissä alkumalja piti olla kaikille alkoholiton, missään juhlissa ei saanut olla alkoholia tarjolla eli jos aikuiset +30 (40,50)v lapset pitivät juhlia, missä ko. henkilö oli mukana ei alkoholia tarjoiltu kuin vasta hänen poistuttuaan paikalta. Lapsenlapsille sama komento.
  Joskus olisi sitä punaviinilasillista sen pihvin kanssa kaivannut…

 • Suripahde sanoo:

  Totean saman, kuin moni muukin: keskustelkaa. Eiköhän aikuinen ihminen saa itse päättää ottaako lasillisen vai onko ottamatta. Miehen pitäisi hiukan käsitellä asiaa itsessään, jos juhlissakin pitää mököttää. Kuulostaa siltä, että hän koettaa turhan paljon kontrolloida ympäristöään… Kuitenkin, mikäli hän on huolissaan esim. sinun terveydestäsi, on käytös jotenkin ymmärrettävää, mutta mikäli oletus on, että ”muut ei saa juoda, koska minäkään en juo”, on hän kohtuuton.

 • Lappa-Vipa sanoo:

  Tämä on keskustelun paikka. Miehelläsi on selvästi jotain käsittelemättä oman alkoholinkäyttönsä takana. Pystyn menemään niin hänen nahkoihinsa. Minulle arkitissuttelusta kehkeytyi alkoholismi, ja olen saanut nyt olla kaksi vuotta raittiina. Ensimmäisen vuoden katsoin miehen tissutteluja. Nyt ottaa onneksi enää saunakaljan tai grillausoluen. Niistäkin minun henkilökohtainen mielipide on, että turhia ovat, mutta suon ne hänelle.
  Keskusteltaa!

 • Sussu sanoo:

  Niin tää on aika monisyinen asia,olen itse abso ja tiedän etten pystyisi katsomaan kumppanin kännäämistä/tissuttelua. Ja vaikkei tämä tarinan äiti sitä harrasta mutta kertoo juurikin sen huolestumista aiheuttavan asian,eli ”tsemppaa itteensä että arjen kurjat/tylsät/vaativat tehtävät/työt sujuisi. Sellanen vaan valitettavasti kielii useinmiten jonkinlaisesta alkoholi ongelmasta ja voi tsiisus!kunpa ei enää vuonna 2020 tarttis kuulla/lukee ettei ilman alkoholia voi olla hauskaa!siis wtf!oon ollu abso yli 15vuotta ja hemmetti että on ollut hauskaa! Ja iiik..ihan ilman kuningas alkoholia.

  • Monta tapaa pitää hauskaa sanoo:

   Hyvä kun on ollut kivaa! 😀
   Silti alkoi vähän ärsyttämään, koska kaikki eivät ole samanlaisia.

   On totta, että alkoholin käyttöä on syytä seurata, jos sillä palkitsee ja/tai kannustaa itseään jatkuvasti useammin. Silti alkoholi voi olla joillekin se pieni spesiaali harmiton asia arjessa, joka tuottaa mielihyvää, eikä se ole joka tapauksessa ehdottomasti väärin.

   Alkoholista saa nauttia, kuten saa nauttia suklaastakin, grilliruoasta, juustoa tursuavasta lasagnesta tai elokuvasta juoksulenkin sijaan. Yhteistä näillä on se, että kaikesta voi nauttia ja saada hyvää mieltä, mutta liiallisuuksiin vietynä se romuttaa terveyden.

   En usko, että henkilö, joka lämmittää kehoaan ja mieltään viinilasillisella viihtyäkseen paremmin lumitöissä ei osaisi pitää hauskaa muuten, muissa puuhissa ilman alkoholia.

   Minusta on hauskaa saunoa, ja joskus otan lauteilla kylmän siiderin. Ihan kuten minusta joulu on hauskaa aikaa, ja joskus jouluna syön vähän enemmän porkkanalaatikkoa kuin tarvitsisin.

 • Raisa sanoo:

  Jos haluat juoda lasillisen viiniä niin juot. Miehen nipottaminen on kohtuutonta. Olet aikuinen ihminen ja jos haluat ottaa kotonasi lasillisen viiniä et tarvitse siihen mieheltäsi lupaa. Nyt teillä on keskustelun paikka.

  • Ei alkoholia kotona sanoo:

   Perheessä on kuitenkin perheen säännöt ja vaikka kuinka aikuisia ollaan, on paikallaan puhua onko perheen koti paikka, jossa nautitaan lainkaan alkoholia.
   Se on siis myös miehen koti ja hänelläkin on oikeus kokea olonsa turvalliseksi kotona.

   • Yhteiselo sanoo:

    Tietenkin on. Mutta eihän nyt koko koti voi mennä vain toisen säännöillä? Kompromissi voisi olla ihan hyvä tässä tilanteessa, eli että vaimo saa juoda viikonloppuna sen yhden tai kaksi, joista ei tule humalaan, ja mies keskittyy sen aikaa vaikka johonkin harrastukseensa ettei ole läsnä vaimon pienessä hetkessä. Tai sitten järjestää niin, että vaimo pääsee vaikka hotelliin itsekseen maistelemaan ruokajuomana viiniä.
    Joillekin sopii totaalikiellot koko perheen kesken, mutta on aika kurjaa jos yksi perheenjäsen käskyttää kaikki muut tottelemaan omia sääntöjään sellaisissakin asioissa, joista ei ole varsinaisesti harmia.

 • Muumimamma sanoo:

  Ehkäpä vika on kuitenkin tuossa aikuisen miehen asenteessa: ”kenenkään ei tarvi ottaa” niin kauan kun sun alkoholinkäyttö ei haittaa esim työssäkäyntiä, opiskelua, tai yleensäkään normaalia elämistä (minkä voi toki jokainen määritellä tavallaan) tai ellei sun viinilasillinen ala haitata lasten elämää, pitäisi se mun mielestä olla enemmän kuin fine. Ota ihan hyvällä omalla tunnolla se lasillinen ja toinen ja unohda turhat syyllisyydet. Kirjoittamasi perusteella sun alkoholin käyttö on normaalia.

 • Helsinkiläinen sanoo:

  ”puutarhatyöt ja lumityöt tuntuu hauskemmalta”? Mitä ihmettä, ei hauskuuteen alkoholia tarvita. Ehkäpä vika on juuri tuossa, että lääkitset alkoholilla itsellesi parempaa oloa.

  • Äitipuoliäiti sanoo:

   Samaan kiinnitin huomiota. Jos juominen liittyy lumitöihin tai puutarhatöihin, se ei ole ihan normaalia. Kuulostaa siltä, että juomisessa saattaa olla jotain ongelmaa, vaikka määrät eivät olisikaan suuria. Kuinka monena päivänä viikossa alkoholia käytetään? Mitä tunteita lääkitset alkoholilla? Monesti naisilla alkoholismi ei alkuvaiheessa ole sitä, että juotaisiin kerralla paljon, vaan alkaa sillä, että juodaan vähän, mutta usein, ja kaikenlaisilla verukkeilla. Omaa alkoholin käyttöä ja määriä myös usein aliarvioidaan.

   Itse lopetin juomisen, kun ex-miehen alkoholinkäyttö alkoi olla holtitonta. Minun oli pakko esim. juhlissa yrittää kontrolloida hänen juomistaan, jotta kotona vältyttiin ympäri taloa oksenteluilta tai siltä, että seuraavana päivänä jäisi sovitut asiat hoitamatta. Koin (ja hänkin kommentoi), että en voi puuttua hänen juomiseensa, jos itse juon. Joten lopetin alkoholin käytön. Nykyään taas käytän alkoholia, tosin hyvin kohtuudella ja lähinnä juhlissa/juhlapyhinä. Nykyisen mieheni vähäinen alkoholin käyttö ei ärsytä, koska se on normaalia.

   Toki miehellä voi olla aiemmista elämänvaiheistaan kokemuksia siitä, miten alkoholismi lähtee kehittymään ja reagoi asiaan, vaikkei välttämättä olisi syytäkään. Joka tapauksessa kannattaa ensin itse pohtia rehellisesti, millaista oma alkoholin käyttö on, miten usein ja paljon alkoholia kuluu ja missä tilanteissa, miten se muuttaa omaa käyttäytymistä jne. Sen jälkeen on hyvä käydä keskustelua miehen kanssa, mikä häntä ahdistaa puolison alkoholin käytössä, onko hänellä jotain aiempaa huonoa kokemusta jne.