Aah, arki… Toisille se on näin kesäisin rannalla loikoilua, grillailua uintia… Meille, noh… Neljä nepsy lasta:

Teini herää illalla kun muut pitäisi saada nukkumaan tämä kaikesta kaiken tietävä herää kukoistukseen, sitä ennen on saanut vaan murahduksia… Keskimmäinen juoksee päivät harrastuksen parissa koska on ”pakko”. Ei niin, että me vanhemmat pakottaisimme vaan hän itse vaatii itseltään. Hän kuvittelee olevansa jo tosi iso tyttö ja kokee paljon vääryyttä, siis todella lupaava murkku…

Nuorimmat vaikkakin jo alakoulun loppusuoralla olevat roikkuvat koko ajan kimpussa… Oma-aloitteisuus uupuu, kaikessa. Kännykän he kyllä löytävät, muttei vaatteitaan saatikka leipäpalaa. Jos et aikuisena rytmitä päivää, pidä kaikesta rutiinista kiinni kaatuu näiden lasten maailma…

Kuva Andy Beales.

Meillä ei ole mitään yllätyksiä, kaikki pyörii samaa rataa. Sanoitat tunteita, opetat muita toimintatapoja kuin huutaminen/lyöminen… Lastenlääkärin mukaan kenenkään elämän ei tulisi olla yhtä terapiaa, hah! Me ollaan eletty näin jo yli 10v. Käyn töissä ja opiskelen tämän kaiken lisäksi.

Yhteiskunnalla on outo käsitys mitä kaikkea ihminen jaksaa… Usein kuulen kysyttävän, että miten jaksan? No en jaksakaan, muttei ole vaihtoehtoja, töissä on käytävä, laskut on maksettava, eivätkö teinit ole halpoja! Kun olen töissä lapset oireilee, nepsykirjot nostavat päätään ja vapaapäivät meneekin tasoitellessa lapsia taas seuraavaan työryppääseen. Tässä yhteiskunnassa tulisi olla paljon enemmän apuja nepsylasten vanhemmille, onhan meillä toki terapiat ja psykologit yms. Mutta ei se korvaa sitä aikaa jonka olet pois lastesi luota, vaikka he tarvitsisivat sinua 24/7…

Nimim. Nepsylasten äiti

Artikkelikuva Sheri Hooley.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Yhteiskunnan tulisi enemmän auttaa nepsyperheitä”

 • Joku vaan sanoo:

  Millaista tukea tässä kaivataan…se ei ihan tule selväksi. Kodinhoitotukea ainakin meidän kunnassa tällaiset perheet saavat eli neuvolan kautta yhteys ja joku tulee siivoamaan tai hoitamaan lapsia jne. Onko lapsille haettu vammaistuki? Ainakin pienituloiset saavat ja meillä autismikirjonpiirteet ovat riittäneet syyksi. Lastensuojelusta kannattaa pyytää apua, jos ei jaksa. Se on myös yksi väylä mistä voi saada monenlaista apua. Moni ei uskalla apua sieltä pyytää, kun heti on mielessä huostaanotto. Se on kuitenkin virheellinen oletus eli kyllä siellä viimeiseen asti vanhempia yritetään auttaa oman perheen pyörityksessä.

 • Vera sanoo:

  Ja heti ylemmässä artikkelissa nainen on huora jos kehtaa vaatia karkuun luikkineelta mieheltään vastuuta. Naiset lopettaa toisten naisten huorittelun ja miehet kasvattakoon selkärangan niin se auttaa heti enemmän kuin mikään yhteiskunnan apu mikä järjestään ei edes tunnu olevan tervetullutta.

 • ..... sanoo:

  Mikä on nepsyperhe???

 • Maria sanoo:

  Miksi pitää vielä opiskella, jos kokee jo pelkän arjen noin kuormittaviksi?

 • Isä?? sanoo:

  Missä lapsien isä??? Ei äitejä saa jättää yksin hoitamaan kaikkea. Se on väärin yksiselitteisesti. Yhteiskunnan tulee painostaa isiä ottamaan vastuun mikä niille kuuluu. JA jos isä on epäkelpo, yhteiskunnan tulee tukea yksinhuoltajaäitiä paljon enemmän kuin mitä se nyt tekee.

  • Riitta sanoo:

   Olipa outi kommentti! Arki nepsynkäisten kanssa on ihan kiitettävän rankkaa kajden vanhemman ja kahden nepsylapsen perheessä. Kun nepsynkäisiä on neljä, he takuulla työllistäbät molemmat vanhempansa.

   • 2 ei ole sama kuin 1 sanoo:

    No enpä usko, että sinäkään voit verrata sitä että yksi ihminen hoitaa siihen että kaksi ihmistä hoitaa… tämä on tyypillistä ydinperheen mäkätystä. Kyllä kaksi aikuista vaan nyt on enemmän kuin yksi aikuinen ;). Ja juu on kokemusta nepsykäisistä, YKSIN.

 • Yhden nepsyn äiti sanoo:

  Meillä myös 10v esiteini ja haasteita piisaa 5v pikku sisko ottaa mallia käyttäytymisestä on ns normaali ja sama täällä ei ole helppoa tuki tällä hetkellä olematonta ja omaishoidon vapaatkin ajattelivat viedä vaikka edellytykset täyttyvät toki tästä valitus jo laitettu että sillee