Nyt tarvittaisiin neuvoa muilta vanhemmilta tähän avautumiseen, joka lähetettiin Huonoon Äitiin:

”Miten muut päiväkoti-ikäisten vanhemmat aiotte ratkaista tämän: nyt kun päiväkoti alkaa, päiväkodeissa on tiukka suhtautuminen nuhaan ja kuumeeseen. Eli jos olen oikein ymmärtänyt, pienikin nuha käännyttää lapsen pois hoidosta.

Kuva CDC.

Itse en ainakaan tiedä, miten hoidan tilanteen, jos lapsi ei pääse pikkuisen sairaana hoitoon? Ei meillä ole valmiina isovanhempia kotiovella odottamassa, että saisiko tulla tänäänkin varahoitoon. Meillä ei myöskään ole mahdollisuutta jäädä kotiin, meidän työmme eivät ole etätöitä.

Mitä ihmettä tässä tehdään sitten? Mitä muut ajattelette tästä ja miten aiotte toimia?”

Nimim. Sanna

Oletko myös pohtinut sitä, että miksi päivähoidon alotus on monille niin arka aihe? Lue lisää täältä.

Lue myös tästä, miksi kotona oleva äiti vie kuitenkin lapsensa päivähoitoon.

Artikkelikuva BBC Creative.

— Huono Äiti -toimitus

Artikkelissa on 24 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

24 vastausta artikkeliin “Viekö koronan pelko meiltä päivähoidonkin?”

 • Pöh sanoo:

  Todella ihmeellisiä kommentteja täällä, ihan hävettää lukea. Itsellänikin on pieni lapsi päiväkodissa ja tiedän, miten paljon sitä nuhaisuutta esiintyy ja voi todella kestää kauan vaikka lapsi olisi muutoin täysin terveenoloinen oma itsensä. Itsekin olen ihmetellyt, että miten saan työt hoidettua (toisin sanoen leivän pöytään) yh:na kun lapsi aivan varmasti joutuu pysyttelemään kotona nuhan takia monta viikkoa tänä syksynä kun päiväkodilla on niin tiukka ohjeistus. Toivoisin, että keskityttäisiin ratkaisujen etsimiseen ja samassa tilanteessa olevien tukemiseen sen sijaan, että revitään päät irti kommenteissa. Työnantajilta toivoisin joustavuutta lapsiperheiden kanssa. Valitettavasti jos lapsiperheelliset joutuvat jäämään kotiin niin tekemättä jääneet työt kasaantuvat sitten jonkun muun tehtäväksi. Kaikilla ei ole hoitoapua järjestettävissä, eikä pienen lapsen kanssa ole mahdollista tehdä etätöitäkään vaikka siihen olisikin mahdollisuus. Ei kellään olisi oikeasti mitään ratkaisuehdotuksia tähän? Tottakai sairaan lapsen kanssa ollaan kotona ja hoidetaan pientä potilasta, mutta ei tässä nyt hitto soikoon voida loputtomiin elmukelmuun käärittynä eristyksissäkään elää pienen nuhan takia.

 • Eräs varhaiskasvattaja sanoo:

  Mistäs ne lapset sitten sen nuhansa tai kröhänsä saavat? Tuskin ainakaan sieltä varhaiskasvatuksesta jossa on tiukka kontrolli oireilun ja hygienian suhteen. Kannattaa nyt vain välttää niitä paikkoja joista niitä perus nuhakuumeitakin kerätään matkaan niin pääsee sitten sinne töihinkin.
  Tuskin tämä tilanne loputtomiin tällaisena jatkuu. Näillä keinoilla halutaan nyt pitää yhteiskunta (ja ne päiväkodit!) kuitenkin pyörimässä kunnes saadaan toimivia lääkkeitä ja rokotteita.

 • Kolmen äiti sanoo:

  Sairaan lapsen paikka on aina kotona. Vaikka sinun lapsesi olisi vain ”vähän nuhainen”, se virus toisella lapsella voi tarkoittaa sairaalareissun. Itse olin paljon pois töistä kun lapset sairastelivat mutta oli hyväksyttävä se . Meillä virukset aiheutti hankalan astman tai laryngiitin
  On oikein ettei päiväkotiin saa viedä kipeää lasta. Vain sen avulla suojellaan muut lapset ja henkilökunta
  On ikävä tosiasia se, että normaalisti lapsi sairastaa jopa 10 infektiota vuodessa ja töistä voi joutua olemaan pois. Se kuuluu lapsiperheeseen ja helpottaa kouluiässä

 • Aranda sanoo:

  Tiedän, että saan tällä mielipiteellä paskamyrskyn aikaan, mutta te, jotka viette sen puolikuntoisen lapsen hoitoon välittämättä ollenkaan työntekijöiden sekä muiden lasten terveydestä ja turvallisuudesta, olette helvetin itsekkäitä. Päiväkoti ei ole mikään terveyskeskus, jossa resurssit riittäisivät flunssaisen lapsen hoitamiseen ja huolehtimiseen sillä välin, kun vanhempi on töissä. Se, että panikoidaan mihin sen lapsen sitten työntää oman työssäkäynnin ajaksi, ei ole päiväkodin ongelma. Päiväkodin henkilöstön vastuulla on sinun pienen kullanmurusen lisäksi myös kaksikymmentä muuta kullanmurusta, vastuu niiden terveydestä, turvallisuudesta ja huolenpidosta, ja tätä vastuuta horjuttaa ne itsekkäät ihmiset, jotka eivät piittaa kuin omasta navastaan. Myös työntekijöillä on huoli omasta ja perheidensä terveydestä, kun puolikipeitä lapsia ilmestyy päiväkodin ovelle. Tiedän useita tapauksia missä esimerkiksi jonkun työntekijän joulu meni pilalle, koska juuri viimeisinä hoitopäivinä joku taliaivoinen vanhempi oli tuonut lapsensa hoitoon vaikka perheessä pyöri oksennustauti toisella sisaruksella ja näin ollen tämä tartutti sitten tätäkin tautia eteenpäin. Näitä asioita kannattaa miettiä myös ennen kuin narisee kiittämättömänä siitä, jos päiväkoti ei huoli puolikuntoisia lapsia sinne tartuttamaan koko taloa.

 • Normijuttu sanoo:

  Siten, että kipeenä kun ei kukaan mene minnekään niin taudit ei leviä: omat lapset pysyy terveenä ja voivat mennä hoitoon.

  Näin sen pitäisi aina ollakin, nimittäin YK:n lapsen oikeuksien mukaan lapsella on oikeus osallistua JA oikeus elää mahdollisimman terveenä. Se tarkoittaa sitä, että kun oireet johtuvat infektiosta ja on mahdollisuus siihen, että infektio tarttuu, ei ole asiaa hoitoon. Sairasloma 3-4 pv on lapsen hoitoa tai lapsen hoidon järjestämistä varten.

  Jos oireet johtuvat allergiasta tai jostain perussairaudesta, ja tästä on lääkärin todistus ja kuvaus lapselle tyypillisistä oireista, niin hoitoon voi mennä. Allergiat ja perussairaudet eivät tartu.

  Ei se ole mitenkään uutta, että sairasta lasta ei saa viedä hoitoon. Siitähän infektiokierteet nimenomaan johtuu, että aina joku tuo pöpön ja aina se jollekin tarttuu.

  Rohkaisun sana tähän kohtaan, meillä on pitkäaikaissairas, jonka vuoksi infektioita tulee välttää. Hän joutuu niistä hyvin herkästi sairaalaan, mutta siitä huolimatta me käymme myös töissä ja lapset hoidossa. Meillä sairastetaan hyvin vähän, koska käsienpesurutiini on tuttu juttu ja meille ei ole ikinä ole ollut asiaa kyläilyyn jos on kipeitä isäntäväessä tai vieraissa. Se saattaa tuntua nyt ylitse pääsemättömältä, jos on tottunut siihen että ”pikku nuha ei haittaa”, mutta todellisuudessa tämä on suuri parannus kaikille ja vähentää lasten sairastelua merkittävästi. Ennen oireita tarttuvia on vaikeampi välttää, mutta siihen taas pyritään käsienpesulla jne.

 • Taivaantulet sanoo:

  Pieni nuha ei ole ennen koronaa ollut ongelma. O Han meillä aikuisillakin nuhaa ja emme voi töistä olla pois pelkän nuhan vuoksi. Olen tyytyväinen että korona rajoitukset on, mutta kun lapsen nuha voi kestää jopa 2-3 viikkoa niin kysymys kuuluukin että kuka vanhempi voi olla pois työstä sen ajan? Tuskin kukaan.

 • M sanoo:

  Miksi lapsi pitäisi viedä hoitoon sairaana? Pikkuisenkin sairas on sairas. Tämän ajattelun vuoksi ne pöpöt siellä päiväkodissa kiertää ja kiertää. Kun yleensähän tämä pikkuisen sairas lapsi viedään siinä sairauden alkuvaiheessa päiväkotiin ja pum sitten kun päiväunilta herätäänkin niin kuumetta reilusti ja eikun vanhemmille soittoa, että tulkaa hakemaan kipeä lapsi.

 • Turhautunut pätkätyöntekijä sanoo:

  Itse olen vielä määräaikaisena. Tuntuu turhalta ja typerältä olla pois töistä ”terveen” lapsen kanssa. Tällä tarkoitan sitä, että tällä viikolla lapset olivat flunssassa. Kävimme koronatestissä, molemmille negatiivinen tulos. Yskä jatkunut yli viikon, lapset ovat virkeitä, ei kuumetta, jaksavat touhuta, juosta, leikkiä normaalisti. Tässäkö odotellaan vielä se pari viikkoa, että yskä loppuu PLUS yksi oireeton päivä. Ihan sama mikä testin tulos. Mietin jatkossa vienkö edes testiin, oli toiselle lapselle jo toinen kerta ja en halua kiusata enempää kun sillä ei päiväkodille ole kuitenkaan mitään merkitystä.

 • kahden äiti sanoo:

  Monella päivähoidossa aloittaneilla 1-2 -vuotiailla on vastustuskyky vasta syntymässä ja saattavat olla nuhaisia 25 päivää kuukaudessa lähestulkoon läpi vuoden. Samoin yskä saattaa kestää kuukaudenkin…

  Kuumeista tai sairaan oloista lasta en vie hoitoon, silti omakin nuorempi lapsi kulki ekan vuoden aina nenäliina hupussaan kun se nenu vaan vuoti kaiken aikaa. Onneksi silloin ei ollut koronaa, sai viedä hoitoon normaalisti.

 • Miksette ota selvää sanoo:

  No kuule. Haluatko sairastua työkyvyttömäksi tai saada elinikäiset keuhko-, munuais- tai sydänvauriot? Luulitko että sitä käy vain harvoille. VÄÄRIN. Lue tutkimuksia. Tarkkaa lukua ei vielä tiedetä mutta arviot liikkuvat akselilla joka kolmas – joka kymmenes. Siis sairastuu vähintään kuukausiksi, ehkä pysyvästi. Sit on tehokeissit ja kuolleet vielä erikseen. Että kyllä me turvaverkottomat nyt vaan pannaann suu suppuun ja keksitään ne ratkaisut. Vai haluatko mieluummik yrittää pähkiä kuka hoitaa lapsesi ja käy töissä KUN ET ITSE ENÄÄ PYSTY?

 • Ärsyyntynyt nykyaikaan sanoo:

  Mites sitten kun päiväkotiin ei voi viedä ja työnantaja ei hyväksy mahdollisesti monen viikon poissaoloa? Mistä saat elannon kun jäät palkattomana hoitamaan lasta kotiin?
  Kyllä nyt pitäisi vanhempien oikeasti sairas lapsi tunnistaa ja jos pientä nuhaa tai muuta mitä ei tarvitse edes hoitaa mitenkään tunnistaa. Mutta jos lapsi aivastaa päiväkodissa niin käsketään hakemaan pois? Sehän kuuluu ihan normaaliin kehon toimintaan että välillä aivastaa tai yskäisee. Itselläkin ilmasta riippuen vuotaa nokka tai välillä yskittää kuiva ilma. Se ei tarkoita että olisi kipeä automaattisesti ja veisi lapsen tartuttamaan muita päiväkotiin tautia jota ei ole.
  Meilläkin on kärsitty näistä muiden tuomista pöpöistä mutta jääkö vaihtoehdoksi että kaikki lapsettomat saavat käydä töissä ja lapselliset ei?

  • Kolmen äiti sanoo:

   Kelasta voi anoa hoitotukea. Pieni nuha toisella on astmakohtauksen vuoksi sairaalassa. Me astmaatikkojen vanhemmat joudumme olemaan paljon pois töistä kun osa vie nuhanenät hoitoon

   • Miimu sanoo:

    Ei terveen lapsen vanhempi saa mitään hoitotukea. Hoitovapaan saa 4:ksi päiväksi, mut Kela ei siitä maksa mitään. Ja Kela yleensä tarvitsee lääkärintodistuksen, ei se mitään tosta vaan myönnä. Toivottavasti näihin asioihin tehdään joku korona-pykälä, ei vanhemmat voi jäädä ikuisesti kotiin terveiden lasten kanssa, kun ne vaan sattuu yskimään tai aivastamaan väärässä paikassa. Päiväkotien pitäisi kelpuuttaa lääkärintodistukset lapsen päiväkotikuntoisuudesta tai negatiivinen koronatesti.

 • En itsekkään hoitajana tartuta muita sanoo:

  Hienoa että tähän puututaan.
  Lapsi on mielestäni tervehoitoon kun hänet voi viedä muuallekkin esim. Kylään pelkäämättä että tartuttaa muita. Valitettavasti paljon näkee keltainen räkä poskella juoksevia lapsia pihamaalla ja kova yskä päällänsä.
  Jos ei osaa/voi itse lapsen vointia arvioida tai jokin mietityttää,niin aina voi kääntyä lääkäreiden puoleen (kunnallisen tai yksityisen)
  Pidetään sairaat lapset kotona ja usein neuvolasta saa yhden päivän vähintää sairaslomaa jotta voi seurata lapsen vointia.mihin suuntaan lähtee menemään.

 • Helga sanoo:

  Täällä moni valittaa kuinka sairasta lasta ei saa viedä hoitoon. Mutta jääkö nämä vanhemmat itse pois töistä jos on nuha tai flunssa kolmatta viikkoa?
  Kipeänä ja puolikuntoisena ei tietenkään pidä mennä töihin mutta epäilen että edellisenä syksynä olet sinäkin ollut töissä vaikka olisi kurkku kipeä, nenä vuotaa tai yskittää.

  Jännityksellä odotan kyllä itsekin ensi lukuvuotta, jos lasta ei saa viedä hoitoon jos nenä vähän vuotaa, niin mitenköhän hoidamme silloin työmme? Ja miten työnantaja lopulta suhtautuu siihen että ilmeisesti päivähoito on se kuka määrittelee lapsen sairausloman tarpeen jos lääkäri ei koe sitä tarpeelliseksi.

  • Sanna sanoo:

   Mun mielestä se on törkeää mennä oireisena töihin. Itsekin käyn töissä ja en tosiaan mene yskivänä ja nuhaisena pitkittämään onaa flunssaani ja tartuttamaan työkavereita ja asiakkaita. Sen muutaman päivän kun kunnolla lepää niin flunssakin jo aikuisella yleensä laantuu.

   Asiakkaana en myöskään halua palvelua paikasta josta saa kaupan päälle flunssan. Olen pyytänyt kaupassa toisen myyjän, kun en halunnut sen ainoalla kassalla olleen räkivän mun ruokaostoksiin.

   Työ ei ole ihmistä tärkeämpää eikä karkaa minnekään.

 • Päiväkodin erkkaope ja yh sanoo:

  Osalla lapsista nokka valuu vuoden ympäri, se tarkottaisi vanhemman jäämistä pois kokonaan työelämästä. Ohjeistus on, että jos lapsi ei ole päiväkoti kuntoinen, niin silloin sairastetaan kotona. Rautalangasta: jos lapsi on yleiskunnoltaan hyvä ja jaksaa päiväkoti päivän ja hänellä ei ole tarttuvaa tautia (nuhaa ei lasketa näihin), niin silloin lapsi voi olla päivähoidossa. Hoitajan palkkaaminen ei ole useinkaan ratkaisu, itse en ole koskaan saannut hoitajaa kotiin kaikkina sairaspäivinä ja toisekseen, mm. Mll kautta tilattu hoitajan palkka tuli kalliimmaksi kuin oma palkaton hoitovapaa. Ja kaikilla ei ole varaa olla jokaisesta jojosta palkatta kotona. Myöskään työnantaja ei varsinkaan hoitoalalla ole myötämielinen jatkuviin poissaoloihin. Kausinuhat on aivan eri asia kuin sairastaminen. Vähän ymmärrystä tähänkin ikuiseen keskustelun aiheeseen.

  • Jy sanoo:

   Nuha on oire yleisesti tarttuvista viruksista. Nämä virukset voivat toiselle tehdä vain lievät oireet, toiselle henkeä uhkaavan laryngiitin tai astmakohtauksen. Ei ole normaalia jos lapsen nenä vuotaa koko ajan. Syy on selvitettävä. Nuhainen lapsi kuuluu kotiin. Ensimmäisinä päivinä viruksia erittyy kaikkein eniten. Päiväkodissa käsihygienia yleensä huonoa.

 • Järki käteen nyt. sanoo:

  Sairasta lasta EI kuulu viedä hoitoon edes ”pikkuisen sairaana”. Onko Sanna provo vai ei vaan tätä ymmärrä? Siellähän ne päivähoidossa sairaudet leviää kun tuodaan ”pikkuisen sairaana” se oma mukula.

 • Helsinkiläinen sanoo:

  Palkatta saa jäädä hoitamaan lasta kotiin.

  Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus tilapäiseen poissaoloon työstä, jos hänen perhettään on kohdannut äkillinen sairaus tai onnettomuus ja hänen välitön läsnäolonsa on välttämätöntä esimerkiksi omaisen jatkohoidon järjestämiseksi. Poissaolon kestosta ja muista ehdoista työnantaja ja työntekijä sopivat keskenään (4 luku 7 §).

 • Mammaliini sanoo:

  Komppaan edeltäjääni. Korona tai ei, sairasta lasta ei viedä hoitoon. Perheessämme on useampi riskiryhmäläinen, eikä kukaan tunnu valvovan sitäkään, käyttääkö vanhemmat pikku nuhailijoitansa edes testattavana.
  Tukirinkiä ei täälläkään löydy, joten itse aina hoidettu sairas lapsi.
  Nykypäivänä tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus mennä töihin, päiväkotiin ja kouluun vähän nuhaisena. Tai vähän enemmänkin.

 • Ei noroa tänä vuonna sanoo:

  ”Korona aikana” ja sen jälkeen lapsilla ja henkilökunnalla oli omassa työpaikassani selvästi vähemmän sairauspoissaoloja, kun ensimmäiset nuhanenät ymmärrettiin jättää kotiin hoitoon tai käännytettiin ovelta kotiin. Toivon hartaasti että nämä tiukemmat käytännöt jäävät elämään myös koronapelon jälkeen, samoin kuin ihmisten tietoisuus käsihygieniasta.

 • YH sanoo:

  Koronaa tai ei, lasta ei viedä sairaana hoitoon. Palkallisena saa olla 3 vuorokautta poissa työstä, palkattomana pidempään. Sairaana ei viedä lasta päiväkotiin tartuttamaan muita. Mun lapsi vietti sairastaen elämänsä ensimmäiset vuodet syöden kymmeniä antibioottikuureja, koska ihmiset niin läpeensä itsekkäitä, että vievät lapsen hoitoon silloin kun ne ovat sairaana, koska oma elämä vaan on niin paljon tärkeämpää kuin muiden. Ja ei heru ymmärrystä vaikeista tilanteista, nimim. totaali-yh ja perhe yli sadan kilometrin päässä, silti lapseni kotona hoitanut kun se oli sairaana.

  • Kolmen äiti sanoo:

   Muuten, siinä laissa sanotasn sairaan lapsen hoidon järjestämiseksi. Eli se ei automasttisesti tarkoita, että lasta voi jäädä hoitamaan kitiin pidemmäksi aikaa – vasn että lapselle järjestetään hoitaja kotiin.

   Ja niin esim itselleni jää usein flunssasta päälle yskä, joka kestää viikkoja, enkä ole enää millään tavalla sairas. Tälläiselle yskälle ei edes lääkäri kirjoita sairaslomaa ja ymmärtääkseni se lappu tarvitaan sille palkattomallekin lomalle.