”Minulla on kaksi pientä lasta. Tähän lapsiperhemaailmaan kun olen tutustunut niin yksi asia mikä ihmetyttää on keskustelukulttuuri. Esimerkiksi vaikuttaa siltä, että on arka kysymys kysyä ystävällisesti joltain, että milloinkas teidän lapsi menee päiväkotiin? Onkos kiva mennä takaisin töihin? Onko lapsi viihtynyt hoidossa? Milloin kannattaisi lapsi laittaa päivähoitoon? Tämän kysymyksen kysyin kerran leikkipuiston vauvapiirissä kun tietämätön olin..se kysymys herätti kyllä tunteita.

Läheisempien kanssa näistä enemmän sitten puhutaan..Mun mielestä jokainen tekee parhaaksi katsomallaan tavalla. Asioita on varmasti käyty läpi ja punnittu perheen sisällä. Eihän ulkopuolinen siihen päätökseen vaikuta. Pelätään kai tuomitsemista. Onko itsellä sitten syylisyyden tuntoja? Kaipa me vanhemmat koetaan painetta ympäristöstä ja luomme itsekin paineita. Päätökset, joita teet on omiasi. Elät niiden kanssa. Lopulta ajan kanssa ketään ei ehkä asia kiinnosta. Kunhan koet että olet tehnyt parhaasi omassa tilanteessasi ja se on lapsen ja koko perheen etu.

Minusta olisi kyllä kiva kun mielipiteitä saisi olla eikä toisia tuomittaisi. Vaikka en ole saamaa mieltä tietysti kaikkien kanssa. En kyllä ole mikään täydellinen kasvattaja ja siksi tykkään kuulla muilta vanhemmilta ajatuksia. Teen sitten kuitenkin oman tahtotilani mukaan parhaaksi katsomalla tavalla. Asioista ei mielestäni uskalleta puhua. Ihanaa kun on tämmöinen Huono Äiti -sivusto. Täydellinen ei tarvitse olla. Sydäntä kun on mukana se on minusta hyvää ja riittävää.”

Nimim. Uskallanko enää kysyä

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia. 

Editoi:

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “”Miksi päivähoidon aloituksesta ei saa puhua?””

 • Aivan sama sanoo:

  Mulla nyt 9,5kk lapsi aloitti hoidon perhepäivähoitajalla. Oon tosi tyytyväinen kun eka viikko takana hoitajaan ja siihen et jatkanu itse taas opintoja. Mulle sinääsä ykslysti vetääkö joku herneen nokkaan siitä et mun lapsi on jo hoidossa. Ystävieni lapset eivät ole edelleenkään hoidossa ja heidän lapset noin1-2v eikä se ole minusta huono homma sekään. Minusta asia on niin ihmis kohtainen

 • Katti sanoo:

  Miksi sitä kysytään? Ei varmaan kuulu kenellekkään. Itse sain kauhisteluja kun kiusallani vastasin, että en tiedä laitanko ollenkaan. Miksi se päiväkoti on pakollinen joidenkin mielestä?

  • JustMe sanoo:

   Varmaan samasta syystä kuin kysytään että mitä teet työksesi? Siitäkin vetää varmasti joku herneet nenään, koska mitä jos olet työtön syystä a,b tai c.

   Sanonta ”Suomalaiset ei osaa small talkata muusta kuin säästä” tulee juuri tuosta: kaikissa muissa aiheissa tulee herkästi mitä se sulle kuuluu -asenne vastaan ja kysyminen otetaan arvosteluna.

   Keskusteleminen ja toiseen ihmiseen ja kulttuuriin tutustuminen tapahtuu just tuollaisten jollakin tapaa ihmisen elämää sivuavien asioiden kautta.

 • Heti kun tarvii sanoo:

  Meidän poika laitettiin päiväkotiin heti, kun sille tarve tuli. Vajaa 2 vuotiaana hän aloitti ja viimeinen vuosi meneillään, sillä syksyllä hän menee eskariin. Pakko oli päiväkotihakemus pistää, kun molemmat vanhemnat olivat töissä. Ennen sitä minä äiti olin töissä ja isä kotona työttömänä, onneksi työttömyys ei kestänyt kauaa ja lapsi pääsi oman ikäisten seuraan sosialisoutumaan ja oppimaan. Tähän ei mielestäni ole oikeaa vaihetta, vaan heti, kun tarvii.

 • Äiti85 sanoo:

  Hyvä kun puhutaan. Neuvolat painostaa päiväkotiin. Itellä tosi huono kokemus päiväkodista jo esikoisen kanssa. Oli pakko laittaa. Neuvola painosti. Ensin ryhmis. Sit kun sai diagnoosin 4v siirrettiin kuntouttavaan päiväkotiin. Jossa siis erityislastentarhan ope tai mikä nimike ja kelto kävi. 4,5v alotti koulun samas pkssa. Kappas 2v tasolla oleva lapsi ei osannut seuratakkaan kirjaa. No päättäjät keksi tästä pksta ottaa etäryhmiä pkhon tuli uusia tätejä jotka harjoitteli päiväkotitoimintaa. Päivät neljään asti lasun painostukselta se ominkin ohjaaja siirtyi etäryhmään. Ketään tilalle. Tyttö seuras huulipyöreänä kun joku hyppäs naulakoilta niskaan. Pissavahinkoja tuli päivittäin. Tyttö itki öisin. Otin takas perhepetiin. Ne hoitajat jotka lievästi kauhuissaan oli opetettu selittää että ”LAPSET SOPEUTUU, vaikka aikuiset ei meinaa muistaa nimiä” miksi minä tyhmä uskoin jos lasu ei ois painostanut oisin hakenut tytön kotiin jo viimeistään kahelta. Neuvola painostaa edelleen päiväkotiin. Ovat tosin jo saaneet asioita korjattua. Toisen lapsen laitoin jo 5,5v päiväkotiin. Luotin siihen että tää lapsi osaa kertoa ja panna hanttiin. Kolmas 5v päiväkotiin saamaan kavereita. Nyt 4v kotona mietin uskaltaisko kyllä vissiin kun tää lapsi semmonen että myös toivois enempi kavereita kun kerta viikkoon kerho.

  • Äiti85 sanoo:

   Lisään vielä että lasu tuli uusioperhesyistä ei neuvolan pakotteista. Ja pissavahinkoja tuli vain päiväkodissa stressitilanteissa ei kotona ja kouluun siirryttäessä loppui vuoden kuluttua kokonaan. Ja eniten harmittaa että mulla oli mahdollista olla kotona kuvarytmin kanssa kun elettiin jo muutenkin.

   • Minä sanoo:

    Päivähoitoon ei kiire Päivähoidossa oleva lapsi sairastuu helposti,tutuiksi tulee oksennustaudit korvatulehdukset, täit,syyhyt ja kihomadot

 • Nainen on työjuhta sanoo:

  Niin, kun suomalaisen naisenhan pitää tehdä kaikki, palkkatyö ja äitiys sekä isän ja äidin roolit ;). Plus olla hehkeä puoliso ja pitää miehensä. Muut vaihtoehdot saavat aikaan äidin syyllistämisen ja syyllistymisen. Täällä pitäisi samaan aikaan hoitaa lapset itse ja tienata tasan puolet perheen tuloista. Jep jep

 • Ei ainakaan Mimosa sanoo:

  Mä en ymmärrä miksi nykyään ollaan niin herkillä kaikesta. Minä aikanaan laitoin lapseni päiväkotiin just silloin kun se minusta tuntui ajankohtaiselta. Mitä se muille edes kuuluu? Älkää ihmiset olko niin tsiisuksen alttiita muiden mielipiteille. Jos minä en ole kysynyt mieleipidettäsi jostain niin älä ylläty vastauksesta kun alat tarjota sanaa minulle.