Syksyn flunssakausi on täällä taas.

Sitä seuraavat perinteiset vatsatauti- ja influenssaepidemiat viimeistään vuodenvaihteen jälkeen.

Kukaan ei tykkää olla kipeä. Kukaan ei tykkää siitä, että oma lapsi on kipeä.

Sairastelu aiheuttaa ongelmia kouluissa ja päivähoitopaikoissa sekä työpaikoilla. Tietenkin siitä tulee myös kustannuksia yhteiskunnalle.

Luulisi, että tältä pohjalta jokainen meistä tekisi kaikkensa sen eteen, että 1. itse pysyisi terveenä, 2. kaikki muutkin pysyisivät terveenä.

Mutta ei!

On ihan selvästi todettua, että käsienpesu on kaikkein toimivin tapa välttää flunssien leviäminen. Sekä virukset että bakteerit pääsevät elimistöön helpoiten limakalvojen kautta. Sinne ne taas tyypillisesti päätyvät käsistä, kun ihminen koskee silmiään, nenäänsä ja suutaan. Ja käsiin mikrobit päätyvät ovenkahvoista, valokatkaisijoista sun muista – kun niihin koskenut ihminen ei ole pessyt käsiään.

maalattu kupla

Huolellisella käsien vesi-saippuapesulla voidaan vähentää hengitystieinfektioita ja vatsatauteja, todettiin STOPFLUNSSA-tutkimuksessa.

Mutta mitä tekevät aikuiset?! Ehkä myös sinä?!

Kokemus eiliseltä isolla työpaikalla: työntekijä tulee ulos vessakopista ja painelee suoraan ulos koko vessasta, pesemättä käsiään.

Kokemus tältä päivältä isolla työpaikalla: siivooja on jättänyt käsisaippuapullon ja ilmanraikastimen läjään niin, että pullosta ei saa saippuaa jos sitä ei siirrä erilleen. Kello 11 KUKAAN ei ole siirtänyt saippuapulloa – eli ilmeisesti kukaan siihen mennessä vessassa käyneistä ei pessyt käsiään saippualla.

Kokemus missä tahansa ravintolassa, milloin tahansa, millä tahansa kokoonpanolla: murto-osa ihmisistä käy pesemässä kätensä ennen ruokailua. Siis häviävä vähemmistö.

Kokemus mistä tahansa illanistujaisista: äärimmäisen harva vieraista käy pesemässä kätensä saavuttuaan paikalle.

Esimerkkejä voisi kertoa loputtomiin.

Hyvin harva aikuinen pesee kätensä sillä tavoin kuin me lapsille opetamme: aina ennen ruokailua, aina ennen ruoanlaittoa, aina sisään tai uuteen paikkaan tullessa ja jokaisen wc-käynnin jälkeen.

Kädet pitää myöskin pestä kunnolla vedellä ja saippualla. Huljautus veden alla ei riitä, eikä käsidesin käyttö riitä.

Jos sinulla ei ole aikaa pestä käsiäsi, niin miten sinulla on aikaa sairastaa? Jos itse pysyt terveenä, niin miksi oletat, että muilla ihmisillä on aikaa sairastaa?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.