Kukaan ei tykkää olla kipeä. Kukaan ei tykkää siitä, että oma lapsi on kipeä.

Sairastelu aiheuttaa ongelmia kouluissa ja päivähoitopaikoissa sekä työpaikoilla. Tietenkin siitä tulee myös kustannuksia yhteiskunnalle.

Luulisi, että tältä pohjalta jokainen meistä tekisi kaikkensa sen eteen, että 1. itse pysyisi terveenä, 2. kaikki muutkin pysyisivät terveenä.

Mutta ei!

On ihan selvästi todettua, että käsienpesu on kaikkein toimivin tapa välttää flunssien leviäminen. Sekä virukset että bakteerit pääsevät elimistöön helpoiten limakalvojen kautta. Sinne ne taas tyypillisesti päätyvät käsistä, kun ihminen koskee silmiään, nenäänsä ja suutaan. Ja käsiin mikrobit päätyvät ovenkahvoista, valokatkaisijoista sun muista – kun niihin koskenut ihminen ei ole pessyt käsiään.

maalattu kupla

Huolellisella käsien vesi-saippuapesulla voidaan vähentää hengitystieinfektioita ja vatsatauteja, kertoo THL

Mutta mitä tekevät aikuiset?! Ehkä myös sinä?!

Kokemus eiliseltä isolla työpaikalla: työntekijä tulee ulos vessakopista ja painelee suoraan ulos koko vessasta, pesemättä käsiään.

Kokemus tältä päivältä isolla työpaikalla: siivooja on jättänyt käsisaippuapullon ja ilmanraikastimen läjään niin, että pullosta ei saa saippuaa jos sitä ei siirrä erilleen. Kello 11 KUKAAN ei ole siirtänyt saippuapulloa – eli ilmeisesti kukaan siihen mennessä vessassa käyneistä ei pessyt käsiään saippualla.

Kokemus missä tahansa ravintolassa, milloin tahansa, millä tahansa kokoonpanolla: murto-osa ihmisistä käy pesemässä kätensä ennen ruokailua. Siis häviävä vähemmistö.

Kokemus mistä tahansa illanistujaisista: äärimmäisen harva vieraista käy pesemässä kätensä saavuttuaan paikalle.

Esimerkkejä voisi kertoa loputtomiin.

Hyvin harva aikuinen pesee kätensä sillä tavoin kuin me lapsille opetamme: aina ennen ruokailua, aina ennen ruoanlaittoa, aina sisään tai uuteen paikkaan tullessa ja jokaisen wc-käynnin jälkeen.

Kädet pitää myöskin pestä kunnolla vedellä ja saippualla. Huljautus veden alla ei riitä, eikä käsidesin käyttö riitä.

Jos sinulla ei ole aikaa pestä käsiäsi, niin miten sinulla on aikaa sairastaa? Jos itse pysyt terveenä, niin miksi oletat, että muilla ihmisillä on aikaa sairastaa?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Miksi et pese käsiäsi, aikuinen?!”

 • ihme sanoo:

  En pese, mut en myöskään ole sairaana koskaan ,.

  • Kahden äiti sanoo:

   Mutta siirrät sitten likaisissa käsissäsi kaiken maailman pöpöt muiden vaivoiksi.

   Tämä kommenttisi nosti verenpainetta, koska meidän koko tähänastinen viikko meni pienestä, ärhäkkää rs-virusta sairastavasta kaksivuotiaasta huolehtimiseen – ja huolesta sykkyrällään olemiseen. Tauti alkaa vihdoin taittua, mutta nyt jännitämme eteneekö samalla lailla yskivän viisikuisen tauti vai jaksaako äidinmaito pitää hirveyden aisoissa.

   Mutta hei – toi toimii sinulle, miksipä sitä ketään muuta ajattelemaan. Mukavaa talvea!

 • tuumaillem sanoo:

  Minäpä mietin, miksi pikaruokaravintoloissa ei tarjota automaattisesti käsipyyhkeitä, että saa edes pahimmat liat käsistä, ennen kuin laittaa sormiruokaa suuhun. Ja sitähän hampparit ym ranskalaiset ovat: sormiruokaa, jota syödään paljain käsin. Turha odottaa, että väki menee pesemään käsiä enne ruokailua. Tai jos se on oletus, niin sitten vc-logistiikka pitää olla niissä paikoissa erilainen ja parasta, että käsipsesupisteet sijaistsevat tilaustiksin tuntumassa.

 • Jannaaa sanoo:

  Vessasta tullessa aina ja ennen ruokailua, mutta kaupasta tai ulkoa tullessa ei. Mahatautia ollut viimeksi 2015. Lapset eivät ole sairastelleet edes päiväkodin alkaessa. Viimeksi tainneet lapset 2 ja 5v olla flunssassa 2018.
  Itse joudun työni puolesta pesemään käsiä usein ja minulle tarttuu joka flunssa jatkuvasti. Lapsille tai miehelle ei tartu edes nämä minun taudit.
  Oksennustaudeissa ei ikinä käytetä desinfiointiaineita tai eristetä ketään. Sillä saa vain inhottavan kierteen aikaiseksi

 • Hoitsu sanoo:

  Sh-koulutuksessa opetetaan, että saippuapesu on vain näkyvän lian poistamiseen. Muuten riittää käsiksesi.

 • Anna sanoo:

  Meillä on pienestä pitäen opetettu lapselle käsienpesurutiinit. Hauskin on se kun tyttö tulee koulusta niin ei suostu tekemään mitään ennen kuin kädet on pesty. Ja jos kavereita tulee koulun jälkeen kylään niin tyttö pistää nekin käsipesulle 😄

 • Pöpö kammoinen(ko) sanoo:

  Tämä!

  Tapahtui eräänä tammikuisena aamuna Bangkokin lentokentällä portilla, jossa enemmistö oli suomalaisia, paikkana naisten WC; 2/10 pesi kädet käynnin jälkeen.
  Voi arvata kuinka sitä käsidesiä kului koneessa 11h aikana, jossa istui nämä 8/10 käsien pesun väliin jättänyttä, sinun ollessa se 1/2 joka pesi kädet.