Usein puhutaan siitä, että äiti jää lapsen kanssa yksin vastuuseen ja isä pyörii nurkissa joko hyödyttömänä tai ikäänkuin yhtenä lapsista. Sitten on sellaisia äitejä, jotka eivät anna isän hoitaa lasta.

Mutta tietenkin on olemassa myös niitä perheitä, joissa molemmat vanhemmat ihan luonnostaan ja omasta halustaan tekevät oman osansa. Yhä sitä ihmetellään ja äimistellään. Ihanko omaa lastaan hoitava isä! Äidiltä kysytään, että kuka sinun lastasi hoitaa, eikä tajuta että lapsi on toisen vanhempansa kanssa. Siitä kertoo tämä äiti:

”Lapsensa mielellään hoitava isä saa edelleen äidit (ja vähän muutkin) äimistymään. Minulla on kieltämättä onnea.

Olen saanut puolisokseni ja lapseni isäksi miehen, joka oikeasti hoitaa lastaan vähintään yhtä paljon kuin minäkin. Ehkä odotukseni ovat perustasoa ylevämmät, sillä jo oma isäni on hoitanut lastenhoitoleiviskästä vähintään sen viiskytprossaa. Ja se ei kasarilla ollut ihan itsestäänselvyys.

Samoin on asiat ystäväpiirissämme. Kuitenkin lähes aina, kun olen omissa menoissani (salilla, tyttöjen kanssa ulkona tai töissä), minulta kysytään kuka hoitaa lasta. Lapsi on tietenkin isänsä kanssa. Ei hoidossa isällään, vaan isänsä kanssa.


Kuva Edi Libedinsky.

Seuraava kysymys on, onko meillä ”oman ajan vuorot”. Ei ole. Menoista sovitaan yhdessä sen verran, etteivät ne ole lastenhoidon vuoksi päällekkäisiä. Lupaa ei tarvitse kysyä.

Mies myös ensisijaisesti jää sairaan lapsen kanssa kotiin, sillä hän voi tehdä edes jotain töitään myös kotoa käsin. Hän myös vie käytännön syistä lapsen useammin neuvolaan ja on ihan yhtä pätevä handlaamaan vasu-keskustelun tai kertomaan lääkärille korvatulehdusoireista kuin minäkin.

Kuka kysyy töissä tai ulkona olevalta mieheltä kuka hoitaa tämän lasta? Tai että saiko vaimo vaihtokauppana pokeri-illasta yhden tyttöjen Tallinnan-reissun? Ei kukaan. Hän hoitaa lastaan, koska se on tasan 50% hänen kuin minunkin.

Ja koska hän haluaa.”

Nimim. Äiti mutta muutakin

Tämä kirjoitus on lähtetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “”Mieheni hoitaa lasta tasan puolet – koska hän haluaa””

 • Tellu sanoo:

  Olisikin ollut huolehtiva isä! Toki huolehti silloin ku olin töissä mutta ruuat yms oli valmiina. Muulloin oli kommentti na yleensä ”aina mun pitää noita sun kakaroota hoitaa ja kumminkin yhteiset lapset! Mutta tarvitessa oli kyllä kun mulla on nuo kolme lasta että tarpeen mukaan mutta ei koskaan kuullut sanaa” meidän lapset”

 • Adele sanoo:

  Niinpä! Samoin meillä. Mies hoiti ja hoitaa lapsia ihan yhtä paljon, myös vauvoina. Myös yöt oli jaettu 50/50, vaikka mies töissä. Minä kun nääs olin myös ”töissä” kaksosten kanssa kotona, joten miksi siis minun olisi vain pitänyt hoitaa öisin? Eikä tarvinnut edes pyytää, miehen mielestä se oli aivan itsestään selvää.

  Myös kotityöt jakaantuvat yhtä paljon miehelle, ihan luonnostaan. Välillä ihmettelen, kun täältäkin saa lukea jatkuvasti miten miehet ei siivoo eikä tee mitään muutakaan. Onko siis niin, että ne, kellä asiat on hyvin, eivät niistä vaan kirjoittele? Ihmettelen kovasti, miten nykyään vielä on muka niin paljon niitä perheitä, joissa ne kotityöt kuuluu vain naiselle. Luulisi sen jo olevan historiaa? Ja miksi joku siihen suostuu?

 • Huonosti menee sanoo:

  Hmm. Kyllä nykyään törmää sellaiseen edelleen, jos ja kun isä hoitaa lapsia, että missäs äiti on? Oletuksena, että äidille on tapahtunut jotain enemmän tai vähemmän kamalaa, kun ei ole hoitamassa lapsiaan (kuten kuuluu)… ja siihenkin törmää, että mies itse niputtaa äidin ja lapset samaksi asiaksi. Eli jos välit on äidin kanssa jotenkin huonot niin se maksatetaan välittömästi niillä yhteisillä lapsilla, joista tosiaan peräti 50 % on miehen omaa perimää.

  • Adele sanoo:

   Mihin sellaiseen muka törmää? Meillä aina jaettu 50/50, eikä sitä kukaan ole ihmetellyt? Kuka siis sellaista kommentoi ja missä? En ole sarkastinen, kiinnostaa oikeasti.

   Välillä tuntuu, että muutenkin tietyt ”totuudet” vain jatkaa elämäänsä (keskustelupalstoilla), vaikka oikeasti asiat ovat muuttuneet.

 • Minä sanoo:

  Itse olen yksin lasteni kanssa, mutta meidän tuttavapiirissä on paljon tällaisia isiä, jotka vievät lapset hoitoon, sopivat leikkitreffejä ja kutsuvat synttäreihin ja muuten vaan ovat lastensa kanssa. Alkuun tämä vaatii vähän totuttelua, pakko myöntää, koska itselläni on vaan niin erilainen tilanne, mutta nykyään minusta on vaan niin hienoa nähdä että näitä miehiä/isiä ihan oikeasti on ja yhä enemmän!

 • Samassa suossa sanoo:

  Tämäpä juuri! Vauva-aikana suuri osa sukulaisista ja kavereista ihmetteli kun mieheni vaihtoi vaippoja, lämmitti maitoa, nukutti vauvaa jne. Nyt ihmetellään kenen kanssa lapset ovat kun minulla on pitkä päivä töissä, tai kuka hakee lapset kun olen töissä, ”laitatko valmiiksi hoitoon tavarat”.. Olen muistuttanut ihmisille että ”eikös nämä ole meidän yhdessä tehtyjä lapsia ja isän pitää pystyä hoitamaan lapsia siinä missä äidinkin”

 • Tuulikki sanoo:

  Tämäpä tämä.. Olen saanut todella veikeitä katseita, kun lähdin töihin kuopuksen ollessa 6,5kk. Isä jäi hoitovapaalle. 50/50 meilläkin lapset hoidetaan ja AINA saa vastata kysymykseen: ”kuka hoitaa lapsia” kun olen yksin reissussa.
  Olen ottanut tavakseni vastata, että lapsillani on isä, joka hoitaa ja osallistuu lastensa elämään. Toisin kuin oma isäni.

 • Lapsellinen urheilija sanoo:

  Niiiiin tuttuja ihmettelyjä! Treenaan itse kestävyyslajeja ja tunteja kertyy viikkoon todella paljon, tämän mahdollistaa osallistuva isä, jolla ei ole samanlaista aikasyöppöharrastusta ja intohimoa kuin itselläni. Silti usein sitä ihmetellään, että missäs teidän lapsi on tämän ajan. Jos oikeen ketuttaa niin täräytän ihmettelijälle että meidän lapsella on ihan tuo isäkin.