Teinit ovat oikukkaita. He ovat synkeitä ja mutisevat vastaukseksi, jos sitäkään.

Sellainen käytös saattaa ahdistaa vanhempaa, vaikka on täysin mahdollista, että teiniä ei vaivaa mikään muu kuin se, että hän on teini.

Mistä sitten tietää, millainen käytös viestii siitä, että teinillä on oikeasti ongelmia?

Tarkkaile näitä merkkejä:

Unirytmin muutokset

Teinin unirytmin kuuluukin muuttua. On täysin normaalia ja asiaankuuluvaa, että teini saa unta vasta myöhään ja on väsynyt aamuisin. Siitä ei siis tarvitse huolestua, jollei teini silminnähden kärsi univajeesta.

Hälyttävää on se, että tässä tapahtuu muutos, ja teini nukkuu joko selvästi enemmän tai vähemmän, ja tämä tilanne jatkuu viikkojen ajan. Teini voi myös itse kertoa, että hän ei pysty nukkumaan tai olemaan hereillä.

Tällainen tilanne saattaa kertoa fyysisestä sairastumisesta, mutta viitata myös masennukseen, ahdistukseen, unettomuuteen tai päihteiden käyttöön.

Kiinnostuksen menettäminen

On luonnollista, että kiinnostuksen kohteet muuttuvat iän myötä. Teineille on myös tyypillistä se, että kavereiden kanssa hengailu ja pyrkimykset parisuhteisiin vähentävät kiinnostusta kouluun ja harrastuksiin.

Hälyttävää sen sijaan on se, että teini menettää kiinnostuksensa johonkin hänelle tärkeään asiaan. Suosikkiharrastus, jonne teini on lähtenyt mielellään, ei enää kiinnosta, eikä koulutyö innosta lainkaan.

Nämä voivat olla merkkejä ahdistuksesta, masennuksesta ja kiusaamisesta. Syynä voi olla jopa diagnosoimaton tarkkaavaisuushäiriö, joka alkaa vaivata näkyvästi vasta, kun opinnot ovat aiempaa vaativampia.

Päihteiden käyttö

Osa teineistä kokeilee päihteitä, eikä se kerro mitään erityisen huolestuttavaa, vaikka tietysti onkin vanhemmille järkytys. Vaikka vanhemmat olisivat miten hyviä, teineillä on tapana hölmöillä. Sen sijaan jatkuva tai tiheä päihteidenkäyttö on ehdottomasti vakava hälytysmerkki.

Älä paina asiaa villaisella, vaan selvitä mistä on kyse ja hanki tarvittaessa ammattiapua.

musta sydän
Kuva Ed Robertson, ylin kuva Jordan McDonald.

Itsensä vahingoittaminen

Tämä voi olla monenlaista. Päihteiden käyttäminen, syömisen kontrollointi, pakkomielteinen liikkuminen, viiltely ja hiusten tai muiden karvojen nyppiminen ovat tyypillisiä tapoja vahingoittaa itseään. Näissäkin on tietysti aste-eroja. Satunnainen päihdekokeilu on eri asia kuin jatkuva päihteiden käyttö. Ruokahalun menettäminen stressaavassa tilanteessa ei ole kovin huolestuttava oire. Moni aikuinenkin näprää ihoaan tai hiuksiaan stressaantuneena. Näissä tapauksessa pyrkimys selvittää kuormituksen syy ja nuoren stressin helpottaminen riittävät.

Varsinainen syömishäiriöoireilu, viiltely tai karvojen nyppimishäiriö vaativat ammattiapua. Älä aikaile sen hankkimisen kanssa. Kukaan ei pidä sinua huonona vanhempana tai syytä sinua. Sinua ei myöskään pidetä hysteerisenä. Varhainen puuttuminen on pelkästään hyvä asia!

Vihanhallintaongelmat

Teinit suuttuvat helposti ja tulisesti, sekin on täysin normaalia. Teinillä on oikeus tunteisiinsa ja niiden ilmaisemiseen niin, että se ei vahingoita muita. Teinin on kuitenkin opeteltava kontrolloimaan reaktioitaan tunnekuohuissakin, ja myös opittava ilmaisemaan tunteensa hyväksyttävällä tavalla.

Jos tunnereaktiot ovat niin voimakkaita, että teini ei pysty hallitsemaan niitä, kannattaa hakea ammattiapua.

Miten toimia, jos nämä tilanteet kuulostivat tutuilta?

– Puhu teinille asiallisesti ja järkevästi. Älä hyökkää ja raivoa, vaan kerro, että olet huolissasi.

– Kuuntele teiniä ja yritä ymmärtää häntä. Ymmärtäminen on eri asia kuin asian/ käytöksen hyväksyminen.

– Hanki teinille keskusteluapua tai muuta ammattiapua, jos vaikuttaa siltä, että se on tarpeen.

– Myös siitä voi olla apua, että teini voi jutella jonkun muun aikuisen, kuin vanhemman kanssa. Esimerkiksi kummi, kaverin vanhempi tai valmentaja voi olla tällainen ihminen.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia