Oletko ainoa, joka teillä siivoaa? Sinä korjaat likaiset astiat pöydästä, sinä korjaat likaiset sukat lattioilta, sinä vaihdat roskapussit ja viet täydet ulos, sinä käyt kaupassa ja teet ruoan, sinä peset vessan ja imuroit?

Niissäkin perheissä, joissa vanhemmat jakavat kotityöt parhaansa mukaan, on yleensä yksi porukka vapaamatkustajia. Nimittäin lapset.

Lapset eivät yleensä tee kotitöitä ilman hirveää vääntöä ja tappelua. Mikäli tekevät, siis.

Sadoista muistutuksista huolimatta kaikki jää levälleen, eikä ole puhettakaan siitä, että imuriin tai tiskiharjaan tartuttaisiin omatoimisesti. Siksi onkin niin hämmentävää lukea tutkimuksesta, jonka mukaan alkuperäiskansa-taustaiset lapset Meksikossa ja Guatemalassa paitsi tekevät kotitöitä, he ilmeisesti myös pitävät itsestäänselvänä sitä että he hoitavat osansa.

Mäkin haluun että lapset pitävät kotitöitä myös heille kuuluvana asiana ja tekevät niitä oma-aloitteisesti?

MITEN se onnistuu?

Ilmeisesti niin, että jo noin vuoden ikäiset lapset ovat mukana kotitöissä tekemässä niitä. Eivät siis vain seurailemassa mukana.

Tietenkään pikkutaaperosta ei ole hommissa hirveästi oikeaa apua, mutta hän ikäänkuin ehdollistuu tekemään kotitöitä. Jos lapsi siivoaa ja laittaa ruokaa vanhemman tai sisarusten apuna jo ihan pienestä, hän ei edes muista aikaa jolloin hänen ei tarvinnut tehdä kotitöitä. Silloin ne tuntuvat täysin normaaleilta, eikä yhtäkkiä niskaan pudonneelta rangaistukselta. Ehkä myös se, että lapset ovat alusta alkaen mukana auttamassa, tekee töistä kaikille miellyttävämpää sen sijaan että muut lööbaisivat ja yksi karjuu kun kukaan ei ikinä tee täällä mitään!!!

Mitäs sitten jos taaperoikä meni jo? Onko mitään tehtävissä enää, jos kotona vetelehtii koululainen tai teini?

Ehkä.

Olet varmaan kokeillut perinteiset keinot, kiristyksen, lahjonnan ja uhkailun? Jos niiden sijaan ottaisikin saman asenteen kuin pikkutaaperoiden kanssa, eli antaisi lapsille vastuuta töistä ja yksinkertaisesti odottaisi, että hommat myös tehdään.

Ehkä ongelma on siinä, että kaikki perheessä olettavat kotitöiden kuuluvan vanhemmille (äidille) eikä myös heille itselleen? Ratkaisu saattaa olla vastuun antaminen ja luottamus käskyttämisen ja pakottamisen sijaan. Kenties kotihommat tulevat paremmin hoidetuiksi, jos jokaisella on oma, väistämätön tehtävänsä.

Siis ehkä. Meneekö kokeiluun teillä?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Eikö lapset tee kotitöitä? Tässä ratkaisu!”

 • Täällä näin sanoo:

  11v poika ja 13v tyttö sekä alle 2v taapero talossa. Isojen kanssa on jo vuosia sitten sovittu tietyt päivittäiset työt jotka ovat omat vastuualueet ja joista ei luisteta, ja ajan kanssa niitä tulee lisää. Lisäksi työnjako on selkeä esim siivouspäivinä ja jokainen tietää, että oman tontin kun huolehtii, sitten on vapaata aikaa. Paitsi jos on lisähommia joihin kutsutaan vakkarihommien jälkeenkin, nekin on kivempi tehdä heti alta pois niin saa sitten rentoutua eikä ole takaraivossa kummittelemassa enää. Niistä ei koskaan tule kädenvääntöä, joskus ylimääräisten töiden kohdalla voidaan neuvotellakin kuka tekee mitä ja miten tulee tasapuolisesti määrältäänkin työtä kaikille. Taapero on kaikessa mukana ja kantaa iloisena roskiksen ulos ja omalla pölymopillaan moppaa lattioita jne, oppii mallista että työt kuuluu kaikille, eikä ole vain äitin auttamista. Jos on hommia, jotka ei ole vaikka viikottaisiakaan, kirjoitetaan jokaiselle oma lista, jonka saa toteuttaa omalla ajallaan, mutta vapaa-aika alkaa vasta kun kaikki on tehty. Toimii, lapset tekevät työt ja viivaavat listaan tehdyiksi itse, eikä kertaakaan ole jäänyt huomautettavaa työn jäljestäkään. Että kyllä ne vaan osaa vastuun ottaa, kun on siihen opettanut, ja ymmärtävät että itseään ja omaa elämää varten siinä oppii kurinalaisuutta, vastuunkantoa, kykyä huolehtia omista töistään jne elämässä tarvittavia taitoja.

 • Äippä sanoo:

  Meillä kaikki tekevät ennalta sovitut kotityöt.
  Ei tokikaan ilman muistuttamista.
  Kotitöiden tekemiseen ja tekemättä jättämisen seuraus on kuukausiraha!
  Eräs lapsista aikoinaan ei tehnyt kotitöitä,mutta myös rahansa hän hankki muualta,ruoan ja vaatteet ym.hän sai kotoa,muttei käyttörahaa.
  Meillä tämä toiminut hyvin ja lapset ymmärtävät myös sen,että aikanaan omilleen muuttaessaan osaavat hoitaa asioita itse!
  Nyt tyttö käy 9 luokkaa ja just eilen oli kotitalous opettaja sairastunut,meidän likka opetti yhdessä toisen aineen opettajan kanssa 7lk köksän tunnin!!
  Samoin yksi omilleen muuttanut poika pesi pyykit,kun tyttöystävä ei osannut😂
  Näin meillä ja homma toimii!

 • Satu sanoo:

  Meillä 1½ v poika on innolla mukana imuroimassa, ruuanlaittoa haluaa aina seurata ja tiskaaminenkin alkaa kiinnostaa jo.

  Itse muistan kyllä sen teini-iän kun äiti monta kertaa muistutti kotitöistä kunnes joutui räjähtämään kun en koskaan tee mitään. Mutta mitä jos vaan malttaisi odottaa vaikkapa iltaan edes? Olisin kyllä oikeasti ne hoitanut, mutta kun ne piti aina hoitaa saman tien. Vastuuta ja luottamusta kannustan kokeilemaan! Vaihtuvat vuorot kotitöille, kyllä ne siitä hoituu.