Saimme viestin viisikymppiseltä mieslukijalta. Se kuului näin:

”Kun saamme nuorimman lapsemme ulos ovesta, lähden samalla ovenavauksella. Kun puhumme miesten kesken, tämä on todella yleinen haave. Tai suunnitelma. Tajuavatkohan naiset, kuinka moni mies tätä suunnittelee?

Elämä on pelkkää vastuunvaihtoa ovella. Ei parisuhteesta tietoakaan. Kun lapset ovat lentäneet pesästä, alkaa elämä.

Sitä odotellessa.”

MTV3 kirjoittaa, että ”yli 55-vuotiaiden avioerot räjähtivät käsiin”.

Yli 55-vuotiaiden avioerot ovat kolminkertaistuneet kuluneiden 30 vuoden aikana, selviää Tilastokeskuksen tilastoista, jutussa kerrotaan. Omasta kokemuksestaan jutussa kertoo avioeroista kirjan kirjoittanut Johanna Muuraiskangas: ”– Mieheni ilmoitti syyskuisena päivänä, että kaipaa muutosta, elämä ei enää maistu hyvältä, parisuhde ei myöskään ja ero tuntuu ainoalta vaihtoehdolta. Johanna, joka oli touhunnut omaa kiireistä arkeaan päivästä toiseen, meni eroilmoituksesta shokkiin. Jälkeenpäin ajateltuna kumpikin puoliso oli sisimmässään ehkä jo pidempään tiennyt eron joskus tulevan.”

Ehkä tämä on tavallinen tarina?


Kuva Nik Shuliahin, ylin kuva Ben White.

Näissä miesten erounelmissa ja niiden toteuttamisessa ei siis ole ns. tyhjän pesän syndroomasta johtuva ero, vaan sitä on hauduteltu vuosikausia.

Tiedätkö sinä, haaveileeko sinun puolisosi lähtevänsä ovet paukkuen heti, kun viimeinen lapsistanne on muuttanut pois kotoa?

Haaveiletko sinä lähteäväsi silloin?

Jos tilanteesi on jompi kumpi näistä, mieti seuraavaa:

– Kannattaako sinun odottaa vuosia, jos olet varma siitä, että haluat erota? Jos et ole sitoutunut suhteeseen vaan suhtaudut siihen kuin lusittavaan vankilatuomioon, kohtelet sekä puolisoasi että itseäsi epäoikeudenmukaisesti. Ole rehellinen itsellesi ja toiselle.

– Minkälaisen kuvan haluat antaa parisuhteesta lapsillesi? He tulevat ottamaan sinusta mallia, halusit tai et.

– Jos et ole varma siitä, että haluat erota, tai ajatuksesi erosta on ennemmin pelko kuin toive, puutu tilanteeseen. Mitä voitte tehdä suhteenne eteen? Annatteko sen luisua eroon vai haluatteko yhdessä elvyttää sen?

– Mikäli pelästyt erohaaveitasi ja haluat jatkaa suhdetta, toimi itse heti. Ei se passiivisella odottamisella tai vastuun vyöryttämisellä toisen niskaan tule paranemaan. Muista, että ainoa henkilö jota voit suhteessa muuttaa, on sinä itse.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

9 vastausta artikkeliin “Vaimo, tiedätkö miehesi salaisesta suunnitelmasta?”

 • Ihme touhua sanoo:

  Tässä ihmetyttää sellainen, että miten ihmeessä ihmiset pystyvät tuollai ”sinnittelemään”? Siis kun parisuhdetta ei ole tai se on huono, niin eihän siinä vaan pysty olemaan samassa keittiössä pyörimässä. Aikamoista valheellisuutta ja teeskentelyä, ihan kuin pelkällä julkisivulla olisi jotain merkitystä. Joku kirjoitti alla, että oli teininä toivonut sitä eroa. Se pitää paikkansa, että lapsilta ei saa huonoa suhdetta piilotettua. He näkevät sen kyllä ja omasta mielestäni kärsivät siitä enemmän kuin erosta. Eron voi hoitaa myös sivistyneesti, siis niin, ettei esim. äiti jää köyhyysloukkuun ja yksin vastuuseen. Se on epäreilua ja todella epämiehekästä isältä. Jonkun asian pitää erottaa ihminen eläimestä ja tämä on yksi niistä.

 • Totaalisen Kyllästynyt sanoo:

  #metoo, tässä kontekstissa. Useamman vuoden suunnitellut samaa kuviota eli nuorimmaisen lähtiessä lähtee myös äijä jokseenkin samalla ovenavauksella.

  Syynä totaalinen kyllästyminen muiden (=hänen) ehdoilla elämiseen ja max 5x vuodessa seksiä, sama se on muuttaa omilleen ja olla ilman.

 • Yläkerran tyttö sanoo:

  Odotin 14 vuotiaasta asti mlloin porukat eroo. Kaikki oli ilmassa. Surullinen äiti kotityötaakan alla, paljon vapaa-aikaa ”kavereiden” kanssa viettävä isä, kireä ilmapiiri, erittäin vähäinen läheisyys vanhempien kesken. Täytin 18v ja löysin äidin itkemästä kännissä mun huoneessa. ”Me erotaan” hän sai soperrettua suustaan. Spontaanisti vastasin että ”Vihdoin, tätä oon oottanu vuosia!” Äiti kyseli syytä kommenttiini, en osannu silloin selittää.
  Vuosia myöhemmin äiti kertoi että isä oli sanonut jo aikoja sitten että kun tytöt on täysikäset niin hän haluaa eron.
  Myöhemmin aikuisiällä kysyin isältä että mikä äidissä viehätti kun he nuorena tapasivat ja tyrmistyin vastauksesta: ”Hyvät hampaat. Ja että hän näki äitini täydellisenä äitinä hänen tuleville lapsillen.”

  Miehiltä saadut huomion osoitukset on jääneet aina epäilyn varjoon mun kohdalla.

 • äiti 84 sanoo:

  miehen kanssa jutellaan paljon et mitäs sitten kun erotaan. Mä puhun enemmän siitä mitä traumoja tapahtuu lapsille erossa ja etenkin vauva-ajan erot hämmästyttää. Mies taas puhuu juurikin siitä että miten ihmiset voi erota kun lapset muuttaa pois kotoa.. jutellaan koska onhan se nyt iso todennäköisyys että ero sattuu jossain vaiheessa vaikka ei nyt syytä annettaiskaan toisillemme.. puhutaan myös siitä miten kumpikin saa elämyksiä.. eiks se oo hyvä että pelaan tätä peliä ettei tartte jännitystä muualta hakea. itekin siis tykkään romanttisia elokuvia kattoa kun se tuo niitä elämyksiä jota en välttämättä parisuhteessa saa.. väsymyksestä eroaminen on mun mielestä niitä pahimpia mitä ei oikeasti sais ees tapahtua..

 • Onnellinen ex-vaimo sanoo:

  Itse haaveilin erosta monta vuotta ja ajattelin toteuttaa sen sitten kun lapset on lähteneet kotoa. Olin onneton ja ahdistunut. Syksyllä selvisi mieheni salasuhde ja erottiin. Nyt olen onnellinen ja ahdistuksesta tietoakaan. Miehen kanssa tosin en halua olla enää missään tekemisissä. Lasten takia pakko, mutten soittele hänelle ellei ole oikeasti tärkeää asiaa, muuten asiat hoidetaan viesteillä. Ehkä olisi voinut lastensa isän valita hieman paremmin.

 • Hanne sanoo:

  Hmm, näille miehille ei ole sitten juolahtanut mieleen keskustella ongelmasta ja ajatuksistaan puolisonsa kanssa jo NYT.
  Yhteen ollaan menty varmaati hyvin toisenlaisin fiiliksin. Ehkä kannattaisi pysähtyä miettiä mikä meni pieleen, mihin joskus toisessa rakastui ja yrittää tehdä asialle jotain.

 • Eronnut ihan vaan kun jätettiin sanoo:

  Samaa ero unelmaa olen kuullut naisiltakin. ”Kun viimeinen lapsi muuttaa pois, niin sitten”. Selkeä yhteys on, ettei parisuhdetta ole vaan ollaan hyvin toimeentulevia aikuisia samoilla lapsilla.
  Ihmettelen silti… Miksi ei yritetä muuttaa suhdetta paremmaksi nyt heti, ja jos se ei onnistu niin erota siinätapauksessa heti. Ei ne lapset siitä rikki mene jos vain vanhempien välit säilyy. Lasten onni on myös se että näkee onnelliset vanhemmat. Oma elämä voi vaan valua hukkaan jos se lasten toinen vanhempi ei rakkautensa ja intohimona kannakkaan loppuun asti.

  • pipari sanoo:

   Itse ”haaveilen”, että otan eron kunhan lapset on saatu maailmalle. No miksen heti:
   Elintaso romahtaisi, joutuisin luopumaan kauniista talostani. Lapset joutuisivat kahteen kotiin ja muuttorumbaan viikon välein. En voisi muuttaa tältä kylältä pois, koska lasten koulut.
   Niinkin pieni asia, että joutuisin muutamaan kerrostaloon. Etään perältä saisi varmaan mummonmökin halvalla, mutta ei minulla olisi taitoa tai voimia talon ylläpitoon. Eikä varaa talkkariin. Autokin on välttämätön, työmatkaa on 40 km suuntaansa. Pitäisi ostaa aivan kaikki huonekalut, kodinkoneet, astiat ym..
   Uutta ukkoa en enää saa, joten omin nokin selvittävä.

 • Lemonade sanoo:

  Tiedän että näin on. Mieheni puhuu avoimesti kuinka monen hänen kaverin suunnitelma on tuo. Miksei siis mieheni? Naiset eivät yleensä odota kunnes lapset ovat kasvaneet vaan lähtevät kun tunnetta ei ole tai se löytyy jonkun muun kanssa…