Viime aikoina on puhuttanut uusi ilmiö: mikropettäminen. Tai eihän se uusi ole, mutta some on tehnyt siitä sekä helpompaa että näkyvämpää.

Mikropettäminen tarkoittaa kiintymyssuhteen muodostamista ja flirttailuakin suhteen ulkopuolisen henkilön kanssa kumppanin tietämättä. Se tapahtuu pitkälti sosiaalisessa mediassa esimerkiksi tykkäilemällä toisen kuvista ja kommentoimalla niitä tiiviisti sekä chattaamalla. Mikropettämistä on myös tapaamisten salailu, vaikka ne olisivatkin jotain muuta kuin treffejä, sekä valheellisen huonon kuvan antaminen suhteesta ulkopuoliselle.

Vaikean tilanteesta tekee se, että puolisoilla täytyy olla oikeus pitää yhteyttä suhteen ulkopuolisiin ihmisiin, näiden sukupuolesta riippumatta. On vaikea määritellä, millainen yhteydenpito on vielä ok, ja mikä menee pettämisen puolelle.

Viestittely voi sinänsä olla viatonta, ja molemmat osapuolet varmasti väittäisivätkin niin. Se voi silti olla tuhoisaa suhteelle. Eronnut äiti kertoo:

”Suhteessamme oli ongelmia jo ennen kuin tapasin tämän uuden miehen. Mutta tavattuani hänet ihastuin häneen ja harkitsin ensimmäistä kertaa avioeroa. Se oli kuin salamanisku: minä voisin elää toisenlaista elämää, ja minä voisin rakastaa toisenlaista miestä.

Minulla ei koskaan ollut suhdetta tämän tapaamani miehen kanssa. Näimme satunnaisesti harrastuspiireissä ja chattasimme aktiivisesti, oikeastaan päivittäin.

Puolisoni istui samassa huoneessa ja minä puhuin somen kautta toiselle miehelle. Vähitellen kerroin hänelle kaiken, niin hyvät kuin huonotkin uutiset, mutta omalle miehelleni en mitään.

Iloitsin viesteistä (oman miehen viestit vain ärsyttivät) ja yhteydestämme ja elättelin toivoa suhteesta. Salasuhteesta varmaankin, koska en vielä uskonut eroavani. Toinen mies ei rohkaissut minua, mutta oli aina puolellani kun kerroin avio-ongelmistani.

Tiivis yhteys ja asioiden jakaminen suhteen ulkopuolisen kanssa etäännytti minut ja aviomieheni entisestään. Aloin salailla tapaamisiani ja viestittelyjäni, sillä hän oli epäileväinen. Epäily sai minut vihaiseksi, sillä enhän tehnyt mitään väärää! Pidin vain yhteyttä miespuoliseen ystävääni.

Olisimme varmaankin eronneet ilman tätä mikropettämistäkin, mutta se nopeutti prosessia. Onhan toki mahdollista, että suhde olisi pelastunut, jos olisin puhunut tunteistani ja ongelmistamme omalle miehelleni vieraan sijaan…”

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 25 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

25 vastausta artikkeliin “Mikropettäminen tuhosi avioliittoni”

 • Minttumaari sanoo:

  Siis mitä ihmettä? Ymmärrän mikropettämisen ja sen miten tilanne voi salakavalasti mennä siihen, todella hyvin. Mutta. Ja nyt tulee iso mutta. Joskus kyseessä voi oikeasti olla vain viaton kaverisuhde. Jossain flirtissä pitäisin tuon rajan, sillä minusta kuulumisten kysely, hauskojen kuvien jakaminen jne EI OLE PETTÄMISTÄ. Toki jokaisessa parisuhteessa on omat sääntönsä, mutta en ymmärrä miksi siitä oman puolison ajankäytöstä ja kavereista pitää olla niin mustasukkainen.

  Mulla itsellä (nainen,35v) valtaosa kavereista joille viestittelen aktiivisesti on miehiä, naisia taitaa olla alle 10%. Olen naimisissa miehen kanssa ja kolme lastakin on, eikä nämä mieskaverit ole kukaan uhka omalle miehelleni. Olen tekniikan alalla töissä, joten sinänsä on luontevaa että kaverit on siinä suhteessa kuin työkaveritkin. Joskus kaljalla (harvoin kun päästään) yhdessä puidaan jotain suhteidemme haasteita, mutta yleensä puhutaan jostain ihan muusta kuin omasta navasta. Ja jos tukena ollaan niin ihan kaverina.

  Meillä aviomiehen kanssa luottamus ja parisuhde on kunnossa. Ollaan puhuttu suhteen rajat ja hyväksytään se, että niitä ihastuksia elämään voi sattua vaikka oisikin parisuhteessa. Niiden perään ei kuitenkaan lähdetä päättömästi ja salaa, vaan toimitaan kumppania kohtaan reilusti. Tarkoittaa siis suomeksi sitä, ettei ruokita ihastusta ja/tai vaihtoehtoisesti kerrotaan kumppanille rehellisesti missä mennään, ilman että tämän tarvii edes kysellä perään.

 • Kynnys matoksi en ala sanoo:

  Onko teistä normaalia että puoliso selvästi viesteilee kerran päivässä ilmeisesti aamulla ja illalla ”kavereilleen ,jotka tietysti ovat vain miehiä..?
  Ja jatkaa sitä vaikka olen sanonut etten pidä siitä.
  Lopun alkua ,siitä se tietty lähtee pikku hiljaa.
  Miksi ei voida puhua kuin aikuiset,miksi pitää aina salailla?

 • Luottamus meni sanoo:

  Joo laitetaan paremmaksi. Voi vaikka edetä fyysisellekin tasolle, kerta mies tälläistä alkoi harrastamaan. Muuten olisi oltu ” kunnolla”. EI kannata jäädä toiseksi pettämisasioissa. Ken leikkiin ryhtyy, hän leikin kestäköön.

 • Ajatukset muuttuu sanoo:

  Mies, jonka kanssa asun ja lapsikin tehty harrastaa viestittelyä salassa ja tapaa myös harrastusten merkeissä. Kovin oli hyvinvoiva ja iloinen kun oli salainen naisystävä. Asia paljastui ja yllätyin omasta mustasukkaisuudestani ja omistushalustani ja ystävyys meni katkolle kun ongin naisen tiedot ja otin yhteyttä. Aloin sitten tehdä samaa miesten kanssa ja kylläpä se rikastuttaa elämää ja saa mukavia tunteita aikaan, nostaa itsetuntoa. Nyt sallin miehelle samaa. Jonkinlaisia kavereitahan ne, mutta kyllä siinä mielikuvituskin laukkaa ja fantasiat vilisee. Mutta tälläisestä suhteesta se ukkokulta tykkää kun alulle pani, sopii itsellekkin alkujärkytyksen jälkeen.

 • Rehellinen/luotettava puoliso sanoo:

  Kun itsetunto on oikein heikko ei pysty olemaan liitossaan niin, että puoliso riittää. Pettämisen syy on huono itsetunto pettäjällä. Tarvitsee toisen henkilön ihailua ja kehuja. Ovat niin tyhmiäkin, että luulevat, että tämä toinen ihminen on jotenki hieno yksilö ei hauku, eikä vaita mistään.
  Ei varmasti valita mistää, kun häntä ei kohdella välinpitämättömästi eikä hän joudu siivoamaan ja passaamaan vaan juttelu on kevyttä helppoa ilman erimielisyyksiä joita jokaisella parisuhteessa on. Eli turhaa touhua teeskennellä sen muutaman kuukauden antaa itsestään ihan väärä kuva jne. Koska kiinnijääminen on 100 prosenttista.

 • Kyynistynyt sanoo:

  Rakastuin mikropettämisen kautta puolituttuun mieheen, joka viestitteli tiuhimmillaan joka päivä aamusta iltaan. Tuin ja kehuin, fantasioimme. Tuntui, että tässä on sielunkumppani. Kun molempien suhteet tahoillaan päättyivät, menimme nopeasti yhteen. Pari vuotta huumaa ja nyt mies on jo jäänyt vieraiden naisten kanssa kiinni samasta kuviosta, mitä aikoinaan harrasti minun kanssani. Hän tunnusti addiktoituneensa selän takana viestittelyyn. Itse en enää vastaavaan salaviestintään lähde, hän saa mennä jos haluaa.

 • Tuore aviomies sanoo:

  Vaimoni saa silloin tällöin ”moikka mitä kuuluu?” -viestejä vuosien takaiselta seksin vonkaajalta. Vaimoni on kertonut tästä ja että häntä arsyttää tuon viestit kun tämä mies kertoo aina vain omista nykyisistä ongelmistaan. Sitten on toinen mies, jonka kanssa näin vahingossa viestittelevän. Kun menin silittämään vaimoni päätä, oli viestin kirjoittaminen kesken. Nopeasti pyyhki kaiken ja laittoi puhelimen pois. Eikä ole puhunut asiasta ollenkaan, enkä minä. Mitä pitäisi tehdä?

  • Kuultu&koettu sanoo:

   Hei. Minä elin muutaman vuoden tuollaisen naisen kanssa avoliitossa. Katselin tätä kännykkä-viesti-some touhua lähes tuon koko ajan. Entiset tinder tuttavuudet, baarituttavuudet yms ottivat yleensä viikonloppuiltaisin yhteyttä naiseeni. Tuskin tarvitsee selittää mistä johtuu. Osan hän näytti avoimesti ja mollasi miehiä, mutta osan myös salasi ja jätti minut omien mielikuvituksieni varaan.

   Tämä on sitä nykytouhua. Mikropettämistä. Itse suhteemme alussa tein entisille selväksi, että olen alkanut suhteen. Kukaan ei ottanut enää yhteyttä. Huom. Tässä asiassa onkin huomattavat sukupuolierot. Miehet tuntuvat paskat nakkaavan toisen liitoista tai suhteista, naiset kunnioittavat tässä asiassa näemmä enemmän.
   Naiseni nimittäin laittoi muutamalle viestin, että seurustelee ja ei halua yhteydenottoja. Mutta Kyllä niitä samoja häiskiä silti vielä kiinnosti puhelimen pärinän alettua perjantai iltana.

   Puhuin tästä asiasta monesti, että se ei tunnu hyvältä. Ensin alkuun se tuntui naiselleni menevän jakeluun, mutta kuukausien saatossa, eräistä esim. Baaritutuista oli yhtäkkiä tullutkin todella hyviä ystäviä, ja olen kontrolloiva sika jos vaadin yhteydenpidon lopettamista.

   Suhteemme päättyi 4 v jälkeen, koska alituinen epäilys söi ainakin itseltäni pohjan. Sekä se että tämä naiseni ei ilmeisesti halunnut sitoutua minuun 100%, vaan halusi pitää ns. Varamiehiä lähettyvillä.

   Nyky parisuhdekulttuuri tuntuukin olevan melko mixaantunutta ja muistuttaa lähestulkoon avointa suhdetta. Kun tätä arvostelet, olet kontrolloiva ja vanhanaikainen *****! Nimim. Kuultu ja koettu. Erotessani tästä naisesta olin 35v.

 • Raukkamaista sanoo:

  Itsetunto ongelmaisten toimintaa. Valitettavasti muilta haettu ihailu kertoo vain omasta huonosta itsetunnosta. Kunnostakaa oma persoonanne ennenkö pariudutte. Silloin oma puoliso riittää.

 • Harkitkaa tekojanne sanoo:

  Surkimuksia, säälittäviä paskiaisia, kun pitää pilata oma ja toisten avioliitto useinmiten hyvä liitto tuollaisella paskalla. Häpeän ja kadun omaa kuukausien viestittely/soittelu sekoamistani. Ilman sitä olisin maailman onnellisin mies. Tajuan sen vain vasta nyt. Älkää pilatko liittojanne. Tuhotko elämäänne ajattelemattomuudella. Oma vaimoni oli parasta mitä minulle oli koskaan tapahtunut. Tuttava nainen syöttöä omituisia mielipiteitä ja on aina keskustelukumppaninsa puolella.

 • Tuike sanoo:

  No eikös aina kuitenkin kannata ongelmista ja KEHUISTA puhua ensin kohteen kanssa?

  Mikä hitto siinä on niin vaikeeta?
  Ihan kaikesta voi puhua. Jopa fantasiat.
  Koska kukaan ei osaa lukea ajatuksia.

 • Sitoutumiskammoinenko? sanoo:

  Tällaiseen ”mikropettämiseen” ajautuu kyllä varsin helposti, tiedän kokemuksesta. Juurikin, koska rajanveto on niin vaikeaa. Itselläni on tässä tuore tilanne käsillä, on molemminpuolista ihastusta eri mieheen, kenen kanssa seurustelen. Miesystäväni tietää asiasta ja hänen (täysin oikeutetun) närkästyksensä johdosta yhteydenpitoa minun ja toisen miehen välillä on vähennetty. Sellainen ärsyttävä tilanne, että oma mies on ns. paperilla täydellinen, mutta tunnetta puuttuu minun puoleltani. Kun taas tämä toinen mies herättää kyllä tunteita, mutta varsinainen suhde häneen tuskin toimisi. Jos ei ala tunnetta omaan mieheen löytyä, täytyy varmaan erota ja toivoa, että vastaan tulee joku, jossa tunne ja järki kohtaa.

 • jKotoaro sanoo:

  Niinpä niin, sellaista sattuu kun tapaa koulutus kuvioissa uuden ihmisen. Se on itsestä kiinni, minkälainen ihminen on itse. Meillä valtiollatoissa ainakin menee panemiseksi (pettämiseksi), itsellä varattuun yli 10 vuoden salasuhde, alkoi vähän ennen 2011 Brysselin koulutus tutustumista. Niin ja arvaatte varmaan miten opintomatkalla kävi. Molemmat ollaan naimisissa vieläkin vakka kiinni ollaan jääty viimeksi 2018 naisen työpaikalla..mutta sähköposti huutaa vuosien ajoilta kiihottavia viestejä kuin kuviakin, videoista puhumatta miten Munkkiniemen tiloissa työpöytä saa kyytiä niin ja näköala siellä näköalatornin ikkunalaudalla näytti säätämiseltä. Ps. kiitos koulutuspäällikkö kun keskeytit meidät silloin, se mitä kurssipäivän jälkeen tapahtui ovien lukkiuduttua ei kestäisi kummankaan avioliittoa, saati työpaikkoja.

 • En tiedä mitä tehdä sanoo:

  Meillä viestittelyä ja salailua viestittelystä. Sain muutama päivä sitten tietää että vaimoni keskustelee vieraan mies henkilön kanssa joka lähettelee viestejä runsaasti ja vaimoni vastaa lyhyesti. Eilen illalla vaimoni oli sanonut miehelle että on parisuhteessa. Minusta se on vähättelyä. Mies siihen että onko sinulla sinkku ystävätärtä. Ja aamulla näin viestin että vaimoni antoi kuite kun lu an lähettää viestejä jatkossakin ja kun kysyin siitä häneltä vastasi kieltävästi. Miksi kieltää jos ei ole miettinyt jotain muuta miehestä.

  • Petetty sanoo:

   Mieheni jäi kiinni naispuolisen työkaverin kanssa viestittelystä keväällä. Pettämisen raja meni yli jo siksi että on salannut yhteydenpidon.
   Puhumattakaan siitä minkälaisia viestejä on laiteltu tai että on useita kertoja ehdottanut tapaamista. Viestit on osittain olleet ihan viattomiakin mutta mukaan mahtuu myös selkeästi seksuaalista flirttiä.
   Mies ei myönnä että heidän välillään olisi mitään.
   En vaan usko sitä koska kyllä se kertoo kiinnostuksesta töistä kohtaan jos jatkuvasti viestitellään ja kysellään kuulumisia ja lajitellaan hymiöitä sekä pikkutuhmia viestejä.
   Kipuilen asian kanssa enkä pääse yli tästä koska mies valehtelee.
   Kyseisen naisen puhelutiedot oli myös salattu.
   Mies vaan sanoo että mitään ei ole tapahtunut.

  • jKotoaro sanoo:

   Juu, paskaa on. Ja se niiden vähättely ja tietty valehtelu on aikaslaila naurettavaa. Kantaisi vastuun teoista ei niin kun valtion virkamiehet eli heti luikitaan pakoon.. sorry mut sexy suhde niillä alkaa jos ei ole jo..

 • järki käteen sanoo:

  Lilmät syöpyy päästä kun lukee tällaista sontaa. Koko mikropettäminen terminä on epävarmojen ja tekosyitä keksivien ihmisten keksintö. Avioliiton tuhosi tässä tapauksessa kommunikaation puute, eikä se, että on läheisiä ystäviä muuallakin

 • Apuuva sanoo:

  Tää palsta lietsoo juurikin sairasta käsitystä ihmissuhteista ihan vainoharhaisuuteen asti.

 • minttu sanoo:

  Tämäkin on tulkinnanvaraista mikä on kenellekin mikropettämistä. Onko kaikki yhteydenpito vastakkaisen sukupuolen kanssa pettämistä? Entä jos samat asiat kertoo samaa sukupuolta olevalle parhaalle kaverilleen, sekö ei ole niin paha?

  Parisuhteessa moni on yksinäinen eikä ihan kaikkea ystävyyttä voi saada siltä omalta kumppanilta. Olisi kohtuutonta että yhden ihmisen pitäisi täyttää kaikki odotukset joita ystävyydele on.

  Mutta jos viestit ovat seksuaalissävytteisiä, ymmärrän kyllä että raja on ylitetty. Jotenkin vain tuntuu että osa ihmisistä ei erota ystävyyttä ja rakkaussuhdetta. Minulla on paljon eri sukupuolta olevia työkavereita, joiden kanssa olen viestitellyt mutta ikinä nämä viestit eivät ole olleet mitään rakkausviestejä.

  • Silhouette sanoo:

   Sinä olet joko naiivi, tai sitten tiedät tasan tarkkaan mitä haluat.. 😉

   Minä olen mies, ja tiedön myöskin tasan tarkkaan miten miehet ajattelevat. JOS nainen on vähääkään mielenkiintoinen tai aiheuttaa sellaisia ajatuksia, ns. Kaveruus on mennyttä!
   Kyllä, pojat tahtoo panna. Sori ny vaan tytöt kauniine ajatuksinenne!

 • Huono Äiti sanoo:

  Kyllä se kannattaisi ottaa puheeksi. Selvittää se, onko mies vain ajattelematon teoissaan vai halukas tosissaan pistämään elämänsä päreiksi. Moni jatkaa niin kauan kuin ns. jää kiikkiin ja joutuu tosiasioiden eteen – vaakakupissa ovat kuitenkin ne yhteiset lapset ja yhteinen menneisyys. Jos taas oma elämäsi alkaa olla liian vahvasti kiinni toisen vahtimisessa ja vain lasten kautta elämisessä, onko se silloin sinulle arvokas elämä? Me olemme täällä vain kerran.

 • Särmä sanoo:

  Mitä kannattaisi tehdä, jos tietää, että tällaista tapahtuu? Mies tekee tätä, jäänyt kiinni ja jatkaa hommaa siitä huolimatta. Olan ihan romuna ja yritän pitää hommaa kasassa lasten takia.

 • Satu sanoo:

  Mieheni harrastaa myös mikropettämistä. Jo vuosia hän on chättäillyt netissä vieraiden naisten kanssa. Myös facebookin kautta ottaa yhteyttä. Vanhoja koulukavereita, uusia tuttavuuksia , kaikki käy. Ihailee naisten kauneutta ja kertoo miten vaikea hänen avioliittonsa on, ai miten tiedän? No koska vakoilen häntä ja kohta Jarmolle koittaa kova arki kun vaimo potkaisee pihalle. Nyt tämä tyttö kiittää kuluneista vuosista ja jatkaa matkaa.

 • Myrskyn Merkki sanoo:

  Hyvä, että aihe on nostettu esiin ja nimetty. Mieheni harrastaa juurikin tällaista, eri naisia on ollut useita viiden vuoden sisään: somessa, työpaikalla sekä salatapaamisia ex-kihlatun kanssa (ei olisi haitannut, jos olisi ilmoittanut etukäteen eli luvalla olisi saanut puolestani tavata). Jos kritisoin hänen käyttäytymistään, hän vetoaa siihen, että ei ole ollut fyysisessä kanssakäymisessä. Minun miespuolisista tuttavistani hän on kuitenkin hyvin tarkka, kyse on siitä, ”Millaista energiaa välillänne vaihdetaan”. Rajan vetäminen ja perustelu on todella hankalaa, vaikka käytös itseä loukkaakin. Voin sanoa, että vaikka kuinka yrittäisi pitää perheen kasassa, niin väkisinkin tulee mietittyä, olisiko parempi erota. Itselläkin vientiä olisi (hyvin säilynyt mutsi olen), mutta en jaksaisi alentua samanlaiseksi ääliöksi. Sitten ihmetellään kun vaimo muuttuu jalat ristissä istuvaksi lohikäärmeeksi (josta saa tietty taas lisää perusteluja omalle perseilylleen). What to do?