Viime aikoina on puhuttanut uusi ilmiö: mikropettäminen. Tai eihän se uusi ole, mutta some on tehnyt siitä sekä helpompaa että näkyvämpää.

Mikropettäminen tarkoittaa kiintymyssuhteen muodostamista ja flirttailuakin suhteen ulkopuolisen henkilön kanssa kumppanin tietämättä. Se tapahtuu pitkälti sosiaalisessa mediassa esimerkiksi tykkäilemällä toisen kuvista ja kommentoimalla niitä tiiviisti sekä chattaamalla. Mikropettämistä on myös tapaamisten salailu, vaikka ne olisivatkin jotain muuta kuin treffejä, sekä valheellisen huonon kuvan antaminen suhteesta ulkopuoliselle.

Vaikean tilanteesta tekee se, että puolisoilla täytyy olla oikeus pitää yhteyttä suhteen ulkopuolisiin ihmisiin, näiden sukupuolesta riippumatta. On vaikea määritellä, millainen yhteydenpito on vielä ok, ja mikä menee pettämisen puolelle.

Viestittely voi sinänsä olla viatonta, ja molemmat osapuolet varmasti väittäisivätkin niin. Se voi silti olla tuhoisaa suhteelle. Eronnut äiti kertoo:

”Suhteessamme oli ongelmia jo ennen kuin tapasin tämän uuden miehen. Mutta tavattuani hänet ihastuin häneen ja harkitsin ensimmäistä kertaa avioeroa. Se oli kuin salamanisku: minä voisin elää toisenlaista elämää, ja minä voisin rakastaa toisenlaista miestä.

Minulla ei koskaan ollut suhdetta tämän tapaamani miehen kanssa. Näimme satunnaisesti harrastuspiireissä ja chattasimme aktiivisesti, oikeastaan päivittäin.

Puolisoni istui samassa huoneessa ja minä puhuin somen kautta toiselle miehelle. Vähitellen kerroin hänelle kaiken, niin hyvät kuin huonotkin uutiset, mutta omalle miehelleni en mitään.

Iloitsin viesteistä (oman miehen viestit vain ärsyttivät) ja yhteydestämme ja elättelin toivoa suhteesta. Salasuhteesta varmaankin, koska en vielä uskonut eroavani. Toinen mies ei rohkaissut minua, mutta oli aina puolellani kun kerroin avio-ongelmistani.

Tiivis yhteys ja asioiden jakaminen suhteen ulkopuolisen kanssa etäännytti minut ja aviomieheni entisestään. Aloin salailla tapaamisiani ja viestittelyjäni, sillä hän oli epäileväinen. Epäily sai minut vihaiseksi, sillä enhän tehnyt mitään väärää! Pidin vain yhteyttä miespuoliseen ystävääni.

Olisimme varmaankin eronneet ilman tätä mikropettämistäkin, mutta se nopeutti prosessia. Onhan toki mahdollista, että suhde olisi pelastunut, jos olisin puhunut tunteistani ja ongelmistamme omalle miehelleni vieraan sijaan…”

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 14 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

14 vastausta artikkeliin “Mikropettäminen tuhosi avioliittoni”

 • Tuike sanoo:

  No eikös aina kuitenkin kannata ongelmista ja KEHUISTA puhua ensin kohteen kanssa?

  Mikä hitto siinä on niin vaikeeta?
  Ihan kaikesta voi puhua. Jopa fantasiat.
  Koska kukaan ei osaa lukea ajatuksia.

 • Sitoutumiskammoinenko? sanoo:

  Tällaiseen ”mikropettämiseen” ajautuu kyllä varsin helposti, tiedän kokemuksesta. Juurikin, koska rajanveto on niin vaikeaa. Itselläni on tässä tuore tilanne käsillä, on molemminpuolista ihastusta eri mieheen, kenen kanssa seurustelen. Miesystäväni tietää asiasta ja hänen (täysin oikeutetun) närkästyksensä johdosta yhteydenpitoa minun ja toisen miehen välillä on vähennetty. Sellainen ärsyttävä tilanne, että oma mies on ns. paperilla täydellinen, mutta tunnetta puuttuu minun puoleltani. Kun taas tämä toinen mies herättää kyllä tunteita, mutta varsinainen suhde häneen tuskin toimisi. Jos ei ala tunnetta omaan mieheen löytyä, täytyy varmaan erota ja toivoa, että vastaan tulee joku, jossa tunne ja järki kohtaa.

 • jKotoaro sanoo:

  Niinpä niin, sellaista sattuu kun tapaa koulutus kuvioissa uuden ihmisen. Se on itsestä kiinni, minkälainen ihminen on itse. Meillä valtiollatoissa ainakin menee panemiseksi (pettämiseksi), itsellä varattuun yli 10 vuoden salasuhde, alkoi vähän ennen 2011 Brysselin koulutus tutustumista. Niin ja arvaatte varmaan miten opintomatkalla kävi. Molemmat ollaan naimisissa vieläkin vakka kiinni ollaan jääty viimeksi 2018 naisen työpaikalla..mutta sähköposti huutaa vuosien ajoilta kiihottavia viestejä kuin kuviakin, videoista puhumatta miten Munkkiniemen tiloissa työpöytä saa kyytiä niin ja näköala siellä näköalatornin ikkunalaudalla näytti säätämiseltä. Ps. kiitos koulutuspäällikkö kun keskeytit meidät silloin, se mitä kurssipäivän jälkeen tapahtui ovien lukkiuduttua ei kestäisi kummankaan avioliittoa, saati työpaikkoja.

 • En tiedä mitä tehdä sanoo:

  Meillä viestittelyä ja salailua viestittelystä. Sain muutama päivä sitten tietää että vaimoni keskustelee vieraan mies henkilön kanssa joka lähettelee viestejä runsaasti ja vaimoni vastaa lyhyesti. Eilen illalla vaimoni oli sanonut miehelle että on parisuhteessa. Minusta se on vähättelyä. Mies siihen että onko sinulla sinkku ystävätärtä. Ja aamulla näin viestin että vaimoni antoi kuite kun lu an lähettää viestejä jatkossakin ja kun kysyin siitä häneltä vastasi kieltävästi. Miksi kieltää jos ei ole miettinyt jotain muuta miehestä.

  • Petetty sanoo:

   Mieheni jäi kiinni naispuolisen työkaverin kanssa viestittelystä keväällä. Pettämisen raja meni yli jo siksi että on salannut yhteydenpidon.
   Puhumattakaan siitä minkälaisia viestejä on laiteltu tai että on useita kertoja ehdottanut tapaamista. Viestit on osittain olleet ihan viattomiakin mutta mukaan mahtuu myös selkeästi seksuaalista flirttiä.
   Mies ei myönnä että heidän välillään olisi mitään.
   En vaan usko sitä koska kyllä se kertoo kiinnostuksesta töistä kohtaan jos jatkuvasti viestitellään ja kysellään kuulumisia ja lajitellaan hymiöitä sekä pikkutuhmia viestejä.
   Kipuilen asian kanssa enkä pääse yli tästä koska mies valehtelee.
   Kyseisen naisen puhelutiedot oli myös salattu.
   Mies vaan sanoo että mitään ei ole tapahtunut.

  • jKotoaro sanoo:

   Juu, paskaa on. Ja se niiden vähättely ja tietty valehtelu on aikaslaila naurettavaa. Kantaisi vastuun teoista ei niin kun valtion virkamiehet eli heti luikitaan pakoon.. sorry mut sexy suhde niillä alkaa jos ei ole jo..

 • järki käteen sanoo:

  Lilmät syöpyy päästä kun lukee tällaista sontaa. Koko mikropettäminen terminä on epävarmojen ja tekosyitä keksivien ihmisten keksintö. Avioliiton tuhosi tässä tapauksessa kommunikaation puute, eikä se, että on läheisiä ystäviä muuallakin

 • Apuuva sanoo:

  Tää palsta lietsoo juurikin sairasta käsitystä ihmissuhteista ihan vainoharhaisuuteen asti.

 • minttu sanoo:

  Tämäkin on tulkinnanvaraista mikä on kenellekin mikropettämistä. Onko kaikki yhteydenpito vastakkaisen sukupuolen kanssa pettämistä? Entä jos samat asiat kertoo samaa sukupuolta olevalle parhaalle kaverilleen, sekö ei ole niin paha?

  Parisuhteessa moni on yksinäinen eikä ihan kaikkea ystävyyttä voi saada siltä omalta kumppanilta. Olisi kohtuutonta että yhden ihmisen pitäisi täyttää kaikki odotukset joita ystävyydele on.

  Mutta jos viestit ovat seksuaalissävytteisiä, ymmärrän kyllä että raja on ylitetty. Jotenkin vain tuntuu että osa ihmisistä ei erota ystävyyttä ja rakkaussuhdetta. Minulla on paljon eri sukupuolta olevia työkavereita, joiden kanssa olen viestitellyt mutta ikinä nämä viestit eivät ole olleet mitään rakkausviestejä.

 • Huono Äiti sanoo:

  Kyllä se kannattaisi ottaa puheeksi. Selvittää se, onko mies vain ajattelematon teoissaan vai halukas tosissaan pistämään elämänsä päreiksi. Moni jatkaa niin kauan kuin ns. jää kiikkiin ja joutuu tosiasioiden eteen – vaakakupissa ovat kuitenkin ne yhteiset lapset ja yhteinen menneisyys. Jos taas oma elämäsi alkaa olla liian vahvasti kiinni toisen vahtimisessa ja vain lasten kautta elämisessä, onko se silloin sinulle arvokas elämä? Me olemme täällä vain kerran.

 • Särmä sanoo:

  Mitä kannattaisi tehdä, jos tietää, että tällaista tapahtuu? Mies tekee tätä, jäänyt kiinni ja jatkaa hommaa siitä huolimatta. Olan ihan romuna ja yritän pitää hommaa kasassa lasten takia.

 • Satu sanoo:

  Mieheni harrastaa myös mikropettämistä. Jo vuosia hän on chättäillyt netissä vieraiden naisten kanssa. Myös facebookin kautta ottaa yhteyttä. Vanhoja koulukavereita, uusia tuttavuuksia , kaikki käy. Ihailee naisten kauneutta ja kertoo miten vaikea hänen avioliittonsa on, ai miten tiedän? No koska vakoilen häntä ja kohta Jarmolle koittaa kova arki kun vaimo potkaisee pihalle. Nyt tämä tyttö kiittää kuluneista vuosista ja jatkaa matkaa.

 • Myrskyn Merkki sanoo:

  Hyvä, että aihe on nostettu esiin ja nimetty. Mieheni harrastaa juurikin tällaista, eri naisia on ollut useita viiden vuoden sisään: somessa, työpaikalla sekä salatapaamisia ex-kihlatun kanssa (ei olisi haitannut, jos olisi ilmoittanut etukäteen eli luvalla olisi saanut puolestani tavata). Jos kritisoin hänen käyttäytymistään, hän vetoaa siihen, että ei ole ollut fyysisessä kanssakäymisessä. Minun miespuolisista tuttavistani hän on kuitenkin hyvin tarkka, kyse on siitä, ”Millaista energiaa välillänne vaihdetaan”. Rajan vetäminen ja perustelu on todella hankalaa, vaikka käytös itseä loukkaakin. Voin sanoa, että vaikka kuinka yrittäisi pitää perheen kasassa, niin väkisinkin tulee mietittyä, olisiko parempi erota. Itselläkin vientiä olisi (hyvin säilynyt mutsi olen), mutta en jaksaisi alentua samanlaiseksi ääliöksi. Sitten ihmetellään kun vaimo muuttuu jalat ristissä istuvaksi lohikäärmeeksi (josta saa tietty taas lisää perusteluja omalle perseilylleen). What to do?