Vauvan tulo vähintään muuttaa parisuhdetta tai jopa pilaa sen, siitä varoitellaan vaikka kuinka. Mutta missään ei varoiteta siitä, kuinka iso riski teini-ikäinen lapsi on parisuhteelle.

Kun lapsi on kouluikäinen, asiat saattavat mennä suht sujuvasti. Perheessä ehkä hengähdetään raskaiden vauva- ja taaperovuosien jälkeen, että mehän selvittiin siitä! Kyllä me osataan tämä vanhemmuusjuttu, ja ehkä me osataan olla puolisotkin vielä! Auvoa riittää kunnes lapsi saavuttaa teini-iän. Sitten ei enää ollakaan niin varmoja, että meni putkeen tämä vanhemmuusjuttu.

Teini kyseenalaistaa kaiken ja kapinoi kaikkea vastaan. Se on väistämättä vanhemmille raskasta, ja johtaa helposti siihen, että he alkavat syytellä toisiaan. Vauva-ajan mä en ikinä – sä aina -kelat lähteävät taas pyörimään täysillä.

Mutta voiko asialle tehdä mitään?

Voi. Tärkeintä teinien kanssa ja parisuhteen suojelemisessa teinin nostattamien tunnemyrskyjen keskellä on kolme asiaa: tasapaino, kommunikaatio ja yhteys.


Ylin kuva Sara Rolin.

Tasapaino

Teinille kaikki on kuolemanvakavaa – tai ihassama. Maailma pyörii heidän ympärillään, eikä neuvotteluvaraa juuri ole. Tämä ehdottomuus ajaa vanhemmat helposti vastakkaisiin rooleihin, ja teini varmasti käyttää sitä hyväkseen. ”Isä lupasi/ äidille se käy” -tyyppinen kommentointi on tyypillistä teinille, mutta lietsoo epäsopua ja epäluottamusta vanhempien välille.

Käytännössä vanhempien eriävät näkökulmat voivat olla vahvuus. Näin teinille voi selittää asioita kahdesta eri näkökulmasta ja löytää kaikille sopivan ratkaisun. Vanhempien luottamus toisiinsa myös auttaa heitä luottamaan teiniin, sen sijaan että he pyrkisivät petaamaan kaiken valmiiksi ja siloittelemaan teinin elämää.

Ja vaikka teini uskoo, että maailma pyörii hänen ympärillään, vanhempien ei pidä mennä siihen ajatukseen mukaan. Omia kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sekä kahdenkeskistä aikaa saa edelleen olla.

Kommunikaatio

Teinien kanssa kommunikointi on haastavaa. Teinit voivat joko ylireagoida pikkuasioista ja huuto alkaa saman tien, toisista teineistä taas saa nyhtää joka sanan hohtimilla irti. Sama heijastuu vanhempiin: Toisista vanhemmista tulee taukoamatta ohjaavia ja mäkättäviä, toisista vaikenevia. Suhteessa puolisoon puheesta tulee helposti syyttelevää.

Vanhempien on hyvä tajuta, että jos he kritisoivat toisiaan, se heikentää heidän auktoriteettiaan ja yhteistä rintamaansa teinin edessä. Yrittäkää pysyä positiivisina ja puhua toisillenne nätisti – tämä koskee sekä puhetta puolisolle että teinille. Monet teinit ja puolisot eivät koskaan kuule itsestään mitään positiivista. Ja ihan samalla tavalla kuin silloin vauva-aikaan: jutelkaa jostain muustakin kuin lapsistanne ja heidän ongelmistaan. Te olette edelleen kaksi kiinnostavaa ihmistä, joilla on kiinnostava suhde toisiinsa!

Sopikaa myös somen käytölle rajat – ja pitäkää niistä kaiken raivonkin uhalla kiinni. Teinien elämä on somessa, eikä sille mahda enää mitään, mutta teinistäkin voi olla helpottavaa syyttää sitä, että vanhemmat ragee kun he eivät enää vastaakaan kavereidensa viesteihin keskellä yötä.

Yhteys

Teini pyristelee irti vanhemmasta, ja niin hänen kuuluukin tehdä. Vanhemman tulee päästää irti, eikä painostamalla yrittää pitää teiniä lieassa ja yhteydessä. Anna teinin pitää menonsa ja ystävänsä, ja anna heidän viettää aikaa kotonanne. Muista myös omat menosi ja omat ystäväsi.

Älä painosta teiniä romanttisten suhteiden suhteen, viattomaltakin tuntuvat kysymykset voivat ahdistaa. Tästä huolimatta kannusta häntä kohtaamaan toinen ihminen äläkä tuomitse teinin tunne-elämää tai seksuaalisuutta.

Älä myöskään unohda omaa tunne-elämääsi ja fyysisiä tarpeistasi. Vanhempien oma, kahdenkeskinen aika voi kummasti auttaa unohtamaan teinin aiheuttaman stressin!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Pilaako teini avioliittonne? Toimi näin”

 • Nimetön sanoo:

  Onko kellään oikeasti tällaista teiniä, joka huutaa tai alkaa riidellä tyhjästä? Joka kuvittelee olevansa maailman napa? Tai siis varmasti on nuoria, joilla on mielenterveydellisiä haasteita, mutta ei kyllä normaalit teinit käyttäydy noin..

  • Teinien äiti sanoo:

   Mulla on 4 lasta. Heistä nyt 3. On päässyt teini-ikään.
   Ja JOKAISEN 3:n kohdalla on ollut hankalaa. Se on helpottanut hitusen vajaa 17 vuoden iässä, ainakin 2 vanhimman kohdalla.
   Sitä ikää nyt tämän 3. Teinin kohdalla odottelen. Siitä sitten pian aloittaa 4. Oman teiniytensä…

   Ja ei, kellään heistä ei ole mielenterveydellisisä ongelmia, vaikka hankala murrosikä onkin ollut.
   Oli myös itselläni aikoinaan.

  • Nimetön2 sanoo:

   Voi kyllä juurikin tuommosia edellä mainittuja teinejä on. Itselläni on kokemusta vain yhdestä tuommoisesta. Kuvitellaan olevansa maailman napa, ei totella yhtään mittään mitä sanotaan ja sooloillaan täysin oman mielen mukaan menemään. Kyllä tällainen tilanne on erittäin vaikea. Itselläni on ollut aikanaan lapsuus, jossa on ollut kuri ja selkeät rajat. Senkin vuoksi on hyvin vaikeaa kyetä ymmärtämään tuommosta teiniä.