Voisitko kuvitella suhdetta robotin kanssa ihmisen sijaan? Yli neljännes alle 35-vuotiaista voisi.

Tutkimuksessa haastateltiin yli 12 000 ihmistä eri puolilta maailmaa. Tutkittavilta kysyttiin voisivatko he muodostaa suhteen robotin kanssa. Yli neljännes 18-34-vuotiaista vastasi myöntävästi, miehet kolme kertaa useammin kuin naiset.

Teknologian kehittyessä roboteista tulee aidomman oloisia ja kykeneviä yhä useampiin tehtäviin. Monien mielestä siis kykeneviä jopa ystävyys- ja parisuhteisiin. Hämmentävintä on kuitenkin se, että noinkin monet nuoret uskovat, että he kykenisivät suhteeseen robotin kanssa.

Mikä siihen voi olla syynä? Pidämmekö muita ihmisiä jo nyt siinä määrin hyödykkeinä, joiden tulee toimia meidän halujemme mukaan tai he saavat lähteä elämästämme, että kone voi yhtä hyvin korvata heidät? Vai ovatko ihmissuhteet käyneet niin raskaiksi, syystä tai toisesta, että jakaisimme elämämme mieluummin robotin kanssa?

Miltä se sitten tuntuisi olla suhteessa robotin kanssa? Onko takeita, että se toimii kuten sen haluaa toimivan? Ja mitä sen kanssa voi tehdä? Eikö suhde mene tosi oudoksi jo siinä kohdin, kun olisi tarkoitus mennä vaikka syömään, kun eihän robotti syö. Kummallista sen kanssa on nukkumaankin mennä, kun ei robotti tarvitse unta. Lykätäänkö se latauspisteeseen: hyvää yötä kulta!

Ylin kuva Michael Prewett.

Entäs vaikka kesämökkireissut, eihän robon kanssa voi saunoa ja mennä uimaan. Grillimakkaraa se ei halua. Onko perusmallissa sellaisia ominaisuuksia, että se hakkaisi vaikka halot, vai pitääkö ostaa joku jolla on käsien paikalla moottorisaha? Sitä ei kyllä viitsi viedä sänkyyn sitten, vaikka uusien robottien pitäisi toimia seksissäkin.

Olisi toki hyviäkin puolia: robotti ei piereskele eikä pelaa pleikkaa koko päivää, ja robotin voinee pakottaa hakkaamaan ne naulat seinään just nyt. Ehkä sillä on jokin lasermittaus-katse, jolla taulut saadaan varmasti oikealle paikalle. Mutta kyllä arki taitaisi olla liian outoa.

Ja jos ihan vakavasti puhutaan, niin kyllä ihminen kaipaa yhteyttä toiseen ihmiseen, eikä pelkkään simulaattoriin.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia