Uusi tutkimus antaa vanhemmille jyrkän varoituksen: Priorisoi uni! Niinpä. Ohjetta siihen, miten se tehdään, sitä ei annettu, mutta lue tämä tutkimus silti.

Uusi tutkimus on osoitti, että 30- ja 40-vuotiaiden ihmisten unen laadulla nukahtamisen ja aamun herätyskellon välillä saattaa olla merkittävämpi rooli kognitiivisissa kyvyissämme myöhemmässä elämässä kuin aiemmin on luultu. .

Neurology- lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin yhteys 30- ja 40-vuotiaiden unen ja 50- ja 60-vuotiaiden terävyyden välillä.

Kalifornian yliopiston tutkijat analysoivat unitietoja, jotka kerättiin 526 ihmiseltä, joiden keski-ikä oli 40 vuotta. Osallistujat käyttivät rannemittaria kolme yötä ja sitten vielä kolme yötä vuotta myöhemmin. Osallistujat nukkuivat keskimäärin kuusi tuntia joka yö. Tutkijat analysoivat unen laatua ja kestoa, ja osallistujat pitivät unipäiväkirjaa ja suorittivat unen laatukyselyn, jossa heidän unensa sijoittui nollasta (pahin) 21:een (paras). He tekivät myös sarjan muisti- ja kognitiotestejä.

11 vuotta myöhemmin tehdyn seurannan jälkeen ryhmä havaitsi, että niillä, jotka ilmoittivat häiriintyneimmästä tai pirstoutuneimmasta unesta ensimmäisellä tiedonkeruukierroksella, oli todennäköisemmin heikentynyt tai huono kognitiivinen toiminta kuin niillä, jotka kokivat vain vähän tai ei ollenkaan unen pirstoutumista. Unen pirstoutuminen määritellään lyhyiksi unihäiriöiksi yön aikana, jotka johtuvat stressistä, ahdistuksesta, unihäiriöistä tai huonosta unihygieniasta tai lapsista. Se voi johtaa äärimmäiseen väsymykseen. Kuulostaa tutulta?

Koska Alzheimerin taudin merkit alkavat kerääntyä aivoihin useita vuosikymmeniä ennen oireiden alkamista, unen ja kognition välisen yhteyden ymmärtäminen aikaisemmassa elämässä on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan ymmärtää uniongelmien roolia taudin riskitekijänä, todetaan tutkimuspäätelmissä.

Tämä uusi tutkimus täydentää olemassa olevaa ja laajaa tutkimusta, joka tutkii unen merkitystä kognitiivisissa toiminnoissa ikääntyessämme. Aiemman tutkimuksen mukaan jopa seitsemän tuntia laadukasta unta yössä voi suojata ahdistukselta ja masennukselta, parantaa työmuistia ja tunneälyä sekä auttaa ehkäisemään auto-onnettomuuksia.

Keskeytymätön uni on myös ratkaisevan tärkeää muistille. Useat tutkimukset ovat tunnistaneet unen jatkuvuuden tärkeäksi ajattelulle, muistille ja päätöksenteolle. Vaikka unen roolin aivojen terveyden taustalla olevia tarkkoja mekanismeja ei täysin ymmärretä, tutkimukset osoittavat keskeytymättömän unen edistävän muistin lujittamista.

Tämäkin vielä, sanovat tähän kaikki ne vanhemmat, joiden lapset ovat huonoja nukkujia ei ensimmäisinä kuukausina vaan vaikkapa yhdeksän ensimmäistä vuotta….

— Huono Äiti

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Uusi tutkimus lisää tuskaa kaikille meille, jotka emme saa nukkua ilman häiriöitä”

  • Esikoinen 25-vuotias sanoo:

    Olen aina ollut sitä mieltä, että lapseni veivät muistini ja älyni, eivätkä ole niitä palauttaneet…

  • yökyöpeli sanoo:

    Olen nyt 50v ja olen nukkunut viimeiset 23v surkeasti. Tosin olen kyllä sairastunut matkan varrella pariin sairauteen, jotka valvottavat…. Lapsi valvottaa vieläkin ja täyttää kohta 23v 😀 Muutama yö sitten heräsin siihen, että hän tuli kotiin minun luokseni, kun ei itse saanut nukuttua omassa kodissaan, että näin <3 Tunnustan, että huonot ja katkonaiset unet on rasite, mutta toisaalta…. olen äiti. Se on tärkein asia minulle ja siihen kuuluu pikku sivuvaikutuksia. Olen itse jo sairastumisen takia pois työelämästä, joten voin nukkua sitten vaikka päikkärit, jos siltä tuntuu. Lapsella on elämä edessään, joten hänen hyvinvointinsa menee omani edelle.

  • Äiti ja mummo sanoo:

    Tämmöiset tutkimukset eivät lisää suomalaisten syntyvyyslukuja!
    Muistakaa arkkiatri Arvo Ylppöä, hän nukkui vain 4 tuntia joka yö ja oli sitä mieltä että ihmiset nukkuvat aivan liikaa. Hänen lausuntonsa olivat minulle suuri lohtu kun kasvatin 4 lasta ja yöunet jäivät lyhyiksi. Ylppö eli yli 100 vuotiaaksi, oli terve ja hoikka.
    Nyt saan nukkua tarpeeksi eikä kognitiivisuudessani ole mitään vikaa. Olen kohta 60 ja terve kuin pukki. Älkää huolehtiko lasten vanhemmat!