Uudessa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että uudet isät muodostavat paremmin suhteen vauvaansa, mikäli he kokevat univajetta.

Mitä häh?!

No, kyse ei ole siitä, että iskää pitäisi ehdoin tahdoin valvottaa. Kyse on siitä, että jos isä nukkuu paljon, hän saattaa olla masentunut. Masennuksen tunteiden lisäksi isä saattaa kokea eristäytyneisyyttä perheestään. Tämän päälle seuraa vielä se, että JONKUN on pakko valvoa vauvan kanssa, mikäli vauva on valvottavaa tyyppiä. Jos isä nukkuu, homma jää äidille, mikä johtaa sitten uupumukseen ja kenties katkeruuteenkin sun muuhun ikävään.

Pennsylvania State Universityssa tehdyssä tutkimuksessa löytyi myös muita mielenkiintoisia juttuja kuin se, että uuden isän ei kannata jäädä sänkyyn pötköttelemään, vaan ottaa aktiivinen rooli.

Tutkimuksessa analysoitiin 140 isää ja 143 äitiä kymmenen kuukautta vauvan syntymän jälkeen. Tutkittavilta kysyttiin unesta, liikunnasta, työstä ja kotitöistä kahdeksan päivän ajalta. Heidän tuli kertoa myös se, miten he olivat henkisesti tuona aikana voineet. Myös suhdetta lapseen ja puolisoon kartoitettiin.

Tutkimuksessa huomattiin, että nukkumisella ja liikkumisella oli erilainen merkitys riippuen siitä, oliko kyseessä äiti vai isä.

Paljon nukkuva isä oli todennäköisemmin masentunut. Masentuneilla äideillä taas ei ollut useinkaan mahdollisuutta jäädä sänkyyn nukkumaan…


Kuva Kaka Sandhu, ylin kuva Tina Bo.

Liikunnan harrastamisen suhteen tehtiin erikoinen huomio: niinä päivinä, jolloin isä harrasti liikuntaa, perhe-elo oli rattoisaa ja rauhallista. MUTTA niinä päivinä kun äiti harrasti liikuntaa, seurasi todennäköisimmin riitoja! Uutinen ei kerro, mistä riidat syntyivät, toivottavasti ei ainakaan siitä, että isä ei olisi halunnut päästää äitiä viettämään omaa aikaa…

…se olisi nimittäin typerä teko. Ei pelkästään siksi, että äitikin kaipaa omaa aikaa tai siksi, että liikkuminen on terveydelle tärkeää. Vaan siksi, että niinä päivinä kun äiti pääsi treenaamaan, oli todennäköisemmin myös seksiä tiedossa. Selitystä tälle ei anneta, mutta niitä on helppo arvata: äiti on rentoutunut, äidillä on mukavampi olla omassa kropassaan, treenaaminen on vaikuttanut äidin hormonitasoihin, äiti on paremmalla päällä…

Mitä tästä opimme?

No emme mitään uutta, vaan ihan samat jutut jotka jo tiedettiinkin: äiti kaipaa lepoa ja omaa aikaa, sekä tukea vanhemmuuteen. Käsi ylös kuka yllättyi?!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia