Tuli muuten vastaan sellainen uutinen, että piti ihan kunnolla pysähtyä miettimään mistä tässä nyt on kyse. Asiasta pysäyttävästi tyylillä “Voisiko äidin kakan syöttäminen pitää vauvan terveenä?” uutisoi Parents.com, ja ensimmäinen reaktio olikin että tämä nyt on taas jotain höpsötystä aavan meren tuolta puolen, mutta mutta… yllättäen asiaa olikin tutkittu ihan täällä kotisuomessa, ja siis Helsingin yliopistossa, eikä missään vaihtoehtolääketiedepiireissä. Parentsin jutun lähteenäkin käytetyn Lastentautien tutkimuskeskuksen julkaisun asiasta löydät täältä. Alkuperäinen artikkeli vaan lähestyy asiasta hieman vähemmän sensaatiomaisesti, puhumalla ulosteensiirrosta kakan syöttämisen sijasta, mikä on täysin ymmärrettävää.

Varmaan palat halusta kuulla lisää? Mennään siis asiaan.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että vauvat saavat alatiesynnytyksessä äidiltään tärkeitä suolistobakteereja, jotka ovat osa tervettä suolistomikrobistoa. Lyhyesti emme osaa tästä enempää sanoa, koska lääketieteen osaaminen ei ole toimituksen hallussa, mutta Lastentautien tutkimuskeskuksen artikkeli sanoi sen näin: “Viime vuosina suoliston mikrobistoa on tutkittu paljon, ja suolistomikrobien tiedetään vaikuttavan laajasti ihmisen terveyteen, kuten esimerkiksi fysiologiaan ja immuunipuolustuksen kehittymiseen.”

Keisarinleikkauksella syntyneet vauvat jäävät paitsi näistä tärkeistä (uloste)mikrobeista, ja niiden puuttumisella voi olla pitkäaikaisia seurauksia lapsen terveyteen. Jotta negatiivisilta seurauksilta, kuten allergia- ja astmariskin kohoamiselta, voitaisiin välttyä, tutkijat ovat etsineet vaihtoehtoisiakeinoja, joilla sektiolla syntyneille vauvoille saataisiin samat tärkeä mikrobit.

Kuva ThisisEngineering RAEng.

Ulosteensiirtoa on tutkittu jo aikuisilla aiemmin, ja sen on huomattu tehoavan suolistomikrobien normalisoimisessa, sekä toimivan jopa sairauksia hoidettaessa, kuten Clostridium difficile -bakteerin aiheuttamien suolitulehduksien parantamisessa. Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät voisiko ulosteensiirron avulla palauttaa kuntoon myös sektiolla syntyvien lasten suolistomikrobistoa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Cell-tiedelehdessä.

“Tutkimuksemme osoittaa, että suoliston mikrobistoa voidaan hoitaa keisarileikkauksen jälkeen äidin ulosteensiirron avulla. Suun kautta toteutettava siirto tukee ulostebakteerien siirtymistä äidiltä lapselle, mikä tapahtuisi tavallisesti alatiesynnytyksessä”, sanoo mikrobiomiikan professori Willem M de Vos.

“Ulosteensiirron avulla vauvojen suoliston mikrobisto palautui hyvin nopeasti samanlaiseksi kuin niillä vauvoilla, jotka tulivat maailmaan tavallisen alatiesynnytyksen kautta”, kertoo lausunnossaan tutkijatohtori Katri Korpela. “Vauvojen mikrobisto ei muistuttanut niiden keisarileikattujen mikrobistoa, joille ei tehty ulosteensiirtoa, joten testi osoittaa, että hoito on tehokas tapa normalisoida vastasyntyneen lapsen suolistobakteerien kehitys.”

Ulosteensiirrolla siis tarkoitetaan hoidossa sitä, että pieni määrän äidin ulostetta sekoitettiin rintamaitoon ja maito annettiin vauvalle ensimmäisen ruokailun yhteydessä. Koska ulosteet voivat sisältää vaarallisia taudinaiheuttajia, kaikki tutkimukseen osallistuneet tulevat äidit testattiin taudinaiheuttajamikrobien varalta, ja seitsemästätoista testatusta äidistä seitsemän valittiin tutkimukseen. Mainittakoon vielä, että mahdollisten taudinaiheuttajien vuoksi tämä, kuten useimmat muutkin lääketieteelliset hoidot, on sellainen, jota ei tule kokeilla kotona.

Tutkimukseen osallistuneita lapsia seurattiin kolmen kuukauden ajan, ja vauvoilla ei todettu negatiivisia sivuvaikutuksia hoidosta.

Lähteet 1, 2, 3.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Tutkimus: sektiovauvan suoliston mikrobistoa voidaan hoitaa lisäämällä maitoon äidin kakkaa”

  • Voi luoja sanoo:

    Kyllä tämä on jo melko hysteeristä touhua. Olen saanut sektion kautta 2, perustervettä ja ilman allergioita kasvavaa lasta. En taatusti suostuisi mihinkään ulosteen syöttämiseen vastasyntyneelle!