Oxfordin yliopiston tutkijat analysoivat 74 000 synnytystä, joissa äiti oli aiemmin synnyttänyt sektiolla. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että aiempi sektio lisää alatiesynnytyksen riskejä.

Näistä 74 000 synnytyksestä 45 579 oli suunniteltuja sektioita ja 28 464 alatiesynnytyksiä.

Riskit verensiirrolle ja verenmyrkytykselle olivat suuremmat vähintään yhden sektion jälkeen tapahtuvan alatiesynnytyksen kohdalla. Kohdun repeämän riski oli seitsemän kertaa suurempi. Repeämän riski saattaa johtua siitä, että edellisen sektion leikkausarpi aiheuttaa repeämisen.

1,8 % äideistä, jotka olivat aiemmin synnyttäneet sektiolla, saivat alatiesynnytyksessä vaikeita komplikaatioita. Sektion kohdalla niitä sai 0,8 %. Kohdun repeämän riski oli 0,24 % ja sektion kohdalla 0,04 %.

Kompilikaatioiden todennäköisyys on joka tapauksessa pieni. Tutkimustulos ei myöskään tarkoita sitä, että sektion jälkeen ei voisi synnyttää alateitse. Siihen vaikuttaa moni seikka, kuten aiemman sektion syy.

sylissä nukkuva vauva
Kuva Sharon McCutcheon, ylin kuva Patricia Prudente.

Tämän takia äitien tulisikin saada riittävästi tietoa eri synnytystapojen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä. Joka tapauksessa, sekä sektio että alatiesynnytys ovat yleensä turvallisia ja mahdollisia siitä huolimatta, että taustalla olisi jo sektio.

Suomessa kahden sektion jälkeen suositellaan, että myös seuraava synnytys olisi sektio.

Jos äidillä ei ole aiempaa sektiota taustalla, alatiesynnytys on kaikken turvallisin synnytystapa. Sektio on varsinkin vanhemmille äideille suurempi riski kuin alatiesynnytys. Yli 35-vuotiailla äideillä vakavien kompikaatioiden riski on kolminkertainen sektiossa verrattuna alatiesynnytykseen, ja nuoremmilla riski on 1,5 kertainen.

Joissain tapauksissa sektio on kuitenkin parempi vaihtoehto, ja osassa tapauksia ainoa vaihtoehto. Tärkeintä on se, että äiti saa tarpeeksi tietoa ja neuvontaa, eikä koe painostusta synnytystapaan liittyen.

Lähde.

Millaisia kokemuksia sinulla on synnyttämisestä aiemman sektion jälkeen? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Voiko sektion jälkeen synnyttää alateitse?”

 • Neljän äiti sanoo:

  Toinen lapseni syntyi sektiolla istukan osittaisen irtoamisen vuoksi. Sen jälkeen olen synnyttänyt kaksi kertaa alateitse ilman komplikaatioita. Ensimmäinen oli myös ongelmaton alatiesynnytys.

 • Tuplamutsi sanoo:

  Suomessa on tapana, että sektion jälkeen uudessa raskaudessa käydään äitiyspoliklinikalla synnytystapa-arviossa loppuraskaudessa. Siellä arvioidaan m.m. uä-tutkimuksen perusteella, onko alatiesynnytykselle esteitä vai voidaanko siihen turvallisesti tähdätä. Lisäksi yleensä suositellaan, että sektion jälkeen odotettaisiin vähintään vuosi ennen uutta raskautta, jotta kohtulihas ehtii toipua leikkauksesta riittävästi.

  Itse synnytin esikoiseni sektiolla perätilan ja ahtaahkon lantion vuoksi, kuopus tuli sen jälkeen alakautta ongelmitta – ja nopeasti. En kokenut suurtakaan eroa synnytyskokemuksessa tai toipumisessa: supistuksia ehti olla molemmissa reippaasti. Sektiosta jäi arpi, alatiestä repeämä ja sen alle verenpurkauma joten kuukausi meni toipuessa molemmista täyteen terään. Sektio pelotti aluksi paljon enemmän kuin alatiesynnytys mutta kokemuksena se olikin yllättävän hyvä. Silti, jos koskaan tilanteeseen enää tulisin, valitsisin alatiesynnytyksen vauvalle aiheutuvien etujen ja toisaalta sektioon liittyvien riskien vuoksi.

  Synnytystapa on äärimmäisen henkilökohtainen asia, jonka valinnassa kannattaa kuitenkin itsensä lisäksi kuunnella myös ammattilaisia. Tärkeintä kaikille on saada vauva turvallisesti maailmaan ja tuoreet vanhemmat tutustumaan lapseensa heti alusta asti mahdollisimman hyvässä kunnossa. Kipua voidaan hoitaa tehokkaasti molemmissa synnytystavoissa, oman kehon kontrollin menettää tietyllä tavalla kummassakin tilanteessa ja synnytys on synnytys oli ulostulo mitä kautta tahansa.

 • wcy sanoo:

  Ensimmäinen synnytykseni oli sektio, koska lapsi oli väärässä asennossa. Tämän jälkeen olen synnyttäny kaksi lasta alateitse , ilman mitään ongelmia.