Keliakialle geneettisesti alttiit lapset sairastuvat sitä todennäköisemmin mitä enemmän gluteenia he syövät alle viisivuotiaana, kertoo uusi tutkimus.

Tutkimuksessa 6 600 keliakialle geneettisesti altista lasta seurattiin viiden vuoden ajan. Tänä aikana lasten ruokavalioita selvitettiin useamman kerran.

Tutkimuksen tulosten perusteella lapset sairastuivat keliakiaan tai heillä todettiin keliakiaan viittaavaa autoimmuniteettia sitä todennäköisemmin mitä enemmän heidän ruokavaliossaan oli gluteenia.

Riskit suurenivat jo muutaman gramman päiväannoksen jälkeen, mikä tarkoittaa esimerkiksi yhtä vehnäleipäviipaletta tai 150 gramman pasta-annosta. Tästä huolimatta ruokavalio ei yksin selitä sitä, miksi lapsi sairastuu keliakiaan. Keliakia on esimerkiksi yleisempi Suomessa kuin Italiassa, vaikka italialaislasten ruokavaliossa on huomattavasti enemmän gluteenia. Sairauden puhkeamisen taustalla voi olla esimerkiksi infektio.

Jos tässä tutkimuksessa tehdyt havainnot vahvistuvat lisätutkimuksissa, riskiryhmäläisten gluteenin saantia olisi hyvä rajoittaa, todetaan Duodecimin tiedotteessa.


Kuva Jakub Kriz, kuvituskuva.

Mikä keliakia?

Keliaa sairastaa noin 2% suomalaisista, lapsista noin 1%.

Keliakian yleisimmät oireet ovat ripuli, löysät ulosteet, ylävatsan turvotus, ilmavaivat, painon lasku ja lapsilla kasvun hidastuminen. Oireet voivat olla lieviä, ja keliakia voi olla myös oireeton. Keliakiaa sairastava voi kärsiä myös ravintoaineiden puutoksesta siksi, että ne eivät imeydy kunnolla.

Toinen keliakian muoto on ihokeliakia, ja sitä sairastavilla on voimakkaasti kutisevia rakkuloita kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa. Lisäksi voi olla suolisto-oireita.

Keliakian aiheuttaa vehnässä, rukiissa ja ohrassa esiintyvä valkuaisaine gluteeni. Perinnöllisesti alttiilla henkilöillä se vaurioittaa ohutsuolen limakalvon soluja.

Jos oireet antavat syytä epäillä keliakiaa, se voidaan testata verikokeella. Yleensä nykyisin ei enää tarvitse tehdä ohutsuolen tähystystä.

Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Muita tehokkaita hoitoja ei ole. Gluteeniton ruokavalio tarkoittaa sitä, että ei syödä vehnää, ruista ja ohraa sisältäviä ruokia. Yleensä keliakiasta kärsivä voi syödä kauraa. Ruokavaliosta ei saa lipsua ja se on elinikäinen.

Oikealla ruokavaliolla oireiden pitäisi hävitä melko nopeastikin, viimeistään parissa kuukaudessa.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia