Kesäloma on monelle lapsellekin helpotus nukkumisen osalta. Toisin kuin usein kuvitellaan, kaikki lapset eivät ole aamuvirkkuja. Teinit taas usein nukkuvat pitkään.

Mutta se, että kesällä voi usein aamuisin nukkua pidempään kuin koulun lukuvuoden aikana, ei tarkoita sitä, että lapsi nukkuisi hyvin tai riittävästi.

Lomalla unirytmi usein siirtyy myöhäisemmäksi, ja arkena kahdeksalta nukkumassa oleva lapsi saattaa lomalla haluta kukkua yhteentoista. Valoisat illat voivat vaikeuttaa nukahtamista.

Kaupallinen yhteistyö Rooty

Jos lapsi nukkuu liian vähän tai huonosti, se voi näkyä naamasta ihan kuten meillä aikuisillakin. Tummat silmänaluset saattavat johtua yksinkertaisesti siitä, että lapsella on univajetta tai takanaan huonosti nukuttu yö.

Mutta jos näin ei ole, voi syy tummiin silmänalusiin löytyä joko geeneistä, allergiasta tai raudanpuutoksesta.

Allergian aiheuttama reaktio luomilla on usein helppo huomata. Silmät ovat usein vuotavat ja turvonneet, ja luomet pikemminkin punertavat kuin siniset. Esimerkiksi eläinallergia voi aiheuttaa tällaisia oireita. Allergiat on helppo testauttaa lääkärissä.


Kuva Sharon McCutcheon, ylin kuva Jelleke Vanooteghem.

Joskus lapsen tummat silmänaluset johtuvat raudanpuutteesta. Lapsilla voi olla aika valikoiva maku ja valikoiva ruokahalu, minkä seurauksena raudanpuutetta voi syntyä. Kokeile syöttää lapselle enemmän vihreitä lehtivihanneksia, lihaa ja täysjyväviljaa. Esimerkiksi joihinkin muroihin on lisätty rautaa, ja niitä voi tarjota, jos lapsi nyrpistelee vaikka pinaatille.

Jos lapsi on lisäksi väsynyt, voimaton ja kalpea, kannattaa käydä lääkärissä tarkistuttamassa tilanne. Raudanpuutteen syynä voi olla myös esimerkiksi keliakia, joten hyväkään ruokavalio ei välttämättä korjaa tilannetta.

Yleisin syy tummille silmänalusille löytyy kuitenkin geeneistä. Jos itse näet peilistä tummat silmänaluset, lapsellasikin voi sellaiset olla. Jos silmänaluset ovat tummat luonnostaan, ei niille tarvitse tehdä mitään.

Terveellinen ruokavalio ja riittävä nukkuminen tulevat toki tarpeeseen kaikille, mutta geneettisistä syistä johtuvat tummat silmänaluset eivät elintavoilla kokonaan lähde. Lieventyä tummuus voi, jos sen taustalla on ollut vaikka univajetta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia