Chattaaminen, eli viestittely pikaviestimissä, on helppoa. Vastaanottajan ei tarvitse pystyä vastaamaan puhelimeen, vaan hän voi lukea viestin kun haluaa. Tai sitten viestitellä voi lähes yhtä nopeasti kuin puhumalla, paikoissa joissa ei voi puhua tai tilanteissa joissa ei halua puhua.

Mutta tämä on vain osa totuudesta. Mitä enemmän olemme ruvenneet chattaamaan, sitä enemmän vivahteita viestittelyyn on tullut. Kun emme näe keskustelukumppanimme eleitä ja ilmeitä, emmekä kuule hänen äänenpainojaan, tulkitsemme kirjoitettuja viestejä tarkasti. Ehkä LIIANKIN tarkasti…

Varmaan jokainen on kokenut sen, että puoliso tai kaveri loukkaantuu ihan normaalista viestistä, tai kuumotellut itsekseen pomon viestin jälkeen, että mitäköhän on tullut mokattua…

Näitä ongelmia tulee, koska tulkitsemme viestejä eri tavalla kuin viestittelykumppanimme.

Yhä edelleen on olemassa ihmisiä, joiden mielestä hymiöiden käyttö on lapsellista. Edelleen pohditaan, voiko työviesteissä käyttää hymiöitä. Kaikki hymiöt eivät näy eri puhelinmalleissa samalla tavalla – esimerkiksi ihmishahmojen sukupuoli saattaa vaihtua tai hymiön ilme olla erilainen. Väärinkäsityksiä syntyy nopeasti! Mitä sä tolla tarkoitit!!

Lisäksi tietenkin tulkitsemme hymiöitä eri tavalla. Monen lähipiirissä on vanhempi henkilö, joka kommentoi surullisiin uutisiin itkunauruhymiöllä, koska luulee sen olevan itkevä hahmo, auts… Toisten mielestä vinosuinen hymiö flirttailee, toisten mielestä sen ilme on nyrpeä.

Hymiökuorruttaminen tarkoittaa sitä, että keskustelukumppania arvostellaan ja hänelle kettuillaan, mutta oikea ajatus piilotetaan hymyilevän hymiön taakse 🙂


Kuva Tomas Stanislavsky, ylin kuva Shttefan.

Nykyisin myös piste viestin viimeisen lauseen perässä tulkitaan usein tylyksi. Pikaviestitellessä pistettä käytetään vain erottamaan lauseita, jos ei haluta vaikuttaa tylyiltä. Siis tällä tavalla

Entäs sitten vastaus ”Ok”? Tai sen lyhennetty muoto ”k”.

Ai ai ai. Asia ei ole ok ollenkaan! Älä missään tapauksessa erehdy luulemaan niin, ainakaan jos olet mies ja kerroit edellisessä viestissä lähteväsi sittenkin poikien kanssa humputtelemaan etkä tule sinne taidenäyttelyyn kuten lupasit!!

Internetiin perehtynyt lingvisti Gretchen McCulloch kertoo, että ”Ok”:n ongelma on sen lyhyys. Tulkitsemme viestin tylyksi, jos se on kovin lyhyt. Siksi ”k” on vielä pahempi. On parempi vastata esimerkiksi ”Ok hyvä juttu” tai ”Ok hoidan” tai ”Ok nähdään!”. Se, että viestissä on enemmän sanoja, on vaatinut enemmän vaivaa, ja näin ollen tulkitsemme sen kohteliaisuudeksi. Asiantuntijan mukaan pelkkä huutomerkkikin auttaa: ”Ok!” ilmaisee intoa ja kiinnostusta, toisin kuin pelkkä ”Ok”.

Se, kuinka viesti tulkitaan, riippuu siitä, kenen kanssa keskustellaan. Jos vastaat pomollesi ”Ok”, hän tuskin tulkitsee asiaa millään tavalla, mutta jos pomosi vastaa ”Ok” saatat alkaa epäillä, että hän on tyytymätön sinuun! Tämä johtuu lingvistin mukaan siitä, että pomon ei tarvitse miettiä, mitä sinun viestisi kenties tarkoittavat, mutta alaisen täytyy tulkita esimiehen viestejä.

Kenties vimmaisimmin viestejä tulkitaan deittaillessa tai suhteen alkuvaiheessa. Mitä se tuolla tarkoitti? Onko se kiinnostunut vai ei? Se laittoi liilan sydämen, eikö sitä kiinnosta kun ei laittanut punaista sydäntä?! Tulkinnan tarvetta kokee varsinkin epävarmempi osapuoli.

Miten sitten viestitellä oikein, ilman että toinen loukkaantuu ”Ok”-viestistä tai pisteestä lauseen lopussa?

Mukaudu toisen tapaan tekstailla, lingvisti ohjeistaa. Käytä hymiöitä jos toinen käyttää, kirjoita pidempiä viestejä jos toinen on monisanainen, jätä piste pois viimeisen lauseen lopusta jos toinenkaan ei sitä käytä – ja vaikutat saman tien kohteliaammalta!

Tai sitten sitä pitäisi ehkä vaan tarttua puhelimeen ja soittaa…

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia