Mitä sitä pidättelemään: kaikki me pieremme. Mutta joskus pierettää enemmän kuin yleensä. Vimmainen pieretys vaivaa tietysti yleensä jossain piinallisessa tilanteessa…treffeillä, matkoilla tai töissä.

Mistä se johtuu?

Lisääntyneeseen kaasunmuodostukseen voi olla useita syitä. Pieretys voi johtua esimerkiksi näistä syistä:

– Sinulla on ärtyneen suolen oireyhtymä tai jokin muu suolistoon vaikuttava sairaus.

– Kroppasi ei kestä laktoosia. Monesti laktoosi-intoleranssin oireet pahenevat vanhemmiten, väittää gastroenterologi John Tsai.

– Sinulla on keliakia. Se oireilee muum muassa ripulilla, turvotuksella ja kaasunmuodostuksella. Voit myös olla herkistynyt gluteenille vaikka sinulla ei olisikaan keliakiaa.

– Nielet ilmaa. Ilmaa saattaa niellä puhuessaan, syödessään ja purkkaa jauhaessaan. Hermostuneena tai kiireessä syödessä ilmaa saattaa niellä enemmän kuin muulloin.

– Tietyt ruoat pierettävät. Kaali, pavut ja herneet ovat tuttuja pierettäjiä, mutta on henkilökohtaista mikä ruoka juuri sinua pierettää. Jos syöt paljon FODMAP-ruokia, kaasunmuodostus voi lisääntyä. Huonosti imeytyvät fermentoituvat eli FODMAP-hiilihydraatit aiheuttavat paksusuolessa kaasun muodostusta. Myös hiilihapotetut juomat voivat pierettää.

– Sinulla on ummetusta. Jos ummetus vaivaa, niin usein myös pierettää. Matkaummetus aiheuttaa ikävää pinkeyttä ja pieretystä reissun päällä.

– Olet muuttanut ruokavaliotasi. Uudet ruoat ja erilainen ruokailurytmi voivat aiheuttaa kaasunmuodostusta. Tämä pätee niin kotona, matkoilla, töissä kuin uusissa elämäntilanteissa.

– Syynä voi olla myös makeutusaineet, kuten ksylitoli. Purkkaa jauhaa monesti hermostuneena tai silloin, kun haluaa varmistaa että suu on raikas, mikä saattaa johtaa ei-toivotussa tilanteessa pieremiseen.

– Joskus pieretys on osittain psyykkistä. Esimerkiksi uuden seurustelukumppanin seurassa saatat syödä tututusta poikkeavalla tavalla ja ujostella piereskelyä, mikä johtaa kaasun kertymiseen. Samanlaisia hankalia tilanteita ovat juhlat ja jumppatunnit.

Mitä tehdä jos aina pierettää?

– Selvitä kaasunmuodostuksen syy. Onko sen takana sairaus? Ehkä istut liikaa, et juo vettä etkä syö tarpeeksi kuituja?

– Vältä FODMAP-hiilihydraatteja kahdeksan viikon ajan ja huomioi, onko voinnissasi eroa.

– Syö rauhassa, älä hotki.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia